Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Ο κρόκος


Το «ελληνικό» μυστικό του κρόκου

Ο κρόκος ή σαφράν είναι ένα γκουρμέ και πανάκριβο μπαχαρικό. Αυτό οφείλεται στο ότι η καλλιέργεια και αναπαραγωγή του είναι εξαιρετικά δύσκολη. Επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το μυστικό της γενετικής προέλευσής του.
Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι μέχρι πολύ πρόσφατα ο περιζήτητος κρόκος, που στην Ελλάδα ευδοκιμεί αποκλειστικά στο ομώνυμο χωριό της Κοζάνης, έκρυβε τόσα πολλά μυστικά στο γενετικό του υλικό. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να καταλάβουν τον εξαιρετικά περίπλοκο τρόπο αναπαραγωγής του. Αυτό το στοιχείο καθιστούσε την παραγωγή κρόκου δύσκολη και την τιμή του αστρονομική. Πρόκειται για το ακριβότερο καρύκευμα στον κόσμο. Ένα κιλό εκλεκτού κρόκου μπορεί να κοστίσει έως και 30.000 ευρώ στην παγκόσμια αγορά.
Ο κρόκος ή σαφράν που χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό προέρχεται από τις λεπτές ίνες του μωβ φυτού, που επίσης ονομάζεται κρόκος. Κάθε άνθος κρόκου περιέχει μόλις τρία πολύτιμα νήματα, τα οποία στη συνέχεια συλλέγονται με απόλυτη προσοχή με το χέρι. Από αυτά τα φυτικά νήματα προέρχεται το περιζήτητο μπαχαρικό. Όλα αυτά ακούγονται ήδη αρκετά περίπλοκα. Αλλά οι δυσκολίες με τον κρόκο δεν σταματούν εδώ.
Η αναπαραγωγική του διαδικασία είναι μοναδική. Ο κρόκος δεν αναπαράγεται όπως τα υπόλοιπα φυτά. Ο κρόκος είναι στην πραγματικότητα ένα φυτό που δεν γονιμοποιείται, μιας και ο στείρος κλώνος περιέχει ένα πολύπλοκο τριπλό σύνολο χρωμοσωμάτων. Τα χρωμοσώματά του δεν μπορούν να διασπαστούν ομοιόμορφα κατά την επικονίαση, την κοινή δηλαδή αναπαραγωγική διαδικασία των φυτών. Έτσι ο κρόκος αναπαράγεται μέσω της διαίρεσης των κονδύλων του.
Έλληνες… οι γεννήτορες του κρόκου

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Δρέσδης διατείνονται τώρα ότι έχουν καταφέρει να λύσουν τον γρίφο του κρόκου, που προκαλεί επί δεκαετίες πονοκέφαλο στους βοτανολόγους. Ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει τους «γονείς» του σημερινού κρόκου. Σαν να λέμε τον «Αδάμ και την Εύα» του κρόκου.
Σε αντίθεση με όσα ήταν γνωστά ως τώρα, οι γεννήτορες του κρόκου, δεν προέρχονται από διαφορετικά αρχικά είδη αλλά από το ίδιο. Ανήκουν στο αρχικό είδος του άγριου ελληνικού κρόκου, που διαθέτει ένα διπλό σύνολο χρωμοσωμάτων. Κατά τη γονιμοποίηση δύο τέτοιων μεταφέρθηκαν αντί δύο, τρία ζευγάρια χρωμοσωμάτων. Από ένα εξ αυτών προέκυψε ο κρόκος, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.
Η ανακάλυψη των αρχικών ειδών κρόκου, από τα οποία προέκυψε ο σημερινός κρόκος, είναι σημαντική γιατί ενδέχεται να λύσει τα χέρια των καλλιεργητών στο μέλλον αλλά και να οδηγήσει στη δημιουργία νέων ειδών κρόκου, πιο ανθεκτικού. Τα νέα λοιπόν για τους λάτρεις του κρόκου είναι καλά, δεδομένου ότι είναι περιζήτητος αλλά και ευεργετικός για την υγεία.
DW, Σοφία Βάγκνερ
Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη
https://www.dw.com
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:dasarxeio.com <donotreply@wordpress.com>

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε

 Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε & Αλληλούια 
Ζωντανή ηχογράφηση από την εμφάνιση του γυναικείου βυζαντινού χορού Ψάλτριες, του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών, υπό τη διεύθυνση της Νεκταρίας Καραντζή, στη σειρά ομιλιών του διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη, μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου, στον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου στις 17 Μαρτίου 2019.

