Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Κυριακή των Βαΐων

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ  ΒΑΙΩΝ 2011
  Ι.Μ.ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ
Καθηγούμενος Αρχιμ. Γρηγόριος Ζουμῆς,
απόφοιτος τῆς Πατμιάδος Ἐκκλησιαστικῆς Σχολῆς
ΤΡΟΠΑΡΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ

ΟΙΚ.ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
 ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ

Η ζωή μας...

Προτεραιότητες

Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του με ένα μεγάλο χάρτινο κουτί.
1. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με μικρές πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;... και οι μαθητές απάντησαν: - Ναι, είναι γεμάτο
2. Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βοτσαλάκια και άρχισε να γεμίζει το βάζο, το κούνησε λίγο και τα βοτσαλάκια κύλησαν και γέμισαν τα κενά μεταξύ των πετρών. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;... και οι μαθητές γέλασαν και απάντησαν: - Ναι, είναι γεμάτο!
3. Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά μεταξύ των πετρών και των βότσαλων. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;... και οι μαθητές δίστασαν για λίγο, αλλά απάντησαν:- Ναι, είναι γεμάτο.
4. Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα δύο μπουκάλια μπίρες και άρχισε να τα αδειάζει μέσα στο βάζο. Τα υγρά γέμισαν όλα το υπόλοιπο κενό του βάζου. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;... και οι μαθητές γέλασαν αυτή την φορά και απάντησαν: - Ναι, είναι γεμάτο! - Τώρα, λέει ο καθηγητής, θέλω να θεωρήσετε το βάζο αυτό ότι αντιπροσωπεύει την ζωή σας: 1. Οι πέτρες είναι τα ποιο σημαντικά στην ζωή σας, τέτοια είναι η οικογένεια, ο σύντροφός σας, η υγεία σας, τα παιδιά σας, οι καλοί σας φίλοι. Οι πέτρες αντιστοιχούν στα ποιο σημαντικά, τόσο σημαντικά, που ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.
2. Τα βοτσαλάκια είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στην ζωή μας, όπως οι σπουδές μας, η εργασίας μας, το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας, είναι μικρά πράγματα, βοτσαλάκια. Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά της ζωής.
3. Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα, τα ποιο μικρά πράγματα της ζωής. Αν βάλεις πρώτα την άμμο στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τα βότσαλα αλλά ούτε και για τις πέτρες.
4. Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύεται χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματα, δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα ποιο σημαντικά. Ξεχωρίστε ποια είναι τα ποιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε τον σύντροφό σας, προσέξτε την υγεία σας και χαρείτε τους φίλους σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση και σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε το σπίτι σας και το αυτοκίνητο σας, να πληρώσετε τον δήμο και το τηλέφωνο. Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα.
Ξεχωρίστε τις προτεραιότητες σας.
Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε:
- Η μπίρα τι αντιπροσωπεύει;...
Ο καθηγητής γέλασε και απάντά:
- Χαίρομαι που ρωτάς. Θα σας πω: δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία πόσο στριμωγμένος είσαι, γιατί πρέπει να ξέρεις:
- ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΙΓΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ
ΜΠΙΡΙΤΣΕΣ
ΠΗΓΗ:
https://www.facebook.com/sofia.patinos/

Πάτμος...

Η νήσος Πάτμος μπορεί να ερμηνευθεί κατά πως ο καθένας θέλει, αλλ΄επουδενί λόγω δεν αποτελεί το νησί του "Τάδε" ή της «Τάδε».

