Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022
Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022
Βασίλειος Σιβιτανίδης!
Ο οραματιστής της τεχνικής μας παιδεία, εθνικός ευεργέτης Βασίλειος Σιβιτανίδης
Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Μέσα από τα σπλάγχνα του μεγαλουργού οικονομικά και πολιτισμικά αιγυπτιακού ελληνισμού, ξεπήδησε ο εμπνευσμένος επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης Βασίλειος Σιβιτανίδης. Ο πατέρας του Ιερώνυμος Σιβιτανίδης, ήταν από την μαρτυρική Κύπρο, αλλά αναπτύχθηκε κοινωνικά και οικονομικά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που παραδοσιακά ήταν πόλος έλξης, για τον παροικιακό ελληνισμό. Ο Βασίλης Σιβιτανιδης είδε τα φως της ζωής το 1830 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Παρακολούθησε τις βασικές – εγκύκλιες σπουδές του, εκδηλώνοντας τις αρετές ενός ευφυούς και δραστήριου νέου παιδιού και ευθύς αμέσως ρίχτηκε στις εμπορικές επιχειρήσεις. Με την εμπορική του οξυδέρκεια και την υποδειγματική εργατικότητά του, κατόρθωσε σύντομα να αποκτήσει πολλά χρήματα και να επεκταθεί επιχειρηματικά. Παράλληλα όμως με την οικονομική του επιφάνεια, απέκτησε και υψηλό κύρος, που τον κατέστησε σεβάσμια φυσιογνωμία, του παροικιακού αιγυπτιακού ελληνισμού. Και προς αυτή την κατεύθυνση, προέβη και σε μεγάλες δωρεές στο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό φάσμα τη Αλεξάνδρειας, που εξακτίνωσαν την ηθική του αίγλη.
Αλλά πάντα στην καρδιά και την σκέψη του ενυπήρχε η Ελλάδα, της οποίας την κοινωνική ανοικοδόμηση ήθελε να συνδράμει με κάθε του πρόσφορο τρόπο. Προσέφερε έτσι στην ελληνική πατρίδα, μεγάλα ποσά, για σχολεία, ευαγή ιδρύματα και ποικίλους άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς, που το κατέστησαν πολύ αγαπητό. Κεντρικό ωστόσο μέλημά του, ήταν η τεχνική παιδεία, στην οποία τόσο πίστευε για την ανασυγκρότηση του έθνους, ως μείζονος σημασίας παράγοντα. Και προς αυτή την κατεύθυνση οραματίστηκε την ίδρυση στην πατρίδα μας, μιας πρότυπης τεχνικής σχολής, με υψηλή τεχνική επάνδρωση και υψηλού κύρους στελεχιακό δυναμικό, που θα τόνωνε την ανώτερη και την κατώτερη εκπαίδευση και θα έδινε την δυνατότητα, σε αδύναμους κοινωνικά μαθητές, διαμένοντας στο οικοτροφείο της, να σπουδάσουν και να στηρίξουν τις ανάγκες της χώρας, στα τεχνικά επαγγέλματα.
Κατέλειπε έτσι πεθαίνοντας με την διαθήκη του, ένα πελώριο ποσό σε αιγυπτιακά χρεόγραφα και λίρες αξίας 3.000.000 χρυσών ελληνικών δραχμών, για την ίδρυση και συντήρηση τεχνικής σχολής. Και έξι χρόνια μετά την θανή του το 1927, ιδρύθηκε η «Σιβιτανείδιος Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων», η οποία και ετέθη σε λειτουργία το 1929. Παράλληλα με τα προηγμένα μαθήματα και τα εργαστήριά της, η Σχολή διέθετε και οικοτροφείο, για τους οικονομικά αδύνατους μαθητές, που κατάγονταν πολλές φορές και από την αδικημένη ελληνική επαρχία της εποχής. Αρχικά η σχολή παρείχε εκπαιδευτικές υπηρεσίες για 5 ειδικότητες, αλλά σύντομα επεκτάθηκε, στην διδαχή και εκπαίδευση όλου του τεχνικού φάσματος. Η σχολή προϊόντος του χρόνου, αναγορεύτηκε σε σημαντικό ίδρυμα για την τεχνική παιδεία της Ελλάδος και πρόσφερε σπουδαίες υπηρεσίες τεχνικής εκπαίδευσης στα ελληνόπουλα. Στην δεκαετία του ΄50 από τους μεγάλους «πελάτες» της «Σιβιτανιδείου Σχολής», που αποδεικνύει και το κύρος της, ήταν το Υπουργείο Βιομηχανίας, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Πάντειος Σχολή, το ΠΙΚΠΑ και άλλοι σημαντικοί δημόσιοι φορείς. Σήμερα η Σχολή εξακολουθεί να προσφέρει τις σημαντικές υπηρεσίες της, ως ΝΠΙΔ, εποπτευόμενο από το κράτος.
Ο Βασίλειος Σιβιτανίδης, εκδήμησε το 1921 πλήρης δόξης και ημερών, σε ηλικία 91 ετών στην Αθήνα, αφού είχε διαγράψει μια σπουδαία καμπύλη οικονομικής προόδου και ηθικής ευημερίας στη ζωή του. Και εκπληρώνοντας το ηθικό του χρέος προς την ελληνική πατρίδα, με μεγάλες εθνικές ευεργεσίες, που ανακούφισαν τους οικονομικά ασθενεστέρους και προήγαν την τόσο σημαντική της τεχνική παιδεία. Για αυτό και τον στεφανώνει, ο στέφανος της ηθικής αθανασίας, των μεγάλων μας εθνικών ευεργετών.
ΠΗΓΗ: https://www.pemptousia.gr/
Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022
«Πασαπνοάρια» ..
«Πασαπνοάρια» Ιακώβου Πρωτοψάλτου, ήχ. γ’ (Αρχιμ. Δοσίθεος Κανέλλος)
https://www.pemptousia.gr/2022/10/pasapnoaria-iakovou-protopsaltou-ich-g-archim-dositheos-kanellos/