Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Τό ταχίνι!!!

  
altΟ Χάρης Γεωργακάκης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, την εξαιρετική θρεπτική αξία του ταχινιού με τις σημαντικές αντιγηραντικές και προστατευτικές του ιδιότητες.

Το ταχίνι, έχοντας ως πρώτη ύλη το σουσάμι, αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη. Κατά συνέπεια, όταν συνδυαστεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας, καθώς πλησιάζει τη βιολογική αξία ζωικών πρωτεϊνών, όπως η καζεΐνη.
Αποτελεί ένα ιδανικό συμπλήρωμα για το πρόγευμα και τις σαλάτες
Μια κουταλιά της σούπας ταχίνι περιέχει:
Ενεργεία89 Θερμίδες
Πρωτεΐνη2.55 gr
Λιπίδια8.06 gr
Υδατάνθρακες3.18 gr
Φυτικές Ίνες1.4 gr
Απλά Σάκχαρα0.007 gr
Ασβέστιο64 mg
Σίδηρος1.34 mg
Μαγνήσιο14 mg
Φώσφορος110 mg
Κάλιο62 mg
Νάτριο17 mg
Ψευδάργυρος0.69 mg
Χαλκός0.242 mg
Μαγγάνιο0.218 mg
Σελήνιο0.3 mg
Θειαμίνη0.183 mg
Ριβοφλαβίνη0.071 mg
Νιασίνη0.818 mg
Παντοθενικό οξύ0.104 mg
Βιταμίνη Β60.022 mg
Φυλικό οξύ15 mg
Βιταμίνη Ε0.014 mg
Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες αποτελούν το θρεπτικό συστατικό με τη μικρότερη αναλογία στο ταχίνι. Από αυτούς το μεγαλύτερο μέρος αποτελούν οι φυτικές ίνες (κυρίως κυτταρίνη και ημικυτταρίνη), ενώ περιλαμβάνονται και σε ελάχιστα ποσά απλά σάκχαρα, όπως γλυκόζη και φρουκτόζη. Το γεγονός αυτό, μειώνει σημαντικότατα το γλυκαιμικό τους δείκτη, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωση ταχινιού. Κατά συνέπεια. αποτελεί μια ιδανική επιλογή για την ικανοποίηση της γλυκιάς γεύσης σε άτομα τα οποία έχουν ανάγκη από τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως οι διαβητικοί, άτομα με προδιάθεση για εμφάνιση σακχάρου, άτομα που βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους κ.α.

alt
Λιπαρά

Β2 και νιασίνη. Η αποφλοίωσή του όμως για την παρασκευή του ταχινιού μειώνει την περιεκτικότητα του στις συγκεκριμένες βιταμίνες, χωρίς όμως να την μηδενίζει. Έτσι το ταχίνι περιέχει βιταμίνες συμπλέγματος Β, οι οποίες αποτελούν συνένζυμα πολλών μεταβολικών συστημάτων και διεργασιών, γεγονός που τις καθιστά απαραίτητες για την καλύτερη υγεία του οργανισμού. Παράλληλα, στο ταχίνι περιέχονται ποσά βιταμίνης Ε, υπό μορφή σχεδόν αποκλειστικά γ - τοκοφερόλης. Γνωρίζουμε σήμερα ότι η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ισχυρότερα αντιοξειδωτικά συστατικά που υπάρχουν στη φύση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την παρουσία στο ταχίνι άλλων ισχυρών αντιοξειδωτικών του προσδίδει μια μοναδική δράση έναντι οξειδωτικών παραγόντων, που σχετίζονται με την πρόκληση ασθενειών και τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού.
Τα κυριότερα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο ταχίνι είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Τα συστατικά αυτά αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία του ανθρώπινου μεταβολισμού απαραίτητα για ποικίλες λειτουργίες, όπως η λειτουργικότητα των οστών και των μυών (ασβέστιο), οι αντιδράσεις μεταβολισμού (ψευδάργυρος) κ.λ.π.. Ιδιαιτέρως δε το σελήνιο, που περιέχεται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, καθώς αποτελεί συστατικό ενός σημαντικότατου οργανικού αντιοξειδωτικού συστήματος, της οξειδάσης της γλουταθιόνης, η οποία αποτελεί ένα από τα κυριότερα αμυντικά συστήματα του οργανισμού έναντι της δράσης οξειδωτικών μηχανισμών, όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες. Στο σημείο αυτό θα ήταν σημαντικό να αναφερθεί ότι στο σουσάμι περιέχονται σημαντικά ποσά οξαλικού και φυτικού οξέως, τα οποία περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου.

