Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

+Χρυσοχόος Νικήτας


+ Νικήτας  Χρυσοχόος


      Μετέστη, χθές στήν Ἀθήνα, σέ ἡλικία 87 ἐτῶν, ὁ Καθηγητής μου καί Καθηγητής ἑκατοντάδων μαθητῶν στήν Πατμιάδα Ἐκκλησιαστική Σχολή καί ἀλλαχοῦ Νικήτας Χρυσοχόος, Συμιακός τήν καταγωγή.
       Πρωτοδιορίστηκε στή Σχολή μας τό σχολικό ἔτος 1959-1960 καί δίδαξε μέχρι τό σχολ. ἔτος 1971-1972. Μετά τήν ὑπαγωγή τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐκπαίδευσης στήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος μετατάχθηκε στήν Δευτεροβάθμια Ἐκπαίδευση καί ὑπηρέτησε ἀρχικά στήν Βοιωτία καί κατόπιν στήν Ἀθήνα, ὡς Γυμνασιάρχης.
       Πρᾶος, εἰρηνικός, ἁγνός, «καλός καγαθός ἄνθρωπος», μέ τήν ἑρμηνεία πού ἔδιναν οἱ ἀρχαῖοι μας πρόγονοι, μᾶς δίδαξε μέ τό παράδειγμά του καί τή διδασκαλία του, ὥστε νά μένει ἀλησμόνητος στίς καρδιές μας.
       Ἀγάπησε τό Νησί μας· δημιούργησε μιά εὐλογημένη οἰκογένεια καί μάλιστα ἀξιώθηκε νά βιώσει τήν Χειροτονία τοῦ γιοῦ του Ἐλευθερίου σέ Διάκονο καί Πρεσβύτερο.

       Ἀγάπησε τήν Πατμιάδα καί τούς μαθητές της σάν παιδιά του. Ἐπικοινωνόντας μέ πολλούς ἀποφοίτους, πάντοτε ρωτοῦσαν μέ ἐνδιαφέρον γιά τήν ὑγεία του. Τώρα θά δέονται, κυρίως ὅσοι ἔγιναν Κληρικοί. γιά τήν ἀνάπαυση τῆς Ψυχῆς του.
Αἰωνία του ἡ μνήμη!!!!
(Ἡ Ἐξόδιος Ἀκαλουθία θά τελεσθεῖ στόν Ἱερό Ναό Παναγίας τῶν Κοιμητηρίων Χώρας Πάτμου, αὔριο Σάββατο-9 Φεβρουαρίου-καί ὤρα 11,00)

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Οι μέλισσες...