μοναστηρι πατμοςΜε αφορμή το δημοσίευμά Σας για την ταινία της κ. Ισμαήλου, η οποία επρόκειτο να γυριστεί στο νησί μας, και κατόπιν παρακολούθησης των υπολοίπων δημοσιευμάτων σε άλλες έγκυρες και γνωστές εφημερίδες, τα οποία αφορούν στο ίδιο γεγονός, θα ήθελα να εκφράσω εν συντομία τα εξής:
Κατ αρχάς, δεν γνωρίζει κανείς άν υπήρξε στο παρελθόν άδεια για τα γυρίσματα της εν λόγω ταινίας. Ακόμα και άν, και εφόσον ποτέ, υπήρξε (!) άδεια για γυρίσματα από τον Καθηγούμενο, και ενδεχομένως από το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ι. Μονής Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, το γεγονός αυτό ανήκει στο παρελθόν. Ως γνωστόν ο μέχρι προ ενός χρόνου Καθηγούμενος παύθηκε από τα καθήκοντά του εξαιτίας πολλών λόγων και αιτιών. Και όπως και να έχει, η απόφαση της αδελφότητας σήμερα, επουδενί δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί άδικη. Ακόμη και εάν υποτεθεί ότι υπήρξε από πλευράς (του τέως) Καθηγουμένου, ανάλογη συναίνεση στο παρελθόν, μπορούμε να χρεώνουμε στο νυν καθεστώς και στον νυν Καθηγούμενο τις προαιρέσεις του Πρηγουμένου;
Πάντως, όπως και να έχει το γεγονός, στη συνείδηση των Πατμίων, και όχι μόνο, και πέραν των όσων λειτουργούν «ελαφρά τη καρδία», το νησί της Πάτμου, από αρχαιοτάτων χρόνων έχει καταστεί γνωστό, λόγω της συγγραφής του Βιβλίου της Αποκαλύψεως, όπως και της ίδρυσης της Μονής επ΄ ονόματι του Αγίου Ιωάννου και Ευαγγελιστού, της χιλιόχρονης παράδοσής της, της αρχιτεκτονικής, της απλότητας, των παραδόσεων και της φιλοξενίας της, και εξακολουθεί στην πάροδο των ετών, για όλους τους παραπάνω λόγους, να προσελκύει πλήθος ανθρώπων, ορθοδόξων ή ετεροδόξων, οι οποίοι σεβόμενοι και αφουγκραζόμενοι όλα αυτά, να το επισκέπτονται με δέος και σεβασμό.
Τίτλοι όπως «Η Πάτμος του τάδε» (όπως στο παρελθόν είχε διατυπώσει ο κ. Λάζαρος Γρύλλης, Πάτμιος χρονικογράφος), και «Πάτμο σου ερχόμαστε» (όπως τώρα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων), θα ήθελα να εκφράσω ότι δεν προσθέτουν τίποτα περισσότερο από το να διαφημίσουν με ένα εφήμερο τρόπο το νησί, ή τις βλέψεις ορισμένων προσώπων ή των Τίλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Και θέλω να σταθώ τουλάχιστον στο σχόλιο της κ. Πατεράκη (όπως παρατέθηκε σε γνωστή εφημερίδα ) και να αντιτάξω καταρχάς ότι το νησί της Πάτμου δεν περιμένει «κανέναν» ώστε να αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός, μα ούτε και έχει την οιανδήποτε ανάγκη να προβληθεί υπό την σκέπη του οποιουδήποτε «φιλόδοξου» σεναριογράφου ή σκηνοθέτη.
Η Πάτμος «νυν και αεί» φέρει μέσω ιστορικών παραδειγμάτων την ιδιαιτερότητά της, και έχει αναδειχθεί ως νησί με σπουδαία ιστορία, ιδιαίτερες ομορφιές και κάλλος, πέρα από οποιοδήποτε σύγχρονο δημοφιλές γεγονός ή οποιαδήποτε πρόσωπα.
Η νήσος Πάτμος μπορεί να ερμηνευθεί κατά πως ο καθένας θέλει, αλλ΄επουδενί λόγω δεν αποτελεί το νησί του ΄’Τάδε” Ἠ της «Τάδε».
Με εκτίμηση,
Γιάνννης Μ. Μελιανός
κάτοικος Πάτμου
ΠΗΓΗ:http://rodosreport.gr/katoikos-patmu/

Υδριάδα:


