Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Φῶς ἰλαρόν!!


 Πάτμος!
Προφήτης Ἠλίας καί Ἰκάριον πέλαγος,
μετά τόν ἑσπερινό τῆς ἑορτῆς
 τοῦ Ἁγίου Ἰγνατίου τοῦ Θεοφόρου
στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Παναγίας της Διασώζουσας 
(στή Χώρα), ὅπου φυλάσσεται ἡ Εἰκόνα τοῦ Ἁγίου.
 

Τουρισμός

Είκοσι ελληνικά νησιά παρουσιάζει
η Scyscanner

Πρώτος προτεινόμενος προορισμός στον οδηγό είναι η Σαντορίνη...

Εναν οδηγό με 20 ελληνικά νησιά δημοσιοποίησε η διεθνής ιστοσελίδα Scyscanner, προτρέποντας τους χρήστες της να τα επισκεφθούν.

Πρώτος προτεινόμενος προορισμός στον οδηγό είναι η Σαντορίνη. Τα άλλα κατά σειρά ελληνικά νησιά που αναφέρονται είναι η Μύκονος, η Κέρκυρα, η Μήλος, η Κως, η Κρήτη, η Νάξος, η Πάρος, η Φολέγανδρος, η Αλόννησος, η Κεφαλλονιά, η Πάτμος, η Υδρα, η Σκιάθος, η Ρόδος, η Σάμος, η Ιος, η Ζάκυνθος, η Σκόπελος και η Αμοργός. Σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα του Scyscanner διαθέτει 50 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες σε μηνιαία βάση, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες αναζήτησης πτήσεων και online συγκρίσεις για ξενοδοχεία και ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Στο μεταξύ, ο FTI, ένας εκ των κορυφαίων τουριστικών οργανισμών στη Γερμανία, παρουσίασε τον κύριο κατάλογο διακοπών του, με 338 σελίδες για την Ελλάδα και την Κύπρο, που αφορά στην περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2016. Ο κατάλογος συντάχθηκε όταν ολοκληρώθηκαν οι νέες συμφωνίες των εκπροσώπων του τουριστικού οργανισμού με τους Ελληνες ξενοδόχους, καθώς έγινε επαναδιαπραγμάτευση των τιμών μετά την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής που επέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση. Το πρόγραμμα του γερμανικού οργανισμού είναι αυξημένο κατά 15% σε ό,τι αφορά τον αριθμό των καταλυμάτων. Ο FTI εστίασε τις συνεργασίες του σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κως, η Χαλκιδική και η Πελοπόννησος. Πέραν, όμως, των προορισμών στην περιφέρεια, αποφάσισε να ενισχύσει το πρόγραμμά του και στην Αττική, εντάσσοντας το ξενοδοχείο Τhe Margi που βρίσκεται στη Βουλιαγμένη.
 ΠΗΓΗ:kathimerini
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:
Παράπονα Ρόδου

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Ευγένιος Τριβιζάς «Ένα δέντρο μια φορά The Boy And The Tree»