Οι μέλισσες ξέρουν να κάνουν πρόσθεση και αφαίρεση, ισχυρίζονται επιστήμονες
Οι μέλισσες δεν φτιάχνουν μόνο μέλι, αλλά επίσης καταλαβαίνουν τα μαθηματικά και μπορούν να κάνουν βασικές αριθμητικές πράξεις, όπως η πρόσθεση και η αφαίρεση, χρησιμοποιώντας αυτή την ικανότητα για να λύνουν πρακτικά προβλήματα.
Αυτό είναι το αναπάντεχο -και επίμαχο- συμπέρασμα μιας νέας αυστραλο-γαλλικής επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία η κατανόηση βασικών μαθηματικών εννοιών είναι εφικτή όχι μόνο από τον άνθρωπο, αλλά ακόμη και από ένα έντομο με πολύ μικρότερο εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος μιας μέλισσας δεν έχει ούτε ένα εκατομμύριο νευρώνες, έναντι περίπου 86 δισεκατομμυρίων του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Προηγούμενα πειράματα των ίδιων επιστημόνων είχαν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι μέλισσες καταλαβαίνουν την έννοια του μηδενός και μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα σε δύο ομάδες αντικειμένων ποιά είναι η μικρότερη. Η νέα μελέτη έρχεται να διευρύνει το μαθηματικό «ρεπερτόριο» των μελισσών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ‘Αντριαν Ντάιερ του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», διαπίστωσαν, μέσα από πειράματα με 14 μέλισσες, ότι αυτές μπορούν να διδαχθούν να αναγνωρίζουν διαφορετικά χρώματα ως συμβολικές αναπαραστάσεις της πρόσθεσης (μπλε) και της αφαίρεσης (κίτρινο). Στη συνέχεια, είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία για να λύσουν αριθμητικά προβλήματα.
Οι μέλισσες χρειάστηκαν τέσσερις έως επτά ώρες εκπαίδευσης για να μάθουν -με ποσοστό επιτυχίας 64% ως 72%- ότι το μπλε χρώμα αντιστοιχούσε στο +1 και το κίτρινο στο -1. Στη συνέχεια μπορούσαν να εφαρμόσουν τον κανόνα αυτό και σε άλλους αριθμούς.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανόηση των αριθμών μπορεί να βρεθεί πολύ ευρύτερα στη φύση μεταξύ των ζώων από ό,τι είχε έως τώρα υποτεθεί», δήλωσε ο Ντάιερ.
Η επιστημονική κοινότητα συζητά έντονα -και διαφωνεί- κατά πόσο τα ζώα γνωρίζουν ή μπορούν να μάθουν πολύπλοκες αριθμητικές έννοιες. Πολλά είδη ζώων είναι σε θέση να κατανοήσουν τη διαφορά ανάμεσα σε διαφορετικές ποσότητες και να χρησιμοποιήσουν αυτή την κατανόηση για να κυνηγήσουν την τροφή τους, να πάρουν αποφάσεις ή να λύσουν πρακτικά προβλήματα.
Όμως η κατανόηση και η χρήση αριθμών και αριθμητικών πράξεων απαιτεί ένα πολύ πιο προχωρημένο επίπεδο ικανοτήτων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δώσει (μάλλον αμφισβητούμενες) ενδείξεις ότι μερικοί πίθηκοι, οι ελέφαντες, κάποια πουλιά όπως οι παπαγάλοι, ακόμη και οι αράχνες μπορούν να κάνουν πρόσθεση ή και αφαίρεση. Η νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει τις μέλισσες σε αυτό τον κατάλογο.
Όμως δεν είναι όλοι οι επιστήμονες πρόθυμοι να αποδεχθούν ότι πράγματι οι μέλισσες καταλαβαίνουν από αριθμούς και ξέρουν αριθμητική. Ο καθηγητής Πολ Γκρέιχαμ του Πανεπιστημίου του Σάσεξ και ο Κλιν Πέρι του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες ότι όντως τα νέα πειράματα απέδειξαν πως οι μέλισσες κάνουν πρόσθεση και αφαίρεση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: https://dasarxeio.com/2019/02/07/64017/

Ἡ Ἱερὰ Θεολογικὴ Σχολὴ τῆς Χάλκης


Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης. 
Όλη η ιστορία της σε ένα Βίντεο

Στον «Λόφο της Ελπίδας» στη Χάλκη των Πριγκηποννήσων βρίσκεται η ιστορική Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
............
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι εγκατεστημένη εντός της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος, η οποία ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση από τον Άγιο Φώτιο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεωςενώ υπάρχουν βάσιμες μαρτυρίες για προγενέστερη μοναστηριακή του παρουσία στο χώρο αυτό. 
Η ανασύσταση της Μονής συνδέεται εκτός του Αγίου Φωτίου και με τους Οικουμενικούς Πατριάρχες Μητροφάνη Γ και Γερμανό Δ’. 
Ο τελευταίος, μάλιστα, επισκέφθηκε τη Μονή το 1842, είδε κατεστραμμένες και ερειπωμένες τις εγκαταστάσεις της και αφού έλαβε σχετική άδεια από τις οθωμανικές αρχές, προχώρησε στην ανοικοδόμησή της. 
ΠΗΓΗ:https://hamomilaki.blogspot.com/2
Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο:
 

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Ελληνικός θησαυρός


Μέχρι πρόσφατα κανείς δεν γνώριζε ότι υπήρχε αυτός
ο 2.000 ετών Ελληνικός θησαυρός 
Είναι πραγματικά συγκλονιστικό το γεγονός, ότι κάποια πράγματα έχουν διατηρηθεί για τόσα χιλιάδες χρόνια. Τα μουσεία όλου του κόσμου είναι γεμάτα από απίστευτα αρχαία αντικείμενα, τα οποία κάθε φορά που τα κοιτάμε κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν.
Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός, ότι χιλιάδες κομμάτια τέχνης, ιστορίας και τεχνολογίας έχουν χαθεί, εξαιτίας πολέμων ή φυσικών καταστροφών.
Κάποια κομμάτια, όμως, καταφέρνουν να ξεφύγουν από την φθορά του χρόνου και τις καταστροφές και εμφανίζονται μπροστά μας χιλιάδες χρόνια μετά.
Αυτό ακριβώς συνέβη στην πόλη Ζεύγμα στην Τουρκία, όπου ανακαλύφθηκαν αρχαία ψηφιδωτά από τον Ελληνικό και Ρωμαϊκό πολιτισμό ηλικίας 2.000 ετών.
Τα ζωηρά χρώματα και η δεξιοτεχνία τους είναι εκπληκτικά. Μέσω αυτών των ψηφιδωτών μπορούμε να μάθουμε σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο που ζούσαν οι άνθρωποι χιλιάδες χρόνια πριν.
Δείτε παρακάτω τις απίστευτες εικόνες:
Η ανασκαφή στην πόλη Ζεύγμα, μια τουρκική πόλη κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ξεκίνησε το 2007, μετά την σχεδιαζόμενη κατασκευή ενός φράγματος, που απείλησε την περιοχή με πλημμύρες.