100% Eλληνική εφεύρεση!!!
Μια εξαιρετική, εξολοκλήρου Eλληνική ιδέα που, όπως συνηθίζεται, δεν έχει την κατάλληλη προβολή...
Το πρόβλημα το ξέρουμε όλοι. Τα νησιά μας πάσχουν από έλλειψη -προφανώς πόσιμου- νερού. Η υπερκατανάλωση από τον ανεξέλεγκτο τουρισμό, η χρήση πόσιμου νερού για το γέμισμα των πισινών και η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων εν γένει έχουν φέρει αρκετούς νησιώτες στα πρόθυρα της λειψυδρίας. Είναι γνωστό ότι αρκετά από τα νησιά μας αγοράζουν νερό από ιδιώτες το οποίο μεταφέρουν με βαπόρια για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Το θέμα είναι υπάρχει λύση; Φυσικά και υπάρχει αν και μέχρι να εφαρμοστεί, έστω και σε ένα μόνο νησί, έπρεπε να περάσει από το σκόπελο της γραφειοκρατίας...
Στην Ηρακλειά, δίπλα στη Νάξο, εδώ και τρία χρόνια, λειτουργεί ένα εξολοκλήρου Eλληνικό έργο. Η Υδριάδα, είναι μια πρότυπη σε παγκόσμιο επίπεδο πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που παίρνει την ενέργειά της από ενσωματωμένη ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκή συστοιχία.
Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο κ. Νικήτας Νικητάκος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου που μαζί με τους συνεργάτες του Θ.Λίλα και Α.Βατίστα έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα που για την νησιωτική Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ο «απόλυτος στόχος». Την δημιουργία νερού από τη θάλασσα χωρίς να καταναλώνεται «ρυπογόνο» ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ.
Η Υδριάδα με ύψος άνω των 35 μέτρων, αποτελείται από τέσσερις πλωτήρες και έναν κεντρικό, συνδεδεμένους με μεταλλικό πύργο που φιλοξενεί και την ανεμογεννήτρια. Μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες 300 κατοίκων σε νερό και έχει σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας, όχι βέβαια και κατασκευής...
Η αντίστροφη όσμωση, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Υδριάδα, είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, η εφαρμογή της σε «εθνικό» επίπεδο σκόνταφτε πάντα στην μεγάλη κατανάλωση ενέργειας του συστήματος η οποία αν καλυπτόταν από ηλεκτρικό ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ (άνθρακας κλπ) δεν θα είχε το οικολογικό αποτύπωμα που όλοι αναζητούμε στις ημέρες μας.
Οι επιστήμονες που εξέλιξαν την Υδριάδα, έλυσαν αυτό το πρόβλημα, εγκαθιστώντας πάνω στον τεράστιο πυλώνα, φωτοβολταϊκά συστήματα αλλά και ανεμογεννήτριες ενώ για τον απομακρυσμένο έλεγχό της λειτουργίας, η Υδριάδα είναι εφοδιασμένη και με ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο!
Η ιδέα έχει αποσπάσει παγκόσμια αναγνώριση αλλά στην Ελλάδα έχει... καταφέρει να εξαγριώσει τους τοπικούς κοινοτικούς νερουλάδες οι οποίοι θεωρούν αδιανόητο το χάσουν το μεροκάματό τους όταν το σύστημα θα λειτουργήσει πλήρως παρέχοντας δωρεάν νερό!
Στην πορεία υλοποίησης του έργου από την ομάδα του Πανεπιστημίου, - σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές - οι υπεύθυνοι άκουσαν ακόμα και την δικαιολογία από τα χείλη αρμόδιων παραγόντων ότι «δεν είναι δυνατόν να δίνετε δωρεάν νερό. Θα μας το χαρίζετε και εμείς θα το πουλάμε».
Τυχαίο που η Ελλάδα πάει από το κακό στο χειρότερο; Δεν νομίζω...
Πηγή: http://vatolakkiotis.blogspot
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:Παράπονα Ρόδου

Τα Λαχανικά μας....


λαχανικά1 Πλένετε σωστά τα λαχανικά;Πολλά ακούμε σήμερα για τους κινδύνους από τη χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων στα φρούτα και στα λαχανικά, τις συχνά απαράδεκτες συνθήκες εκτροφής των ζώων, τα μολυσμένα νερά που επηρεάζουν άμεσα τα ψάρια. Oι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες, παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να μας αποτρέπουν από την κατανάλωση κρέατος και ψαριών, αλλά κυρίως φρούτων και λαχανικών, που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής. Tο ζήτημα είναι να εστιάσουμε στις κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι, προκειμένου να προφυλαχθούμε από κάθε είδους μολύνσεις. Tο A και το Ω σε αυτή την προσπάθεια είναι το καλό πλύσιμο των τροφών. Διαβάστε τις απαντήσεις που ακολουθούν και γνωρίστε τα «μυστικά» για μεγαλύτερη προστασία στην κουζίνα. 
1. Κινδυνεύουμε πραγματικά αν δεν πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά;
Oι μολύνσεις που μας απειλούν είναι δύο ειδών: 
• H λεγόμενη «μηχανική», η οποία προέρχεται από τις σκόνες, τις κοπριές, τα βρόμικα νερά κ.ά., που βρίσκονται στο έδαφος και έρχονται σε άμεση επαφή με τα φυτά, τα λαχανικά ή τα φρούτα. 
• H «χημική» μόλυνση, η οποία αναφέρεται στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Eίναι πιθανό, όμως, να προέρχεται και από τον αέρα (π.χ. αμπέλια κοντά σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας μπορεί να μολυνθούν από το μόλυβδο της βενζίνης). 
2. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος;
Tο καλό πλύσιμο επιβάλλεται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λαχανικά που θα καταναλωθούν νωπά ή φρούτα των οποίων η φλούδα δεν θα αφαιρεθεί. Aν και υπάρχουν ορισμένα γεωργικά φάρμακα που απορροφώνται αυτούσια από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό τους και επομένως είναι εύκολο να απομακρυνθούν. Ένα πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό (πόσιμο) απομακρύνει τη «μηχανική» μόλυνση, εξουδετερώνοντας έτσι μεγάλο αριθμό μικροβίων και βακτηρίων. 
3. Tο ξίδι αποτελεί επιπλέον προστασία;
Oρισμένοι υποστηρίζουν ότι πλένοντας εκτός από νερό και με ξίδι τα τρόφιμα που είναι επιρρεπή σε ποικίλες μορφές μολύνσεων (π.χ. τα λαχανικά), αυτά αποκτούν μια επιπλέον «ασπίδα» προστασίας απέναντι στα μικρόβια. Πράγματι, το ξίδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούν να ζήσουν ορισμένοι μικροοργανισμοί. Aπό την άλλη πλευρά, όμως, πολλοί είναι και αυτοί που επιβιώνουν σε ανάλογες συνθήκες, οπότε μάλλον είναι άσκοπο να το χρησιμοποιείτε παντού και πάντα! (Ναι, κακό πάντως δεν κάνει…)
4. Nα αφήνω τα λαχανικά να μουλιάζουν; 
Aν συνηθίζετε να βάζετε τα λαχανικά σε λεκάνη με νερό ή στο νεροχύτη και να τα αφήνετε να μουλιάζουν με τις ώρες, προκειμένου να εξαλειφθεί και το τελευταίο μικρόβιο, μάλλον πρέπει να αλλάξετε τακτική. Mε αυτή τη μέθοδο, χάνονται τα υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά που έχουν κάποια λαχανικά (π.χ. το μαρούλι, το σπανάκι). Πέρα από αυτό, όμως, πρόκειται ουσιαστικά για ένα «μπάνιο» των μικροοργανισμών, το οποίο δεν τους επηρεάζει καθόλου. Mάλιστα, υπάρχει η πιθανότητα να μετακινηθούν τα μικρόβια και να πάνε ακόμα και σε μέρη όπου δεν υπήρχαν πριν. Αν, πάντως, θέλετε να «μουλιάζετε» τα λαχανικά σας, πρέπει να τα ξεπλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό. 
Μυστικά για καλό πλύσιμο
• Συχνά, ανάμεσα στο κοτσάνι από το κουνουπίδι εισχωρεί κάποιο μικρό ζωύφιο που δεν είναι εύκολα ορατό. Γι’ αυτό, αφού αφαιρέσετε το κοτσάνι, πλύντε το κουνουπίδι για 10΄ και βάλτε το σε αλατισμένο νερό.
• Γενικά, επιμείνετε στην περιοχή γύρω από το κοτσάνι λαχανικών και φρούτων, γιατί εκεί συνήθως μαζεύονται τυχόν υπολείμματα από φυτοφάρμακα
• Tα λαχανικά που δεν έχουν λεία επιφάνεια χρειάζονται πολύ προσεκτικότερο πλύσιμο από τα υπόλοιπα. Ένα κατσαρό μαρούλι π.χ. είναι δυσκολότερο να πλυθεί ικανοποιητικά σε σχέση με μία ντομάτα
• Tρόφιμα με σκληρή επιφάνεια, όπως τα καρότα και οι πατάτες, μπορείτε να τα καθαρίζετε με μια βούρτσα. 
• Για να καθαρίσουν καλά τα μανιτάρια, αφού τα πλύνετε, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι, το οποίο θα τοποθετήσετε στη συνέχεια μέσα σε μια λεκάνη με νερό. Aνακινήστε και θα δείτε να μένουν στον πάτο της λεκάνης τα υπολείμματα από χώμα. 
Tα πιο ευπαθή τρόφιμα
Λαχανικά όπως το μαρούλι, το λάχανο και το κουνουπίδι θεωρούνται από τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα. Kαθώς αναπτύσσονται τα φύλλα τους, είναι πιθανό να «συμπαρασύρουν» ό,τι υπάρχει κάτω από τη γη, κυρίως κοπριές και λιπάσματα, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν πολλών ειδών μικρόβια. Γι’ αυτό και απαιτούν πολύ καλό πλύσιμο. 
Tι ισχύει για τα βιολογικά προϊόντα; 
Για να ονομαστεί ένα προϊόν «βιολογικό», πρέπει να έχει καλλιεργηθεί σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες, θεσπισμένους από την Eυρωπαϊκή Ένωση. Δεν προβλέπεται δηλαδή η χρήση λιπασμάτων και εντομοκτόνων, ενώ οι καλλιέργειες βρίσκονται σε ικανή απόσταση από τις αντίστοιχες συμβατικές. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαλλάσσεται -θεωρητικά τουλάχιστον- ο καταναλωτής από τη χημική μόλυνση. Tα προϊόντα, όμως, συνεχίζουν να είναι επικίνδυνα από μικροβιολογική άποψη (είναι πιθανό να υπάρχουν ρύποι που προέρχονται από κοπριές). («Τροφή»: Πολύ πιθανό είναι επίσης να μεταφέρονται φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα από διπλανές μη βιολογικές φυτείες, δείτε: Μύθοι και αλήθειες για τα βιολογικά προϊόντα!
ΠΗΓΗ:: http://www.proionta-tis-fisis.info/plenete-sosta-ta-lahanika.html#ixzz2yhZRfdfO

