Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Νάξιοι Μελιστές: Ψαλτικό Κυριακοδρόμιο! Κυριακή Γ΄ Λουκά! 08.10.2023

Νάξιοι Μελιστές: Ψαλτικό Κυριακοδρόμιο! Κυριακή Γ΄ Λουκά! 08.10.2023: Οι Ακολουθίες τού Εσπερινού, του Όρθρου και τής Θείας Λειτουργίας της Κυριακής Γ΄ Λουκά! Επιλογή, Επιμέλεια και Στοιχειοθεσία μελών: Α) papl...

Αρχιεπισκοπή Αθηνών:

  Στην ψηφιακή εποχή μπαίνουν 4.000 ενορίες

 


Ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα παρουσιάστηκε, χθες, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ως προέδρου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της ΙΑΑ, από τον διευθυντή του Ιδρύματος αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη το οποίο αφορά στη δημιουργία της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής σε 4.000 ενορίες (Ενοριακοί Ψηφιακοί Κόμβοι) στις 89 Ιερές Μητροπόλεις της ελληνικής επικράτειας συμπεριλαμβανομένης και της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου, καθώς και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Κρήτης, με κύριο σκοπό την παροχή των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες αλλά και τη λειτουργία τους ως εκπαιδευτικών ψηφιακών κόμβων για τη διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των κληρικών.

Στην εκδήλωση παρευρέθη εκ μέρους της Πολιτείας ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νικόλαος Παπαθανάσης.

Πρόκειται για την πράξη «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Ειδικότερα η πράξη περιλαμβάνει:

- Την προμήθεια και τοποθέτηση Ενοριακών Ψηφιακών Κόμβων (4.000 θέσεις)

-Την προμήθεια και τοποθέτηση Μητροπολιτικών Ψηφιακών Κόμβων (106 θέσεις)

- Πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης λειτουργίας του Ψηφιακού Ενοριακού Κόμβου

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έκανε μια αναδρομή στην ιστορία, από τα χρόνια της Βοιωτίας, της συμπόρευσής του με τον π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη, τη σύσταση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τη συνέχιση του έργου αυτού έως σήμερα.

Εξεδήλωσε μάλιστα τη χαρά του για το ξεκίνημα της υλοποίησης μιας νέας πρωτοβουλίας και συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας, που στοχεύει στην ψηφιακή ενίσχυση της λειτουργίας των Ιερών Μητροπόλεων και των ενοριών τους σε πανελλήνια εμβέλεια σε συνεργασία με την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων και της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια, ο διευθυντής του ΙΠΕ αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης αναφέρθηκε στον σκοπό τον οποίο το έργο αυτό επιτελεί, ενώ επισήμανε το γεγονός ότι σε μια εποχή που η ψηφιακή τεχνολογία είναι μέρος της καθημερινότητάς μας σε όλες τις πτυχές της ζωής και της δράσης μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο εκσυγχρονισμός των λειτουργιών της Εκκλησίας και των ιερέων της. Τούτο, όμως, προϋποθέτει αφενός την υλικοτεχνική ενίσχυση των Ιερών Μητροπόλεων και των ενοριών και αφετέρου τον ψηφιακό εγγραμματισμό των ανθρώπων που διακονούν, κληρικών και λαϊκών. Αυτά ακριβώς έρχεται να καλύψει το εν λόγω έργο «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, εξέφρασε τη βούληση της Πολιτείας και του πρωθυπουργού να σταθεί στο πλευρό της Εκκλησίας τόσο μέσα από το φιλόδοξο πρόγραμμα του «Ψηφιακού Ενοριακού Κόμβου» όσο και σε μελλοντικές ανάγκες που θα παρουσιαστούν διατηρώντας την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.

ΠΗΓΗ: https://www.msn.com/el-gr/news/otherΑρχιεπισκοπή Αθηνών: Στην ψηφιακή εποχή μπαίνουν 4.000 ενορίες (msn.com)