Οι αρχαιολόγοι ανησυχούσαν, ότι οι πλημμύρες θα έπλητταν τα αρχαία και έτσι άρχισαν να σκάβουν.
Και όπως αποδείχθηκε, είχαν δίκιο!

Τα αρχαία αυτά ψηφιδωτά χρονολογούνται από 200 π.Χ και απεικονίζουν τις 9 Μούσες, που σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ενέπνεαν την καλλιτεχνική και επιστημονική δημιουργία.

Στους αρχαίους Ελληνικούς και Ρωμαϊκούς πολιτισμούς, τα ψηφιδωτά, όπως αυτά που βρέθηκαν, χρησίμευαν στην διακόσμηση των σπιτιών και για να δηλώσουν οι άνθρωποι τα ενδιαφέροντά τους.
Αυτή είναι η Θάλεια, η μούσα της Κωμωδίας. Ο ιδιοκτήτης αυτού του ψηφιδωτού θα μπορούσε να είναι ποιητής ή επιστήμονας.

Η αρχαία πόλη είχε αρχίσει σιγά- σιγά να βυθίζεται. Εδώ βλέπετε ένα ψηφιδωτό που είχε αρχίσει να εξαφανίζεται λόγω της ανόδου των υδάτων.

Σώθηκε, αποκαταστάθηκε και συντηρείται, αλλά είναι εμφανές το κομμάτι που το έχει διαβρώσει η θάλασσα.
Τα ευρήματα αυτά αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Η ίδια η πόλη Ζεύγμα έχει από μόνη της μια μεγάλη και πλούσια ιστορία.
Ιδρύθηκε από ένα εκ των διοικητών του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον 3ο π.Χ. αιώνα και περίπου 250 χρόνια αργότερα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους.

Θα ήταν μια σημαντική πόλη για πολλούς αιώνες, γεφυρώνοντας τα σύνορα μεταξύ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στα δυτικά και της Περσικής Αυτοκρατορίας στα ανατολικά.
Το 253 π.Χ κατακτήθηκε από τους Πέρσες και μετά ξεκίνησε η παρακμή της.

Σήμερα, όμως, χάρη στην αφοσίωση των αρχαιολόγων έχουμε την ευκαιρία να δούμε αυτά τα εκπληκτικά ψηφιδωτά.

Το ψηφιδωτό αυτό απεικονίζει θεότητες των ωκεανών, του Ωκεανού και της Τηθύος.

Και εδώ είναι ο Ποσειδώνας πάνω στο άρμα του.

Τα εκπληκτικά αυτά μωσαϊκά έχουν κατασκευαστεί από κομμάτια χρωματιστού γυαλιού.
Εκτός από τα ψηφιδωτά, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης κατασκευές, κοσμήματα και εργαλεία καθημερινής χρήσης, όπως μαγειρικά σκεύη.
Οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, καθώς οι αρχαιολόγοι θέλουν να σώσουν ό,τι μπορούν από μια ενδεχόμενη πλημμύρα.
Ευτυχώς για εμάς οι αρχαίοι αυτοί θησαυροί είναι σε θέση να αγαπηθούν από τις μελλοντικές γενιές.
Πηγή: Archaeology.org
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: https://viralgreece.eu/