ΧριστούγενναΚάποτε
 Τότε που είχε η ζωή σκοπό, και νόημα ο αγώνας.
Τότε που οι Χριστιανοί λαχταρούσαν τα Χριστούγεννα, ετοιμάζονταν για τα Χριστούγεννα: Νήστευαν τη Σαρακοστή, προσεύχονταν, εξομολογούνταν, πρόσμεναν
Τότε που η δασκάλα, ο δάσκαλος κρεμούσαν απ᾿ τα χείλη τους τα μάτια των παιδιών και στάλαζαν μες στην ψυχή το όνειρο: Να ᾿μουν κι εγώ εκεί· να ᾿μουν εκεί, στη Βηθλεέμ, στο στάβλο· «να ᾿μουν του στάβλου ενʼ άχυρο…»!
Τότε που τα παιδιά ήταν παιδιά και μελωδούσαν με τους βοσκούς τα κάλαντα μες στη νυχτιά και περπατούσαν δρόμους και στενά πάνω στων Μάγων τ᾿ άλογα.
Τότε που μάζευ᾿ η γιορτή τα πλοία στην Πατρίδα απ᾿ τους λωτούς της ξενιτιάς κι έφερνε σπίτι τον πατέρα, στη μαύρη μάνα το παιδί, τον άντρα στη γυναίκα.
Κάποτε τότε γιόρταζαν Χριστούγεννα.
Έπειτα ήρθε λίβας δυτικός, το εμπόριο, και τα ᾿καψε· έκανε στάχτη τη γιορτή, τα όνειρα κουρέλι. Έδιωξε από τη Φάτνη τον Χριστό κι έβαλε τον χρυσό στη θέση του. Τα δώρα, τα ψώνια, τα ταξίδια σε άλλους τόπους μακρινούς έγιναν της γιορτής ο μόνος κι άχαρος σκοπός. Έγινε η γιορτή απόδραση, λες σαν φυλακισμένων, προς τα βουνά, στα χιόνια, σ᾿ άλλους λαούς και τόπους. Στούς πέντε ανέμους σκόρπισε η Φάτνη της Βηθλεέμ, κι η φαμελιά κατάντησε «το σπίτι των ανέμων».
Τώρα η ιστορία αυτή φτάνει στο τέλος της. Μετά την ύπουλη υπονόμευσή της τόσων δεκαετιών, η εορτή δέχεται πιά το χτύπημα κατάστηθα: Η δυτική δαιμονολατρία, την ώρα που το αντίπαλο παρανοικό σύστημα αντικαθιστούσε τα Χριστούγεννα με τα Σταλινούγεννα, μετέτρεψε τη Γέννηση του Χριστού σε γέννηση του οποιουδήποτε· τα Christmas (=­Χριστούγεννα) σε Χmas (=γέννηση του «Χ»), ­τα­­χα χάριν συντομογραφίας.
Σήμερα δε η βρυκολακιασμένη Ευρώπη, δήθεν για να μην ενοχλούνται οι αλλόθρησκοι, απαγορεύει ήδη σε μια μετά την άλλη τις μεγάλες πόλεις της εορταστικό διάκοσμο που να υπενθυμίζει τη ­Γέννηση του Χριστού. Φώτα μόνο, χωρίς το Α­­­­­­στρο των Μάγων, χωρίς Φάτνη, αγ­­γέλους και βοσκούς.
Εορτάζει τα γενέ­θλια ο­­­λων και καταργεί σταδιακά τη Γέννηση του Σωτήρος. Καθιερώνει παγ­κόσμιες ημέρες για τα πιο γελοία πρα­γματα: υ­­­πνου, χορού, κέικ, ­μπύρας, γέλιου, ο­­­μοφυλοφοβίας, αριστερόχειρων κ.τ.λ., σβήνει δε τη μόνη άξια τιμής ημέρα του Χριστού.
Θαρρεί κανείς πως ακούει από τα βάθη των αιώνων τη μανιακή κραυγή των αφρόνων: «δεύτε και καταπαύσωμεν πάσας τας εορτάς του Θεού από της γης» (Ψαλ. ογ΄ [73] 8).
Εκ πρώτης όψεως αυτή η εξέλιξη φαν­τάζει αρνητική. Καί αναμφιβόλως είναι θλιβερή, αφού ο κόσμος μας χάνει και το ελάχιστο χριστουγεννιάτικο χρώμα που του είχε απομείνει. Γεγο­νος που δεν μπορεί παρά να προκαλεί πόνο και θλίψη.
Στην πραγματικότητα όμως η ­ραγδαί­­ως εξελισσόμενη αυτή ­αρνητική α­­­­τμο­­σφαιρα αποτελεί το ­καταλληλότερο περιβάλλον για να ανακαλύψουμε τα αληθινά Χριστούγεννα. Είναι ­πλεο­νε­κτημα και προνόμιο να ζεί ­κανείς σ αυ­τη τη δραματική καμπή της ιστο­ρι­ας.
Πλεονέκτημα και προνόμιο, διότι ­δυ­σ­­κολότερα σ᾿ αυτές τις συνθήκες θα α­­­ποπροσανατολισθούμε, και φυσικότερα θα κινηθούμε στο βάθος και την ουσία της Εορτής. Ευκολότερα πλέον θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τον επιδερμικό εορτασμό των φωταψιών και των εδεσμάτων, και θα αναζητήσουμε το αληθινό «φως το της γνώσεως» που ανατέλλει από το Σπήλαιο της Βηθλεέμ· θα ποθήσουμε την «τροφήν του παντός κόσμου», τον εν­ανθρωπήσαντα Θεό.
Η πρόκληση ειδικά εφέτος, μετά τις τόσες δραματικές εξελίξεις στην Πατρίδα μας με την ψήφιση αντιχριστιανικών νόμων, είναι μεγάλη. Πρόκληση να ζήσουμε αληθινά Χριστούγεννα. Το στάδιο είναι μπροστά μας ανοιχτό με την τεσσαρακονθήμερη νηστεία.
Σε πείσμα των αντίθεων δυνάμεων, να ζήσουμε ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!
 Από  eikonografies.gr