Σάββατο, 21 Απριλίου 2018

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΓΡΑΒΑΝΟΣ (22 Απριλίου)


Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ 
ΓΡΑΒΑΝΟΣ Ο ΝΙΣΥΡΙΟΣ

  Ο Γρηγόριος ήταν κι αυτός ένας από τους συνοδοιπόρους των Κολυβάδων, που ακλούθησε το γέροντα του Νήφωνα σε πολλούς σταθμούς, στο Άγιο Όρος , σε διάφορα νησιά του Αιγαίου και κατέληξαν στην Πάτμο..
  Καταγόταν από τη Νίσυρο, ἐρχετε στην Πάτμο και συμπροσεύχεται με τον Άγιο Μακάριο Κορίνθου στο ησυχαστήριο της Κουμάνας, αγναντεύοντας απέναντι την Αποκάλυψη και τη Μονή, τους δύο μεγάλους σταθμούς της ιστορίας της Πάτμου και της Εκκλησίας  Αργότερα πηγαίνει με τον Νήφωνα στους Λειψούς και ιδρύουν ησυχαστήριο στη περιοχή Ρωμάνι προς τιμή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Επιστρέφοντας στην Πάτμο στη θέση Γραβἀ θα κτίσει το κάθισμα προς τιμή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκεί έζησε με τον υποτακτικό του τον Θεόκτιστο από τη Σόφια, έκτισε κελιά και πήρε από δώ το όνομα Γραβανός.
  Η αρετή και η άσκηση του ακτινοβολούσαν σ΄ όλο το νησί. Πολλοί πήγαιναν στο ερημικό κάθισμά του για να εξομολογηθούν. Ακόμα και ένας κλέφτης τρέχει στο κελί του μετανιωμένος να παραδώσει τα κλοπιμαία σ’αυτόν. Ακόμα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Νεόφυτος ΄Ζ όταν εξορίστηκε στην Πάτμο εξομολογείτο στο Γρηγόριο, όταν έμενε φιλοξενούμενος στο Γραβά.
  Το 1791 συγκαταλέγεται στην αδελφότητα της Μονής του Θεολόγου. Το 1793 με γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Νεοφύτου του ΄Ζ μετέχει με τον Άγιο Μακάριο Κορίνθου και τον δάσκαλο της Πατμιάδας Δανιήλ σε εξαρχική επιτροπή.
  Όμως το 1810 ένα λυπηρό περιστατικό αναγκάζει τον Γρηγόριο να φύγει από την Πάτμο και να γυρίσει στη Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ικαρία. Το γεγονός ήταν ότι ο προαναφερθείς κλέφτης νόμιζε ότι ο Γρηγόριος πρόδωσε τ’όνομά του και απειλούσε να τον σκοτώσει. Όμως το όνομα το είχε αποκαλύψει ο αφελής υποτακτικός του Γρηγορίου ο Θεόκτιστος, γι αυτό και ο Γρηγόριος αναγκάστηκε να φύγει για την Ικαρία για να σωθεί.
  Ο Γρηγόριος κοιμήθηκε στις 22 Απριλίου του 1812 και τάφηκε στη Μονή Ευαγγελισμού στην Ικαρία. Το «Βραβείον» της Μονής Θεολόγου της Πάτμου αναφέρει σχετικά με τον Γρηγόριο «1812 ἀπριλίου 22 ἐτελεύτισεν ὁ συναδελφός ἠμῶν ἐν ἱερομονάχοις κύρ γρηγόριος ὁ καί ἀσκητής, ὅστις τοῦ γραβᾶ τά κτήρια ἔκτισεν, ὧν ἐκ τῆς νήσου νισύρου, θανάτω φυσικῶ ἐν τή νήσω ἰκαρία. Εἰς τούς 1815 ἔγινεν ἡ ἀνακομιδή τοῦ ἄνωθεν, ὅς τίς ἠγίασεν ποιῶν θαύματα εἰς πολλούς τά Ἱερά αὐτοῦ λείψανα»
  Σήμερα ο Άγιος Γρηγόριος ο Γραβανός κατατάσσεται στους τοπικούς Αγίους της Δωδεκανήσου και εορτάζει στις 22 Απριλίου ημέρα την κοιμήσεως του.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΟΡΣΑΡΗΣ


 ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΒΑΝΟΥ
Ἦχος α΄ Τῆς ἐρήμου πολίτης
Τῆς Νισύρου τὸν γόνον, καὶ τῆς Πάτμου κοσμήτορα, 
τὸν ἐν μονασταῖς γνωρισθέντα, ἐν ὑστέροις ἐπίσημον, 
Γρηγόριον ὑμνήσωμεν πιστοί, ὡς θεῖον μυστοπόλον ἀρετῶν,
 καὶ θεόπνουν εὐσεβείας ὑφηγητὴν, βοῶντες ἐν κατανύξει.
 Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ,
δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ χορηγούντι διὰ σοῦ,
 χάριν ἡμῖν καὶ ἔλεος.


 Σημείωση ἀπό τόν ΠΑΤΜΙΟ: Αὔριο πανηγυρίζει τό Παρεκκλήσιο τοῦ Ἱεροῦ Καθίσματος τῆς Παναγιᾶς τοῦ Γραβᾶ, τό ἀφιερωμένο στή μνήμη τοῦ μεγάλου Ἀσκητή καί Ἁγίου τοῦ Νησιοῦ μας Μακαρίου τοῦ Γραβανοῦ.  Σήμερα ἔγινε ὁ Ἑσπερινός καί αὔριο θά τελεσθεῖ ἡ Θεία Λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου