Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Πεζανάκης Ἀντώνιος!

Κλείσιμο εκατονταετηρίδας από τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίων Κων/νου και Ελένης και απονομή οφφικίου
kidon_xirothes16

Τα εκατό χρόνια εόρτασε σήμερα ο Ιερός Ναός των Αγίων Κων/νου και Ελένης από τα εγκαίνια του,  την 1η Απριλίου του 1915 επί Επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου κυρού Αγαθαγγέλου Νινολάκη. Επέτειο εκατό χρόνων εορτάζει και η ενοριακή κοινότητα που όπως ανέφερε ο οικείος εφημέριος  και ιερατικώς προϊστάμενος του ναού Πρωτ. Αντώνιος Σαπουνάκης, μετά τον εγκαινιασμό του ναού αμέσως συγκροτήθηκε η ενορία. Είναι ένα σπουδαίο γεγονός κατά το οποίο απονέμομαι φόρο τιμής στη μνήμη των ανθρώπων που δούλεψαν και παρέδωσαν αυτό το ωραίο μνημείο.

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ.κ. Δαμασκηνού συμπροσευχουμένων ιερέων και πλήθους κόσμου, καθώς και  Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αιωνίας μνήμης και αφέσεως των αμαρτιών των κτητόρων και ανακαινιστών του ναού.

Η συνέχεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε μία εποχή που όλα εξατμίζονται φανερώνεται μέσα από τις σημερινές εκδηλώσεις μνήμης για τα εκατό χρόνια από τότε που ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Κυδωνίας και Αποκορώνου κυρός Αγαθάγγελος Νινολάκης παρέδωσε αυτόν τον μεγαλοπρεπέστατο ναό στους Χανιώτες. Η Εκκλησία όχι ως κτιριακή κατασκευή, αλλά ως σώμα με κεφαλή τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό συνεχίζει αναλλοίωτα το έργο της. Η αγάπη των ανθρώπων προς τον Θεό και η δυνατή ελληνορθόδοξη πίστη μας είναι διαχρονική και συνεχώς καρποφόρα, τόνισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δαμασκηνός.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Χριστός δεν ήρθε στον κόσμο μας για να διακονηθεί αλλά για να διακονήσει και να σώσει τον άνθρωπο. Για να γίνει κάποιος πρώτος πρέπει να γίνει δούλος και διάκονος πάντων. Η ταπείνωση και η μετάνοια είναι οι οδοί της σωτηρίας. Λαμπρό παράδειγμα και η Οσία Μαρία η Αιγυπτία την οποία εορτάζουμε σήμερα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η απόνομή του οφφικίου με εντολή της Α.Θ.Π. και Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον Μουσικολογιώτατο πρωτοψάλτη της ενορίας κ. Αντώνιο Πεζανάκη, σε Άρχοντα Μαΐστωρα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Την χειροθεσία – απονομή τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ.κ. Δαμασκηνός, ενώ το Πατριαρχικό Γράμμα ανέγνωσε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης.kidon_xirothes7
kidon_xirothes8

kidon_xirothes9

 kidon_xirothes11
kidon_xirothes12kidon_xirothes13kidon_xirothes15
ΠΗΓΗ:http://poimin.gr/klisimo-ekatontaetiridas-apo-ta-egkenia-tou-n-agion-konnou-ke-elenis-ke-aponomi-offikiou-foto/#sthash.Mwx2XA8g.eSzRjcI3.dpbs
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΠΑΤΜΙΟ":
Ὁ Πάτμιος συγχαίρει ὁλύψυχα τόν Ἄρχοντα τοῦ Πατριαρχείου μας καί τοῦ εὔχεται νά εἶναι γερός καί δυνατός, ὥστε νά συνεχίσει τό Θεάρεστο ἔργο πού ἐπιτελεῖ, τόσο στό χῶρο τοῦ Ἱεροῦ Αναλογίου, ὅσο καί στόν τομέα τῆς Ἁγιογραφίας. Θά ἄξιζε νά δημοσιευθοῦν, ἔστω καί λίγα βιογραφικά του στοιχεῖα, ὄχι γιά τή "δική του δόξα", ἀλλά   πρός παραδειγματισμό τῶν νεωτέρων.  Μόνο δυό λόγια ἀπό τόν "ΠΑΤΜΙΟ" καί εὔχομαι κάποιος ἄλλος νά ἀσχοληθεῖ διεξοδικά καί εμπεριστατωμένα μέ τήν Προσωπικότητά του καί τό ἔργο του. Ὁ ἐκλεκτός Ἀντώνης, πτωχό παιδί, ἀπεφοίτησε ἀπό τήν Ἐκκλησιαστική Σχολή τῶν Χανίων. Φοίτησε γιά μικρό χρονικό διάστημα στή Θεολογική Σχολή τῆς Χάλκης, ἀλλά ἀπελάθη, μαζί μέ ἄλλους δέκα συμφοιτητές του, ἀπό τούς Τούρκους, στήν πρώτη τους ἀπόπειρα νά κλείσουν τή Σχολή. Στή συνέχεια φοίτησε στή Θεολογική Σχολή τῆς Θεσσαλονίκης. Κατά τή διάρκεια τῶν σπουδῶν του ἐργάσθηκε σκληρά, γιά νά ἀνταποκριθεῖ στά ἔξοδά του. Διορίστηκε στό Ἐκκλησιαστικό Σχολεῖο τῆς Κρήτης, ὡς Θεολόγος Καθηγητής καί σέ πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τοῦ ἀνατέθηκαν τά καθήκοντα τοῦ Διευθυντῆ, τά ὁποῖα ἐθεράπευσε μέ πάθος καί ἀξιοσημείωτο ζῆλο. Μετά τήν "διακονία του" στό Ἐκκλησιαστικό Λύκειο, ὑπηρέτησε στή Δευτεροβάθμια Ἐκπαίδευση. Τώρα πιά συνταξιοῦχος, δέν "ἡσυχάζει", ἀλλά ἀκατάπαυστα προσφέρει ἔργο πνευματικό. Πρέπει νά ἐξαρθεῖ τό γεγονός ὅτι ἔχει μιά ὡραία Οἰκογένεια, χαρισματική. Ἔτη σου πολλά Ἀντώνη.