Τά παιδιά μας...


Δε φοβόμαστε να πούμε όχι στα παιδιά

ΟΧΙ! Δεν είναι φυσικά η εθνική μας επέτειος! Είναι όμως το δικαίωμα ή μάλλον η υποχρέωση του γονιού να θέτει όρια στην παιδική παντοδυναμία και ένας τρόπος είναι να μη φοβάται να πει όχι όταν χρειάζεται.
Όλοι μας, ως γονείς ή παππούδες, έχουμε ενδώσει στα παρακάλια του παιδιού μας για ένα παιχνίδι επιπλέον από τα εκατοντάδες που έχει, ή ένα παγωτό πριν το γεύμα! Είναι συχνό το φαινόμενο, αλλά και συχνό το δίλημμα. Μήπως το παιδί στενοχωρηθεί αν δεν του το πάρω; Μήπως πληγωθεί; Ποιο είναι το σωστό; Επιτρέπεται να του βάλω όριο; Γιατί να του το στερήσω αφού μπορεί να το έχει; Δεν αντέχω την γκρίνια του αν δεν του πάρω αυτό που ζητά!
Έτσι λοιπόν αν ενδώσουμε, το παιδί βραχυπρόθεσμα ικανοποιείται, ο γονιός φαντάζει ο καλύτερος και όλοι είναι ήσυχοι και ευχαριστημένοι! Για πολύ λίγο. Μέχρι να έρθει η επόμενη απαίτηση του γλυκύτατου αλλά παντοδύναμου μικρού δυνάστη και να παιχθεί το έργο από την αρχή.

Ωστόσο, η πραγματικότητα, μαζί με τις σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες, (αλλά και ανεξάρτητα από αυτές), άλλα υποδεικνύει.
Ο τετράχρονος Στρατής κοιμόταν ακόμα με πιπίλα και μια κούκλα που την έλεγε …Χαράλαμπο και είχε από τα πολλά χρόνια γίνει κουρέλι, αλλά εκείνος δεν την άφηνε με τίποτα. Οι γονείς καταλάβαιναν ότι αυτό ήταν πλέον υπερβολή, αλλά δεν τολμούσαν να του τα πάρουν. Ανησυχούσαν μήπως το παιδί είχε «συναισθηματική ανάγκη», όπως έλεγαν, να έχει αυτά τα …gadgets μαζί του, δεν γνώριζαν σε ποια ηλικία αυτά κόβονται. Δεν τολμούσαν διότι ήταν σίγουροι ότι θα περάσουν μετά άσχημα, ξάγρυπνοι ποιος ξέρει πόσες ημέρες, με το παιδί να σκάει στο κλάμα. Δεν μπορούσαν, δεν ήθελαν να το αντιμετωπίσουν.
Ώσπου ήρθε μια μέρα που η οικογένεια θα ταξίδευε από Μυτιλήνη για Αθήνα και στη φούρια να κλείσουν και φορτωθούν οι βαλίτσες, κλείστηκαν μέσα και η πιπίλα και ο Χαράλαμπος. Αυτό έγινε αντιληπτό, μόνο αφού είχε αναχωρήσει το πλοίο και είχαν κλείσει το γκαράζ. Μεγάλη ανησυχία κατέλαβε τους γονείς. Ωχ! Καταστροφή! Τι θα γινόταν, πώς θα ταξίδευαν, ήταν ανάγκη τώρα;
Να όμως που ο Στρατής το είδε το πράγμα αλλιώς. Όταν κατάλαβε με κάποια στενοχώρια βέβαια, ότι τα πράγματά του δε θα τα είχε, και ότι αυτό ό,τι κι αν έκανε ήταν δεδομένο, σχεδόν δε μίλησε. Το όχι που έπρεπε να έχουν πει οι γονείς εγκαίρως, το είπε στο παράδειγμά μας η συγκυρία. Τελικά τίποτα σπαραξικάρδιο δεν συνέβη, γιατί δεν υπήρχε εναλλακτική. Αυτό ήταν. Ο Στρατής κοιμήθηκε ήσυχος, χωρίς αυτά. Στην Αθήνα πια, του είπαν ότι η πιπίλα και η κούκλα έμειναν στο σπίτι της Μυτιλήνης. Δεν τα ξαναζήτησε ποτέ.
Μακάρι να ερχόταν όλα τόσο βολικά όσο στο παραπάνω παράδειγμα. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η θέσπιση ορίων, και συνεπάγεται και την δική μας οριοθέτηση και αφοσίωση σε αυτήν.
Μερικές φορές οι γονείς είναι αυτοί που δεν τολμούν για τους δικούς τους λόγους να πουν όχι και να θέσουν όρια στο παιδί τους. Το να θέτεις όρια σημαίνει να «περιορίζεις» αλλά και να «αποδεσμεύεις» τα παιδιά. Να τους δίνεις ώθηση να αυτοπραγματωθούν μέσα από το δικό τους ρόλο. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται δυστυχώς χωρίς πόνο και από τις δυο πλευρές.

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα Εμπρός Μυτιλήνης

Μπακαλιάρος...


Μπακαλιάρος κουρκούτι- Συνταγή
Μπακαλιάρος τηγανητός με το πιο τραγανό κουρκούτι μπύρας, 
σχεδόν αέρινο. 
Αυτή τη συνταγήπρέπει να τη δοκιμάσετε όλοι!

Υλικά Συνταγής
2 φύλλα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο (δείτε στα μυστικά)
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
Για το πιο τραγανό κουρκούτι μπύρας
260 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. κοφτά μπέικινκ πάουντερ
3/4 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
330 ml μπύρα παγωμένη
30 ml ούζο
2 παγάκια
Για το σεβίρισμα
παντζάρια σαλάτα
σκορδαλιά
Εκτέλεση
Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι μπύρας τραγανό και αέρινο. Ακολουθήστε τη συνταγή και τα μυστικά που σας δίνω κατά γράμμα, για σίγουρη επιτυχία!
Για τον μπακαλιάρο
Για να φτιάξουμε τον μπακαλιάρο, πρώτα θα ξαρμυρίσουμε το ψάρι, σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχω εδώ.
Κόβουμε το ψάρι σε επιθυμητά κομμάτια (μερίδες) και το στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί.
Για το τραγανό κουρκούτι μπύρας
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή σύρμα. Προσθέτουμε την μπύρα και το ούζο και ανακατεύουμε με σύρμα το αραιό κουρκούτι. Στο τέλος ρίχνουμε τα δύο παγάκια.
Βάζουμε το κουρκούτι για λίγο στο ψυγείο να γίνει δροσερό.
Ζεσταίνουμε το τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει το φιλέτο του μπακαλιάρου μέχρι τη μέση του.
Ανακατεύουμε καλά το κουρκούτι. Βουτάμε ένα κομμάτι ψάρι σε λίγο αλεύρι και το τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό. Το βουτάμε στο κουρκούτι. Το κρατάμε λίγο πάνω από το μπολ, για να στραγγίσει το περιττό κουρκούτι. Το τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. Αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά και γυρίζουμε το φιλέτο μπακαλιάρου να τηγανιστεί και από την άλλη.
Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι. Δεν τηγανίζουμε ταυτόχρονα πολλά κομμάτια ψάρι για να κρατάμε σταθερή την θερμοκρασία του λαδιού. Όταν βάζουμε πολλά κομμάτια, πέφτει η θερμοκρασία του, και αντί να τηγανίζεται και να κάνει κρούστα, σιγοβράζει στο λάδι.
Σερβίρουμε τον τηγανητό μπακαλιάρο με το τραγανό κουρκούτι και τη ρόδινη κρούστα του, με σκορδαλιά και σαλάτα παντζάρι.

Υπερτροφές!


Οι υπερτροφές που «βγάζει» η ελληνική γη!

Η χώρα μας φημίζεται πως παρά το μικρό της σχετικά μέγεθος έχει μια πλούσια χλωρίδα. Είναι ένας παράδεισος της φύσης, κυρίως λόγω των κλιματολογικών συνθήκών στη χώρα μας, που ευνοούν την ανάπτυξη πολλών μοναδικών φυτών. Μέσα σε αυτά τα φυτά υπάρχουν και πολλά που θεωρούνται ως υπερτροφές.

Ποιες είναι, όμως, οι 14 κυριότερες υπερτροφές που έρχονται από την ελληνική γη;
                                                                  Χαρούπι

Αποκαλείται και ως «το κακάο των αρχαίων Ελλήνων», ενώ χρησιμοποιούνταν και ως μονάδας μέτρησης του βάρους του χρυσού, εξαιτίας του σταθερού βάρους που είχαν οι σπόροι του χαρουπιού. Το καράτι που είναι η μονάδα μέτρησης του χρυσού πήρε το όνομα του από την αρχαιοελληνική ονομασία του χαρουπιού που ήταν «κεράτιον».
Αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου καθώς περιέχει διπλάσια ποσότητα από το γάλα, ενώ δεν περιέχει οξαλικό οξύ, που παρεμποδίζει την αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, ενώ είναι κατάλληλο και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Χάρη στην πηκτίνη και τη λιγνίνη που περιέχει, βοηθά στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ταυτόχρονα συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερίνης, καθώς και εκείνων της «κακής» (LDL) χοληστερίνης ενώ το χαρουπόμελο έχει καταπραυντική δράση κατά του βήχα.

                                                         Κρόκος Κοζάνης

Αποκαλείται χρυσάφι της ελληνικής γης καθώς συγκαταλέγεται στα πιο πολύτιμα μπαχαρικά. Περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών ενώ θεωρείται ωφέλιμος για το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα. Προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό, αναχαιτίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ και συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Μπορεί επίσης να βοηθεί και τους άντρες με στυτική δυσλειτουργία.
                                                 Αυγοτάραχο Μεσολογγίου

Το ελληνικό χαβιάρι που αποτελεί ένα από τα πιο εκλεκτά εδέσματα, περιέχει πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες, προλαμβάνουν καρδιαγγειακά και καρκίνο, και ασκούν αντιθρομβωτική δράση. Περιέχει υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης, ενέργειας και καλών λιπαρών οξέων. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό, γεμάτο από αμινοξέα, ασβέστιο, σίδηρο καθώς και βιταμίνες A, B, C και E. Μία μερίδα (30 γραμμάρια) την ημέρα είναι αρκετή.
                                                                    Κάππαρη

Το ρόδο της Μεσογείου όπως αναφέρεται, έχει λίγες θερμίδες και είναι βόμβα αντιοξειδωτικών συστατικών και αποτελεί από τις καλύτερες «ασπίδες προστασίας» του οργανισμού μας. Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, νατρίου και ψευδαργύρου, ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες. Η κάππαρη επίσης μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και προστατεύει το συκώτι, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και τονώνει την αναπνευστική λειτουργία του οργανισμού. Η κερκετίνη είναι από τα στοιχεία που περιέχει η κάππαρη και διαθέτει αντιαλλεργικές, αντιμικροβιακές, αντιυπερτασικές, αναλγητικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μαζί!
                                                               Θυμαρίσιο μέλι

Ένα από τα πιο σπουδαία φάρμακα της φύσης που χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Η απόδειξη πως ο πλανήτης μας λειτουργεί ακόμα, το μέλι είναι μια μοναδική παλέτα γεύσεων και μυρωδιών από την κάθε περιοχή που παράγεται. Έχει αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές ιδιότητες και περιέχει μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών ουσιών, όσο πιο σκούρο είναι, τόσο πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι. Θεωρείται σύμμαχος και στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων.
                                                         Τσάι του βουνού

Μαζί με το μέλι αποτελεί ένα πολύ δυνατό συνδυασμό. Έχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύει από την οστεοπόρωση και αμβλύνει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Το τσάι του βουνού ή αλλιώς σιδερίτης είναι ένα ρόφημα πλούσιο σε σίδηρο, τονωτικό, αποχρεμπτικό καθώς βοηθάει και στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, με αντιθρομβωτική, αντιυπερτασική και αντιοξειδωτική δράση.
                                                               Δίκταμο

Συνεχίζοντας με τα ροφήματα. Το δίκταμο είναι βότανο που από την αρχαιότητα αναγνωρίζεται ως σπουδαίο φαρμακευτικό. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Αινείας είχε τραυματιστεί τόσο βαθιά από βέλος που δεν έβγαινε με κανένα τρόπο. Τότε, η μητέρα του, θεά Αφροδίτη, πήρε δίκταμο από την Κρήτη και το έβαλε στην πληγή του με αποτέλεσμα να αποβληθεί το βέλος και αμέσως να επουλωθεί η πληγή. Μελέτες έχουν δείξει ότι έχει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει πάνω από 40 θρεπτικά συστατικά και ανακουφίζει τον βήχα που σχετίζεται με το κρυολόγημα, τις ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές, τις μικρές φλεγμονές στο δέρμα και τους μώλωπες. Είναι χωνευτικό και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου και του πονόδοντου.
                                                           Κορινθιακή σταφίδα

Μικρή αλλά θαυματουργή η σταφίδα έχει μεγάλη θρεπτική αξία και για αυτό το λόγο περιλαμβάνεται και στο διατροφικό πρόγραμμα των αθλητών. Η κατανάλωση σταφίδας βοηθά στην αντιμετώπιση της αναιμίας, μειώνει την πίεση του αίματος και την κατακράτηση υγρών. Είναι καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου, ενώ περιέχει βιταμίνες Α και Β. Έχει αντικαρκινικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες και, μάλιστα, μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς με υπέρταση να ρυθμίσουν την πίεσή τους χωρίς να αυξηθεί το σάκχαρό τους. Επειδή περιέχει σάκχαρα, είναι και η τέλεια θερμαντική τροφή για τους ορειβάτες.
                                                                       Ρόδι

Θεωρείται ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας και είναι «φάρμακο» για την καρδιοπάθεια και την υπέρταση, ενώ επιδρά ευεργετικά στην καρδιά, στα αγγεία και στον προστάτη. Μειώνει τον κίνδυνο τύπου 2 διαβήτη, καρκίνου, υπέρτασης, στυτικής δυσλειτουργίας, υπογονιμότητας (στους άντρες), βακτηριακής λοίμωξης και παχυσαρκίας. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, το ρόδι βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του προσφέρουν αντιγηραντικές ιδιότητες και θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου. Χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
                                                             Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα έχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συγκριτικά με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, βιταμίνη Β2, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο, καθώς και σε «καλά» λιπαρά. Περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Προστατεύουν από διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και καρδιοπάθεια. Είναι πολλαπλώς ευεργετικά για την υγεία αλλά και τη σιλουέτα, καθώς μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Μειονέκτημα: οι 160 θερμίδες τους ανά 28 γραμμάρια και το αλάτι, όταν είναι αλατισμένα.
                                                     Φυστίκια Αιγίνης

