Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ἀποτομή της κεφαλής του Προδρόμου (29 Αυγούστου)

Δοξαστικόν εσπερινού 

τῆς ἑορτἠς της αποτομής τῆς Κεφαλής 

του αγίου Ιωαννου του Προδρόμου


Σταυρουλάκης Κωνσταντίνος 

Πρωτοψάλτης - Χοράρχης, 
ἀπόφοιτος της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Τζίντζερ

Η άγνωστη θρεπτική αξία της πιπερόριζας – Τρεις λόγοι για να την καταναλώνετε

Η πιπερόριζα ή αλλιώς το γνωστό τζίντζερ προέρχεται από την Ανατολή και είναι απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας.
Το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, που όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση.
Εκτός, όμως, από τη γεύση και το άρωμα που δίνει στα φαγητά, το τζίντζερ έχει και μεγάλη θρεπτική αξία.Αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (περίπου 80%). Επιπλέον περιέχει κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του.
Θρεπτική αξία ανά 100 γρ. τζίντζερ
Ενέργεια: 80 kcal / Λιπαρά: 0,4 γρ. / Yδατάνθρακες: 18 γρ. / Φυτικές ίνες: 2 γρ. / Πρωτεΐνες: 2 γρ. / Mαγνήσιο: 43 mg / Xαλκός: 2 mg / Kάλιο: 415 mg / Φώσφορο: 34 mg / Aσβέστιο: 16 mg / Nάτριο: 13 mg / Bιταμίνη C: 5 mg / Φυλλικό οξύ: 11 μg
Πού ωφελεί
Οι Kινέζοι το συνιστούν εδώ και 2000 χρόνια για τη βελτίωση στομαχικών διαταραχών και για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα αιθέρια έλαιά του και άλλα συστατικά του τού προσδίδουν ορισμένες από τις πολύτιμες ιδιότητές του.
Συγκεκριμένα:
-Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες.
-Mειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση.
-Bοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.
-Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων. Παρ’ όλα αυτά, απαιτούνται ακόμη περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση των πιθανών του δράσεων στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.
baby.gr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.pentapostagma.gr

Σ' ευχαριστώ!

 Σ' ευχαριστώ, σ' ευχαριστώ !       

Σ' ευχαριστώ, σ' ευχαριστώ, 
ήταν η πιό γλυκιά στιγμή μου
η ώρα που ήρθες να με βρεις, 
για να γεμίσεις τη ζωή μου
Σ' ευχαριστώ, σ' ευχαριστώ, 
που μες στην σκέψη σου με κλείνεις
για την γλυκιά σου συντροφιά, 
για την αγάπη που μου δίνεις

Μου φέρνεις τόση ζεστασιά 
κι ας είναι γύρω μου χειμώνας
φως απ' τα μάτια σου ζητώ,
 σ' ευχαριστώ σ' ευχαριστώ
Μ' έμαθες πλάι σου να ζω,
 σε μιά στιγμή έναν αιώνα
είσαι η γαλήνη που ζητώ, 
σ' ευχαριστώ σ΄ευχαριστώ

Σ' ευχαριστώ, σ' ευχαριστώ, 
που είσ' εσύ κι είσαι κοντά μου
κάθε σου λέξη τρυφερή, 
μοιάζει με χάδι στην καρδιά μου
Σ' ευχαριστώ σ' ευχαριστώ,
 τώρα τι άλλο να ζητήσω
και να το θέλω δεν μπορώ,
 πιό δυνατά να σ' αγαπήσω

Μου φέρνεις τόση ζεστασιά 
κι ας είναι γύρω μου χειμώνας
φως απ' τα μάτια σου ζητώ. 
σ' ευχαριστώ, σ' ευχαριστώ
μ' έμαθες πλάι σου να ζω,
 σε μιά στιγμή, έναν αιώνα
Είσαι η γαλήνη που ζητώ,
 σ' ευχαριστώ σ΄ευχαριστώ

Φως απ' τα μάτια σου ζητώ, 
σ' ευχαριστώ σ΄ευχαριστώ
Σ' ευχαριστώ... Σ' ευχαριστώ...

Μουσική : Σταύρος Ζώρας 
Στίχοι : Σέβη Τηλιακού
Ερμηνεία: Σταύρος Ζώρας

Κωνσταντινούπολη!!!

 Τα μυστικά της Βασιλεύουσας

Ρεβίθια ......

...... με κάρυ και τηγανητό αυγό


Συστατικά
1 σκ. σκόρδο
3 κ.σ. γιαούρτι
χυμό από ½ λεμόνι
2 Χ 400 γρ. κονσέρβες ρεβίθια ή 200 γρ ρεβύθια ξερά που τα έχουμε βράσει
500 γρ καυτό νερό ανακατεμένο μαζί με 1 κύβο ζωμό λαχανικών
150 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι, ξεπαγωμένο
2-3 κ.σ. κάρυ
12 ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
4 αυγά
μία χούφτα φύλλα μαϊντανού και έξτρα για γαρνίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα ρεβύθια, τα καλύπτουμε με κρύο νερό, ρίχνουμε μία πρέζα αλάτι και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μία μεμβράνη για ένα βράδυ εκτός ψυγείο για να μουλιάσουν.
Αφού λοιπόν μουλιάσουν τα ρεβύθια, τα σουρώνουμε και τα ξεβγάζουμε με αρκετό κρύο νερό. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό να βράσουν για μισή ώρα τουλάχιστον σε μέτρια προς δυνατή φωτιά χωρίς να ρίξουμε όμως καθόλου αλάτι.
Θέλουμε τα ρεβύθια να κρατάνε λίγο γιατί θα μαγειρευτούν και στη συνέχεια.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο σε ένα μπολ . Προσθέτουμε το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σουρώνουμε και ξεπλένουμε τα ρεβύθια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Σουρώνουμε τα ρεβύθια και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το σπανάκι και το κάρυ.
Κόβουμε τις ελιές σε φέτες και τις βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα.
Παράλληλα τηγανίζουμε τα αυγά σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και βάζουμε τα ¾ από αυτόν μέσα στο μείγμα με τα ρεβύθια. Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 πιάτα και από πάνω βάζουμε από ένα τηγανιτό αυγό.
Αλατοππερώνουμε , γαρνίρουμε τον υπόλοιπο μαιντανό και σερβίρουμε με το γιαούρτι.