Πάτμος... 1929..

Γράφτηκε από τον Αριστείδη Μιαούλη

GEORGALIDIS
Ντοκουμέντο μοναδικό αποτελεί ο εντοπισμός της πρώτης κινηματογραφικής καταγραφής της Πάτμου και αυτό με αφορμή την επίσκεψη στο νησί μας το απόγευμα της 24ης Μαΐου του 1929 του Βασιλιά της Ιταλίας
Βίκτωρα Εμμανουήλ του Γ΄(Νάπολη 1869 – Αλεξάνδρεια 1947) γνωστός και ως ο «βασιλιάς τάπας» (Re tappo), του λόγω αναστήματος (1.53μ.), με τη βασίλισσα Έλενα και τις τρείς πριγκίπισσες Γιολάντα, Μαλφάντα και Τζοβάνα ( ο πρίγκηπας Ουμπέρτο της Σαβοΐας επισκέφθηκε την Πάτμο λίγο αργότερα, όπως φαίνεται και από σχετική καρτολίνα της εποχής) ) στο πλαίσιο μιας περιοδείας του στα Δωδεκάνησα. Προηγήθηκε επίσκεψη στη Ρόδο το Καστελλόριζο, την Κω και τη Λέρο όπως μαρτυρεί και το αντίστοιχο οπτικό υλικό. Τον υποδέχτηκε ο Καθηγούμενος Γρηγόριος Γέννης, (1922 -1930) επικεφαλής της αδελφότητας της Μονής μας και οι λοιπές τοπικές αρχές.
Τον Ιταλό μονάρχη συνόδευε στην περιοδεία του ο Ιταλός Διοικητής Μάριο Λάγκο (1922 -1936) με τη σύζυγό του Οττάβια που διακρίνεται στο βίντεο. Το υλικό ανήκει στην μεγάλη Ιταλική εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών, κατά κανόνα ιστορικών LUCE. Σ΄ αυτό το βίντεο διάρκειας 2.24 λεπτών αποτυπώνεται κινηματογραφικά για πρώτη φορά η νοσταλγική Πάτμος του χτες. Για τους παρατηρητικούς τα πρώτα πλάνα δείχνουν την άνοδό τους με τα γαϊδουράκια στη Χώρα, σε κάποια άλλη στιγμή φαίνεται η αναχώρησή του απο την παλιά αφετηρία της Σκάλας έξω απο το σπίτι της οικογένειας Φωκά στο δρόμο για τον Χοχλακά. Διακρίνεται δε και στο βάθος το σπίτι της οικογένειας Κρητικού Κοκκώλη. Ευχαριστίες οφείλω στον συλλέκτη, ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα κ.Σταύρο Γεωργαλλίδη για την κοινοποίησή του βίντεο.
ΠΗΓΗ:http://www.patmostimes.gr/