Παρέχουν μπόλικες βιταμίνες Β1 και Β6, πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός και το μαγγάνιο, ωφέλιμα λιπαρά και αντιοξειδωτικές ουσίες. Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες τα φιστίκια Αιγίνης συγκαταλέγονται επάξια στα ελληνικά superfoods. Μειώνουν τη χοληστερίνη και την εμφάνιση αθηρωματικών πλακών και αρτηριοσκλήρυνσης, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Μειώνουν τα τριγλυκερίδια και βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου και το προφίλ της χοληστερίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα να προστατεύουν από καρδιοπάθεια και διαβήτη. Όπως και τα αμύγδαλα, όμως, αποδίδουν 160 θερμίδες ανά 28 γραμμάρια, οπότε απαιτείται φειδώ στην κατανάλωσή τους.
                                                               Κράνα

Από τα αγαπημένα superfoods που θυμίζουν άνοιξη και καλοκαίρι κάθε φορά που τα γεύεστε. Δημιουργούν στο μυαλό την εικόνα της κοπέλας με το μεγάλο καπέλο που θα καθίσει στο πεζούλι της εκκλησίας του χωριού και θα χαζεύει το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από κάθε άλλο φρούτο και έτσι προστατεύουν από όλα τα νοσήματα φθοράς. Αποτελούν επίσης θαυμάσια πηγή βιταμίνης C και καλίου. Πολλοί τα μπερδεύουν με τα cranberries. Η ελαφρώς όξινη γεύση τους μπορεί να γίνει πιο γλυκιά αν τα αφήσετε μια μέρα σε θερμοκρασία δωματίου. Όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με το να τα μαζέψετε εκείνη την ώρα και αφού τα πλύνετε λίγο στο κρύο νερό της πηγής να τα απολαύσετε.
                                                                Μαστίχα

Τα πιο πολύτιμα δάκρυα της φύσης. Από την αρχαιότητα, η μαστίχα Χίου είχε ξεχωρίσει για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε πολυφαινόλες και τερπένια παρέχει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε ξυλιτόλη συμβάλλει στη στοματική υγιεινή, καταπολεμά τα βακτήρια του στόματος και του πεπτικού, προστατεύοντας από την τερηδόνα, την οδοντική πλάκα, την κακοσμία του στόματος, το πεπτικό έλκος και την νόσο του Crohn. Προλαμβάνει παθήσεις που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα. Βοηθάει στην επούλωση τραυμάτων και καταπολεμά επίσης την υψηλή ολική χοληστερόλη και «κακή» (LDL) χοληστερίνη, και προστατεύει από διάφορους καρκίνου (λ.χ. του προστάτη, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος).
                                                                     Ελαιόλαδο

Η ναυαρχίδα της μεσογειακής διατροφής που αποτελεί πρότυπο. Δέντρο που από την αρχαιότητα λαμβάνει τιμές και θεωρείται το σύμβολο της ζωής και της ειρήνης. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά και με μεγάλο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, το ελαιόλαδο είναι η πιο διάσημη ελληνική υπετροφή. Προστατεύει από καρδιοπάθεια, έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου, και εκριζώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που προκαλεί έλκος στο στομάχι. Η κατανάλωσή του συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Επειδή, όμως, μία κουταλιά της σούπας παρέχει 120 θερμίδες, δεν πρέπει να «κολυμπάνε» τα φαγητά μας σε αυτό.
ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr

Για μια ζωή....

Σκέψεις χωρίς δίχτυ ασφαλείας, για μία ζωή δίχως συνταγές, μοιράζεται μαζί μας ο πατήρ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος -κατά διαδικτυακό κόσμο γνωστός ως «Λίβυος»- ΣΤΑ ΑΚΡΑ, με τη Βίκυ Φλέσσα.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Μόναχο


Πανορθόδοξη εορτή
 με εκκλησιαστικές χορωδίες
Σε πανορθόδοξο κλίμα ενότητας, αλληλοσεβασμού και φιλίας εορτάστηκε απ’όλες τις ορθόδοξες Ενορίες Μονάχου η Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Το πρωί τελέστηκαν και στις τρεις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο, ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και η περιφορά των αγίων Εικόνων, με ανάγνωση του Συνοδικού.


Στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικήτας Mansour, από την Ενορία του Αγίου Παϊσίου Μονάχου του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης και ο ιεροδιάκονος Νικόλαος Τζώρτζης, του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση συμπροσευχομένου στο Ιερό Βήμα.
Είναι γνωστό ότι η αντιοχειανή ορθόδοξη Ενορία του Αγίου Παϊσίου Μονάχου δεν έχει δικό της ναό και άλλους χώρους και φιλοξενείται από ετών στην Ενορία των Αγίων Πάντων Μονάχου.
Στην Λιτανεία των εικόνων πέριξ του Ναού συμμετείχε όλο το εκκλησίασμα και κυρίως παιδιά, κρατώντας εικόνες στα χέρια τους.
Το απόγευμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας έλαβε χώρα για 15η συνεχή χρονιά η Πανορθόδοξη Συνάντηση των Χορωδιών των Ορθοδόξων Ενοριών Μονάχου.

Η Πανορθόδοξη Συνάντηση των Χορωδιών λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο εκ περιτροπής στις ορθόδοξες Ενορίες, με σκοπό τη βαθύτερη αλληλογνωριμία και καλλιέργεια των σχέσεων των εν Μονάχω ορθοδόξων εκκλησιών. Εφέτος η ρουμανική εκκλησία ήταν η φιλόξενος ενορία. Παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Βερολίνου και Γερμανίας της Ρωσσικής Υπερορίου Εκκλησίας κ. Μάρκ, ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κροστάνδης κ. Σοφιανός της Ρουμανικής Εκκλησίας, και οι ιερείς-προϊστάμενοι των Ορθοδόξων Ενοριών Μονάχου. Από πλευράς της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας μετείχαν  ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς και ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. Ο προϊστάμενος της ρουμανικής Ενορίας, Πρωτοπρεσβύτερος Alexandrou Nanκαλοσώρισε τους επισκέπτες με μια μικρή εισαγωγή στο νόημα της Ορθοδοξίας και στα μηνύματα που σήμερα αυτή εκπέμπει.


Ακολούθως σε κλίμα ενότητας και αγάπης οι χορωδίες των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, της ρωσσικής, σερβικής, ρουμανικής, βουλγαρικής γεωργιανής, αντιοχειανής και αρμενικής εκκλησίας, έψαλλαν στη δική τους γλώσσα και σύμφωνα με τη λειτουργική τους παράδοση ύμνους από το εκκλησιαστικό έτος.
Η ρωσσική εκκλησία μετείχε με τρεις χορωδίες, του Πατριαρχείου Μόσχας, της Υπερορίου Ρωσσικής Εκκλησίας και της γυνακείας μοναστικής αδελφότητας της Αγίας Ελισάβετ.
Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του καλλίφωνου ιεροψάλτη κ. Ιωάννη Πηλιούρη και με συμμετοχή του καθηγητή του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, κ. Αθανασίου Βλέτση, απέδωσαν θαυμάσια ύμνους της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ο συντονιστής και „η ψυχή“ της όλης διοργάνωσης, θεολόγος κ. Γεώργιος Βλαχώνης, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Ορθόδοξη Εκκλησία, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει σύντομα λύση στο πρόβλημα, για το καλό συμπάσης της Εκκλησίας.
Μετά την εκδήλωση η ρουμανική ενορία παρέθεσε δεξίωση προς όλους.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΠΑΤΜΙΟ": Ὁ Ἱεροδιάκονος π. Νικόλαος Τζώρτζης  (στήν 1η φωτό), εἶναι ἀπόφοιτος τῆς Πατμιάδας Ἐκκλησιαστικῆς Σχολῆς καί ἀνήκει στήν Ἀδελφότητα τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου Πάτμου