Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Ο Ταλιμπάν που έγθνε Ὀρθόδοξος


O πρώην Ταλιμπάν που βαπτίστηκε στον Άγιο Όρος: Διαβάστε την εκπληκτική ιστορία του
Ο Αχμέτ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα χωριό στο Αφγανιστάν σε περίοδο πολέμου. Το παζλ των παιδικών του αναμνήσεων αποτελείται από σκόνη, φτώχεια, υποχρεωτική ισλαμική εκπαίδευση, πόλεμο, θάνατο.
«Δεν θυμάμαι πια ποιός πολεμούσε με ποιόν, υπήρχε ένας συνεχής πόλεμος», λέει χαρακτηριστικά.
Για χρόνια βρισκόταν στους χώρους των ταλιμπάν. Φανατικός μουσουλμάνος ανήκε στο «ριζοσπαστικό» Ισλάμ. Μέχρι που αποφάσισε ότι δεν μπορούσε πλέον να αντέξει αυτό το είδος ζωής – τη δυστυχία, τη φτώχεια, τη βία, τον πόνο και τη μυρωδιά του θανάτου που έβλεπε παντού γύρω του.
Στα 23 ταξίδεψε στα αδιάβατα βουνά στο Πακιστάν και στη συνέχεια στο Ιράν. Εργάστηκε δύο χρόνια εκεί «χωρίς έγγραφα» και τελικά έφτασε στην ακτή της Μικράς Ασίας στην Τουρκία, η οποία γι ‘αυτόν ήταν η πύλη στον παράδεισο της Δύσης.
Ένα χειμωνιάτικο βράδυ πριν από εννέα χρόνια, με ένα φουσκωτό στρώμα από αυτά που τα παιδιά παίζουν στις παραλίες, με δύο κουπιά και τέσσερα μπουκάλια νερό, πήδηξε στη θάλασσα λίγο έξω από τη Λέσβο.

«Η θάλασσα ήταν μαύρη,το κρύο τσουχτερό και φυσούσε πολύ. Δε γνώριζα καλό κολύμπι, τα κύματα έμοιαζαν βουνό. Μου πήρε περίπου δέκα ώρες να φθάσω στην απόκρυμνη ακτή με τα βράχια, ήμουν σε απόγνωση επειδή δεν ήξερα αν θα μπορούσα να αναρριχηθώ, ήταν πολύ κοφτερά … Τελικά ανέβηκα περπάτησα αρκετά και ο πρώτο άνθρωπος που συνάντησα ήταν μια μαυροφορεμένη ηλικιωμένη γυναίκα με μαντήλι στο κεφάλι. Δεν την κατάλαβα και δεν με κατάλαβε… Με νοήματα μου έδειξε το δρόμο προς έναν πλακόστρωτο δρόμο και μου έδωσε μερικά νομίσματα για να πάρω το λεωφορείο προς την πόλη. Βρέθηκα σε ένα μικρό κέντρο υποδοχής για τους μετανάστες. Έμαθα ελληνικά και δούλεψα σε διάφορες δουλειές μέχρι να βρω μια κανονική δουλειά σε μια εταιρεία που τοποθετούσε ηλιακούς συλλέκτες. Με πλήρωσαν καλά, απέκτησα ασφάλιση και έκανα τα χαρτιά μου για πολιτικό άσυλο. Εργάστηκα στην ίδια εταιρεία στην Αθήνα για έξι χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια μετά την εργασία πήγαινα στην εκκλησία – κάτι με τραβούσε εκεί. Μου χάριζε ηρεμία, ήθελα να μάθω περισσότερα για τον Χριστό. Βρήκα μια Καινή Διαθήκη. Άρχισα να το διαβάζω. Αποφάσισα ότι ήθελα να γίνω Χριστιανός. Έφυγα από την Αθήνα όταν η εταιρεία έκλεισε και πήγα στην επαρχία όπου απασχολήθηκα σε διάφορες αγροτικές εργασίες. Λίγο πριν το Πάσχα το 2013, αποφάσισα να ζητήσω να γίνω Χριστιανός », λέει ο ίδιος.
«Ήταν Τετάρτη 5 Ιουνίου, όταν βρέθηκα στον Άθωνα να κοιτάζω προς την Σκήτη του Αγίου Ανδρέα και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου… Ήταν η μέρα που έγινα χριστιανός και πήρα το όνομα Αλέξανδρος.»