ΠάτμοςΟι φωτογραφίες του κορυφαίου Robert McCabe από την Πάτμο του '60
Οι φωτογραφίες του κορυφαίου Robert McCabe από την Πάτμο του '60 [εικόνες]
Μνήμες και στοιχεία μιας ανθρωπογεωγραφίας μοναδικής εγκλωβίζει κάθε μια από τις 60 φωτογραφίες που έβγαλε στην Πάτμο ο Αμερικανός φωτογράφος Robert McCabe. Οι εικόνες αυτές θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο της Χώρας Πάτμου από τις 24 Ιουλίου ως τις 25 Αυγούστου.(Σημείωση από τον "ΠΑΤΜΙΟ": Προσοχή: έκθεση πραγματοποιήθηκε τό ἔτος 2014)
O Robert McCabe ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1954 και από τότε συνέδεσε τη ζωή του με τη χώρα μας. Επισκέφθηκε την Πάτμο το 1967 και αμέσως ξεχώρισε το νησί από όλη την περιήγησή του, καθώς αντιλήφθηκε τη σπάνια ένωση μιας ζωντανής κοινότητας ανθρώπων με τη θρησκευτική και ιστορική τους παράδοση και το μοναδικό φυσικό και αρχιτεκτονικό κάλλος του τόπου τους. Η προσεχής έκθεση στο νησί της Αποκάλυψης δεν αποτελεί μόνο το προϊόν της μεγάλης αγάπης του Robert McCabe για την Πάτμο. Θα αποτελέσει ταυτόχρονα την αφορμή να αναγεννηθούν πολύτιμες μνήμες της ζωής του νησιού.
Μέσα από περίπου 60 φωτογραφίες, αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από τη συλλογή του φωτογράφου, άρτια επιμελημένο εποπτικό υλικό, καθώς και έντυπο που θα εκδοθεί ειδικά για την έκθεση, οι επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένοι, θα μπορέσουν να δουν όχι μόνο την εικόνα μιας Πάτμου που χάθηκε σιγά-σιγά, αλλά και αγαπημένες όψεις της πατμιακής καθημερινότητας και παράδοσης που αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου. Τοπία ξεχασμένα και άνθρωποι που ίσως να μην υπάρχουν πια, ζουν μέσα από τον σεβασμό με τον οποίο τους αντιμετώπισε ο διακριτικός φακός του Robert McCabe.
Ποιός είναι ο φωτογράφος που ΜcCabe αγάπησε την Ελλάδα
Για τον Robert McCabe, έναν αμερικανό φοιτητή του Princeton, η «φωτογραφική ανακάλυψη» της Ευρώπης ταυτίζεται με την ανακάλυψη της Ελλάδας το 1954, η οποία αποτέλεσε σταθμό σε ένα ταξίδι του σε 3 χώρες: Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα την περίοδο εκείνη της ζωής του.
Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 1954 σε ηλικία 21 ετών είχε την ευκαιρία να έρθει στην Ελλάδα με τον αδελφό του, ο οποίος είχε προσκληθεί από τον συμφοιτητή και φίλο του Πέτρο Νομικό. Ενώ η πρόσκληση ήταν για 2 εβδομάδες, όσοι μπορούν να φανταστούν την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής καταλαβαίνουν γιατί τα δύο αδέλφια κατέληξαν να περάσουν όλο το καλοκαίρι του στην Ελλάδα! Εκείνο τον καιρό, χάρη στην απουσία του τουρισμού ένιωσε ότι κατέγραφε το ντοκουμέντο ενός άγνωστου, ανεξερεύνητου τρόπου ζωής σε ένα παράξενα όμορφο μέρος του κόσμου.
Μια ανάθεση από το National Geographic τον φέρνει λίγα χρόνια αργότερα στα ελληνικά νησιά το 1957, απ' όπου προέρχεται ένας μεγάλος αριθμός έγχρωμων φωτογραφιών, της πρώτης και μόνης παρέκκλισης από το ασπρόμαυρο φόντο που τον χαρακτηρίζει στην μετέπειτα πορεία του.
Η «φιλία» του με την Ελλάδα έχει καταλάβει σημαντικό μέρος της δημιουργίας του και οι φωτογραφίες του από αυτή εκτέθηκαν σε πολλές πόλεις του κόσμου, από το Art Association στο Jackson Hole του Wyoming και το Ισπανικό Ινστιτούτο «Βασίλισσα Σοφία» στη Νέα Υόρκη, μέχρι το Κέντρο Ελληνισμού στο Λονδίνο και φυσικά σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ανάμεσα στις πολλές εκδόσεις που έχει στο ενεργητικό του, η πλέον ευπώλητη θεωρείται η έκδοση «Greece: Images of an Enchanted Land 1954-1965», το οποίο στην Ελλάδα μεταφράστηκε και εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Πατάκη και ήδη κυκλοφορεί η 4η έκδοσή του.
Οι φωτογραφίες της πρώτης επίσκεψης στην Ελλάδα ήταν σε ασπρόμαυρο φιλμ Plus-x μέσα από μια RolleiFlex της εποχής. Σήμερα, ο Robert McCabe μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και την Αθήνα, πατρίδα της συζύγου του. Αυτήν την περίοδο προετοιμάζει την προσεχή έκδοσή του, που αφορά στις Μυκήνες, η οποία θα συνοδευτεί από το πρώιμο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό του που εξασφάλισε το 1954 για το National Geographic.
Πηγή: Οι φωτογραφίες του κορυφαίου Robert McCabe από την Πάτμο του '60 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.iefimerida.gr