.........Μητριά
Η ιδέα της σύγκρισης μεταξύ αυτών των δύο διαχρονικών ρόλων έρχεται από την ίδια τη φύση που εξαναγκάζεται εκτός από μητέρα να φέρεται και ως μητριά. Ο μύθος του Αισώπου είναι εντυπωσιακός:
Ένας κηπουρός πότιζε τα λαχανικά του ώσπου τον πλησίασε κάποιος περαστικός και τον ρώτησε, αν γνωρίζει, για ποιο λόγο τα άγρια λάχανα είναι ζωηρά και γερά ενώ τα ήμερα λεπτά και μαραμένα. Και ο κηπουρός απάντησε: Τα πρώτα τα φροντίζει η φύση ως μητέρα ενώ τα δεύτερα ως μητριά.
Τί σημαίνει μια γυναίκα να είναι μητέρα, και αντίστοιχα μια άλλη να είναι μητριά, το γνωρίζουμε όλοι, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά που έχουν ανάλογες εμπειρίες.
Μητέρα είναι η οργανικά συνδεόμενη με το παιδί της. Η σύλληψη, η κυοφορία, η γέννα, ο θηλασμός, τα ξενύχτια, οι αγωνίες συνιστούν χαρακτηριστικά του ρόλου της, και δηλώνουν τον οργανικό δεσμό, τη σχέση αίματος, και εν γένει τη σχέση ζωής μητέρας και παιδιού. Αυτή η σχέση περιλαμβάνει από τη φύση της όλες τις θετικές και αρνητικές εναλλακτικές συμπεριφορές: επιείκεια και αυστηρότητα, αγάπη και κανόνες, χαρές και θλίψεις, επιτυχίες και αποτυχίες. Ακόμη και τα αρνητικά και δυσάρεστα εκλαμβάνονται ως αγαπητικά, επειδή δεν είναι εμπαθή ούτε και δόλια. Αυτό το νόημα έχει και η γνωστή παροιμία: Καλύτερα να σε δείρει η μάνα σου παρά η μητριά σου.
Μητριά είναι η γυναίκα που εξαναγκάζεται έμμεσα ή άμεσα να παίξει το ρόλο μητέρας στη θέση της βιολογικής μητέρας που είτε έφυγε από τη ζωή είτε απομακρύνθηκε από τη συζυγική της σχέση. Κοινός παρονομαστής το ορφανό ή εγκαταταλελειμμένο παιδί που εξαναγκάζεται σε μια αφύσικη και στη δεύτερη περίπτωση σε μια τεχνητή και επιτηδευμένη σχέση.