alt

Τα τελευταία χρόνια τα συστατικά του ταχινιού αποτελούν αντικείμενο έντονου επιστημονικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία ορισμένων ουσιών με σημαντικές ιδιότητες, κυρίως αντιοξειδωτικές, όπως είναι οι στερόλες (καμπεστερόλη, στιγμαστερόλη, β - σιτοστερόλη κ.α.) και οι λιγνάνες. Ιδιαιτέρως για τις λιγνάνες (σεσαμίνη και σεσαμολίνη), οι οποίες βρίσκονται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι και το ταχίνι, υπάρχουν σημαντικά ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τη δράση τους στην προστασία του οργανισμού από οξειδωτικούς παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με σημαντικά προβλήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου και γενικότερα προκαλούν γήρανση των κυττάρων του οργανισμού. 
Κατά συνέπεια, η συνύπαρξη στο ταχίνι ισχυρών αντιοξειδωτικών συστατικών όπως οι λιγνάνες αλλά και η βιταμίνη Ε που αναφέρθηκε παραπάνω, το καθιστούν ένα εξαιρετικής σημασίας τρόφιμο, με σημαντικές αντιγηραντικές και προστατευτικές ιδιότητες.

Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής - eid - facebook

Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

www.eid.org.gr  

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Το σκόρδο
Πώς το σκόρδο εξοντώνει όλες τις αρρώστιες και είναι υπερτροφή
 
Το σκόρδο απλό και ανθεκτικό, με όλες τις απίθανες χημικές ενώσεις που περιέχει, δρα κατά πάντων και εξοντώνει ότι βρεθεί στον δρόμο του, ενώ για την υγεία μας είναι σχεδόν πανάκεια.
Σκόρδο μια Υπερτροφή Δύναμης
Αν θέλετε να ζήσετε μια μακρά ζωή γεμάτη ενεργητικότητα και υγεία, τροφοδοτήστε τα κύτταρα σας με σκόρδο – το πανάρχαιο βότανο με τις ιαματικές ιδιότητες- που χρησιμοποιείται πάνω από 10.000 χιλιάδες χρόνια ως τονωτικό και θεραπευτικό για όλες σχεδόν τις ασθένειες. Η επιστήμη μόλις τώρα αρχίζει να ανακαλύπτει γιατί συμβαίνει αυτό. Ο βολβός του σκόρδου περιέχει τουλάχιστον τετρακόσιες χημικές ουσίες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προσδίδουν στο σκόρδο τις εκπληκτικές, ισχυρές ιδιότητες του στην προφύλαξη των κυττάρων από τις οξειδωτικές βλάβες και στην προστασία ολοκλήρου του σώματος από την πρόωρη γήρανση.
Σκόρδο, ένα πανάρχαιο αντίδοτο, που δρα κατά πάντων
Κατά της γήρανσης, του καρκίνου, του Αλτσχάιμερ, της κατάθλιψης, των αλλεργιών, του εμφράγματος, του κρυώματος, των ιών, των μικροβίων… τέλος δεν έχει η λίστα με τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο άνθρωπος από αυτό το μικρό θαυματουργό δώρο της φύσης. Καταναλώστε σκόρδο είτε με την φυσική του μορφή είτε σε μορφή δισκίων. Αν σας αρέσει, μπορείτε να το τρώτε ωμό η ελαφρά μαγειρεμένο, λιωμένο η κομμένο σε φέτες. Αν δεν σας αρέσει η γεύση του η δεν σας ενθουσιάζει η χαρακτηριστική οσμή που αφήνει στο στόμα, ή απορρίπτετε το φρέσκο σκόρδο για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να παίρνετε συμπληρώματα σκόρδου. Είναι το ίδιο αποτελεσματικά, (κατά προσέγγιση) χωρίς οσμή.
Κάθε πρωί, μετά την πρωινή γυμναστική, γιόγκα, διαλογισμό, παίρνουμε μια σκελίδα σκόρδο, την ξεφλουδίζουμε και την καταπίνουμε ολόκληρη. Κατά προτίμηση την μασάμε γιατί με την ανάμειξη του σάλιου γίνονται ενώσεις υπέρ χρήσιμες. Μπορούμε αν επιλέξουμε, να πάρουμε δυο κάψουλες συμπληρώματος σκόρδου.
Πως Ενεργεί το Σκόρδο;
Το σκόρδο περιέχει ένα απίστευτα σύνθετο μείγμα χημικών ενώσεων και οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να ανακαλύψουν σε ποιες από αυτές τις ουσίες οφείλει τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Όμως είναι γνωστό ότι οι χημικές ενώσεις που περιέχονται στο σκόρδο έχουν ποικίλες δράσεις – ως αντιβιοτικές η αντί-ικές, ουσίες, παράγοντες μείωσης της αρτηριακής πίεσης, αναστολείς του καρκίνου, αποσυμφορητικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και επιδεικνύουν προστατευτική δράση έναντι της γήρανσης στα κύτταρα του εγκεφάλου. Τα πειραματόζωα στα όποια χορηγήθηκε σκόρδο λειτουργούν καλύτερα σε προχωρημένη ηλικία και ζουν περισσότερο. Φυσικά τα πειραματόζωα ΔΕΝ πήγαιναν σε τσιπουράδικα ή σουβλακερί, και λοιπούς σκουπιδότοπους.
Πως Είναι Υπερτοφή το Σκόρδο?