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Κώδικας Μπράιγ


Απόστολος Γαρούφος: Ο φοιτητής που μεταγράφει λογοτεχνία σε κώδικα Μπράιγ
Πριν 200 περίπου χρόνια, ένα παιδί που τυφλώθηκε από ατύχημα σε μικρή ηλικία έμελλε να γίνει ο εφευρέτης ενός αλφάβητου  που διευκολύνει όλους τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης  να  διαβάζουν, να γράφουν, να μορφώνονται, να επικοινωνούν με το γραπτό λόγο και να ψυχαγωγούνται. Ήταν ο Λουδοβίκος Μπράιγ. Στην Ελλάδα η επίσημη καθιέρωση του κώδικα Μπράιγ έγινε το 1948.
Ο Απόστολος Γαρούφος, πτυχιούχος φιλόλογος και σύντομα με μεταπτυχιακό στη Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης, που κατάφερε με τη βοήθεια της τεχνολογίας να μεταγράψει λογοτεχνικά βιβλία για τα άτομα με προβλήματα όρασης, μιλησε στη HuffPost Greece για την πρακτική που εφαρμόζει, τη λογοτεχνία που λατρεύει και τα επόμενα σχέδιά του.

Πόσοι Έλληνες υπάρχουν που γνωρίζουν τη γραφή Μπράιγ;
Η αλήθεια είναι πως σε αυτό, δεν μπορώ να απαντήσω. Καλό θα ήταν όμως, όλοι όσοι ασχολούνται ή όχι με την εκπαίδευση να γνωρίσουν αυτήν την υπέροχη γραφή – κώδικα. Μπορεί να σου αποκαλύψει τόσα πολλά, που θα σου φανούν υπέροχα. Είναι αυτό που συνηθίζω να λέω: 6 μόλις κουκκίδες, εκατομμύρια λέξεις και φράσεις.
Ποιες είναι οι καινοτομίες που εισάγετε;
Δε θα τολμούσα να πω τη λέξη «καινοτομία», αλλά μία σκέψη, κυρίως πρακτική, ώστε να δώσουμε μία μεγαλύτερη αυτονομία σε άτομα με προβλήματα όρασης να μπορούν να διαβάσουν, ανά πάσα στιγμή και ώρα, ένα αγαπημένο τους βιβλίο, κυρίως λογοτεχνικό. Όχι με τη βοήθεια ηλεκτρονικών εφαρμογών, αλλά με τη βοήθεια μίας εφαρμογής που μπορεί να μεταγράψει στον κώδικα Braille. Θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία της Braille.
Ποια είναι η χρησιμότητα της καινοτομίας αυτής;
Το λογισμικό MinaDot, μπορεί να κάνει αυτόματες – μαζικές μεταγραφές από τα ελληνικά και τα αγγλικά στον κώδικα Braille. Σε λίγο καιρό, μετά από ενσωμάτωση κι άλλων δυνατοτήτων, θα δίνει την ευκαιρία να μεταγράφει όποιος θέλει, οτιδήποτε θέλει, μεγάλο όγκο κειμένων, εντελώς δωρεάν.
Ποια είναι τα βιβλία που έχετε μεταγράψει και ποια βιβλία θα μεταγραφούν σύντομα;
Με την ομάδα που έχω δημιουργήσει της MinaDot, όπου σε συνεργασία με την αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, κ. Ζωή Γαβριηλίδου, μεταγράφουμε έναν τεράστιο όγκο κειμένων καθημερινά, διαφόρων θεμάτων. Κυρίως ακαδημαϊκών άρθρων και περί ειδικής αγωγής. Σαφώς και μεταγράφονται και σημειώσεις καθηγητών από τα μαθήματά τους.
Έχει γίνει μεταγραφή μεγάλων κλασικών έργων αλλά και εμπορικών βιβλίων κι οποιοσδήποτε θελήσει, μπορεί να μεταβεί στη σελίδα μας στο FaceBook με την ονομασία “MinaDot” και να περιηγηθεί στα βιβλία των μεταγραφών ή ακόμα και να ζητήσει ή να ρωτήσει, ό,τι επιθυμεί.
Θέλω Να Δώσω Δύο Βασικά Μηνύματα: Να Απαλλαγούμε Από Τις Ανισότητες, Διότι Αυτές Μας Κάνουν Να «Χάνουμε Το Φως Μας» Και Να Μη Ξεχαστεί Αυτός Ο Υπέροχος Κώδικας Της Braille.
Υπήρξε ανταπόκριση μετά την έκδοση των βιβλίων;