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Εκκλησιαστικές Σχολές


Καμπανάκι από τον Φθιώτιδος: 
«Καταρρέουν οι Εκκλησιαστικές Σχολές»


Την αγωνία του για το μέλλον της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα εκφράζει με άρθρο του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος που ζητά από την Ιερά Σύνοδο να αναλάβει το κομμάτι αυτό.
Το άρθρο του Σεβασμιωτάτου αναφέρει:
Θλιβερή πραγματικότητα είναι η κατάρρευση των Εκκλησιαστικών Σχολών στην Εκκλησία της Ελλάδος. Μετά την μεταρρύθμιση, που κατάργησε ουσιαστικά τον Ιερατικό χαρακτήρα των Εκκλησιαστικών Σχολών και εξίσωσε με τα Γενικά Γυμνάσια και Λύκεια, οι ιερατικές Εκκλησιαστικές Σχολές πήραν την κατιούσα. Το νέο σύστημα δεν ανταποκρινόταν στην ανάγκη της Εκκλησίας για προετοιμασία υποψηφίων ιερέων.
Παλαιότερα οι Εκκλησιαστικές Σχολές ήταν θερμοκήπια ιερατικών κλήσεων. Στην εσωτερική ζωή τα παιδιά, που είχαν την κλίση της Ιερωσύνης, εξεπαιδεύοντο εις τα της Ιερωσύνης, εδιδάσκοντο Τελετουργική, Ψαλτική, Τυπικό πέραν των άλλων θεολογικών μαθημάτων. Οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες, που ετελούντο με την συμμετοχή όλων των Ιεροσπουδαστών ήταν η καλύτερη εκπαίδευσή τους για την μελλοντική ιερατική τους σταδιοδρομία. Μέχρι σήμερα οι παλαιοί απόφοιτοι των Σχολών διακρίνονται όλων των ιερέων, γιατί γνωρίζουν να ψάλλουν, να λειτουργούν, να κηρύττουν.
Αυτά τα πνευματικά θερμοκήπια καταργήθηκαν. Η Εκκλησία τους υποψηφίους ιερείς τους έχει αφήσει στην τύχη τους. Τι θα γίνει λοιπόν; Με μαθηματική ακρίβεια και οι λίγοι ιερείς, που θα διορίζονται σε Ενορίες, θα είναι απαίδευτοι και ημιμαθείς. Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για το μέλλον της Εκκλησίας. Οι γονείς των παιδιών, που έχουν κλίση για την ιερωσύνη, δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε τέτοια Σχολεία (Εκκλησιαστικά Γυμνάσια – Λύκεια) γιατί ευρίσκονται υπό διάλυση.
Είναι καιρός η Εκκλησία να επαναλάβει εκείνο που έγινε επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Α΄ που ανέλαβε τις Εκκλησιαστικές Σχολές.
Χωρισμό δεν θέλουν; Ας δώσει η Πολιτεία την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση στην Ιερά Σύνοδο, να φροντίσει η Εκκλησία την προετοιμασία των μελλοντικών ιερέων της.
Από την μία η αδιοριστία των Εφημερίων, από την άλλη η παραμόρφωση των Εκκλησιαστικών Σχολών πλήττουν την ίδια την Εκκλησία, της οποίας το μέλλον είναι όντως ζοφερό.
† ο Φθιώτιδος Νικόλαος