Η αλήθεια είναι πως υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση. Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου και κυρίως των ατόμων με προβλήματα όρασης που ενημερώνονται ουσιαστικά, ως πρώτη φάση, για το λογισμικό. Δάσκαλοι και γονείς είναι επίσης στη φάση της γνωριμίας και ορισμένοι ήδη έχουν εκτυπώσει από τις μεταγραφές μας. Πάντως, αυτό που κάνει ιδιαίτερα εντύπωση και τους ευχαριστούμε, είναι η ανταπόκριση από ιδιώτες συγγραφείς, που δίνουν οικειοθελώς τα βιβλία τους προς μεταγραφή. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.
 Τι σημαίνει για εσάς η λογοτεχνία;
Λογοτεχνία είναι Έρωτας, Συναισθήματα, που μπορούν να σε υψώσουν και την ίδια στιγμή να σε καταβαραθρώσουν. Είναι ένας Θεός, που μπορείς να τον ”ακουμπήσεις” από τις σελίδες και τα αρώματα των ήχων που βγάζουν οι λέξεις των συγγραφέων. Λογοτεχνία είναι Ζωή· και θα πρέπει να δίνεται η ευκαιρία σε όλους να τη «ρουφήξουν» όπως θέλει ο καθένας.
Πώς νιώθετε όταν σκέφτεστε ότι χάρη σε εσάς οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης μπορούν να έρθουν σε επαφή με την νεοελληνική λογοτεχνία; 
Όπως είπε και ο Ελύτης: ”για να πατάς στέρεα στη γη, πρέπει το ένα πόδι σου να είναι έξω από τη γη”, αυτό σημαίνει πως, πρέπει όλοι να είμαστε σε μία διαρκής αναζήτηση μέσω της Λογοτεχνίας. Να είμαστε σε θέση να την κατανοήσουμε και να την αγαπήσουμε, ακόμη κι αν ενοχλεί. Πρέπει όλοι να έχουμε το δικαίωμα στη Λογοτεχνία και να μην υπάρχουν εμπόδια προς αυτήν. Είτε είσαι άτομο με πρόβλημα όρασης, είτε όχι, έχεις το αναφαίρετο δικαίωμα να είσαι σε μία αλληλένδετη φάση με τη Λογοτεχνία. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε να υπάρχει η Λογοτεχνία, «πανταχού παρούσα», για κάθε άνθρωπο…
Παρ’ Όλο Που Υπάρχει Η Τεχνολογία, Δεν Πρέπει Να Την Αφήσουμε Να Αλλοιώσει Αξίες Και Θρύλους Που Χαρίζουν Φως Στο Σκοτάδι. Η Λογοτεχνία, Μόνο Από Εμάς Τους Ίδιους Μπορεί Να Διαβαστεί Και Να Τη «Ρουφήξει» Ο Καθένας Όπως Θέλει Και Μπορεί!
Ποιο είναι το καλύτερο «ευχαριστώ» που ακούσατε πρόσφατα; 
Λαμβάνω πολλά μηνύματα συγχαρητηρίων από άτομα με προβλήματα όρασης κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό! Ωστόσο, αυτό που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο είναι που έρχονται σε μία επαφή γνωριμίας, τόσο δάσκαλοι παιδιών με προβλήματα όρασης, όσο και γονείς. Αυτό κάνει την ομάδα της MinaDot να συνεχίσει ακόμη πιο δυνατά το έργο που της έχει ανατεθεί.
Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδιά σας; 
Σίγουρα να προστεθούν κι άλλα χαρακτηριστικά στο λογισμικό της MinaDotπου θα καθιστά τα άτομα με προβλήματα όρασης εντελώς αυτόνομα και θα είναι σε θέση να μεταγράψουν οτιδήποτε θελήσουν στη Braille. Με έναν ειδικό εκτυπωτή θα μπορούν να το κάνουν σε περιορισμένο χρόνο, χωρίς να γίνεται ειδική παραγγελία κτλ.. Το θέμα εδώ, είναι ο εκτυπωτής. Πόσο θα μπορούσε να μικρύνει το κόστος αυτού, όταν ένας συμβατικός εκτυπωτής Braille μπορεί να ξεπεράσει το κόστος των 3.000 ευρώ. Επεξεργαζόμαστε πολλές ιδέες κι όλα είναι ανοιχτά.
Πάντως, μία ενδεχόμενη υποτροφία για να γίνει μία περαιτέρω ανάλυση του λογισμικού θα ήταν μία καλή λύση. Πρέπει να δούμε με σοβαρό τρόπο την προσβασιμότητα κι αυτό το κάνει ήδη το ΔΠΘ μέσω της Δομής Προσβασιμότητας όπου γίνεται παραγωγή μεγάλου ηλεκτρονικού υλικού στη γραφή Braille.

Πηγή: huffingtonpost.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.diakonima.gr