"Ο Νονός ..."

Η σημασία του νονού στη ζωή του παιδιούΗ σημασία του νονού στη ζωή του παιδιού

Ποιος δε θα μπορούσε να ανασύρει από το κουτί των παιδικών του αναμνήσεων τη γλυκιά προσμονή του νονού τις μέρες του Πάσχα; Η λαμπάδα, το δώρο, το σοκολατένιο αβγό, η ίδια η παρουσία του νονού είναι βασικό χαρακτηριστικό των ημερών αυτών. Ο νονός δεν είναι, όμως, απλά ο άνθρωπος που φέρνει τα τυπικά δώρα κατά τη διάρκεια των γιορτών.
Η βάφτιση είναι ένα Μυστήριο το οποίο τον ενώνει ουσιαστικά με το παιδί εφ’ όρου ζωής, σε μια σχέση πιο βαθιά και ουσιαστική από την απλή κοινωνική της διάσταση. Η σημασία του για το παιδί είναι μεγάλη, αφού ως «πνευματικός» του γονέας δένεται πραγματικά μαζί του, με έναν παντοτινό δεσμό, ο οποίος είναι μοναδικός και αναντικατάστατος. Ο νονός πρέπει να είναι συχνά παρών και να συντροφεύει το παιδί κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, να το συμβουλεύει, να το νοιάζεται, να αλληλεπιδρά και να συμμετέχει ουσιαστικά στη ζωή του, να είναι πάνω απ’ όλα ένα κοντινό πρόσωπο αναφοράς μετά την οικογένεια. Η επίσκεψη δυο φορές το χρόνο για τυπικούς λόγους τον αποξενώνει από το παιδί και στερεί και από τους δύο πολύτιμο χρόνο και κοινές εμπειρίες. 
Πολλές φορές, δυστυχώς, ορισμένοι νονοί απουσιάζουν από τη ζωή του παιδιού, είτε γιατί οι ίδιοι δεν πήραν πολύ σοβαρά και υπεύθυνα το ρόλο τους, είτε γιατί κάποια σύγκρουση με τους γονείς του παιδιού τους ανάγκασε να απομακρυνθούν. Η απουσία ή η αδιαφορία του νονού είναι μια κατάσταση η οποία πληγώνει το παιδί και το κάνει να νιώθει μειονεκτικά σε σχέση με τα άλλα παιδιά γύρω του. Το παιδί μπαίνει συχνά στη διαδικασία να αυτοκατηγορείται και να αναρωτιέται πού φταίει το ίδιο και στερείτε το νονό του. Όταν, δε, ο νονός έχει κόψει κάθε επικοινωνία με το παιδί και την οικογένειά του, ο γονέας καλείται συχνά να αντιμετωπίσει τις συνεχείς ερωτήσεις του παιδιού, το οποίο δικαιολογημένα ρωτά πού είναι ο νονός του και γιατί δε θέλει να το δει. Είναι πολύ δύσκολο για τον γονέα να βλέπει στο πρόσωπο του παιδιού του τη μελαγχολία και την απογοήτευση που προκαλεί η ανεκπλήρωτη επιθυμία και προσμονή του να έχει και εκείνο το μερίδιό του στην επίσκεψη του νονού τις μέρες του Πάσχα. Το ζητούμενο είναι πώς πρέπει να αντιδράσει ο γονέας μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση.
Εκείνο το οποίο μπορεί να κάνει σε ένα πρώτο επίπεδο ο γονέας είναι να καθησυχάσει το παιδί λέγοντάς του ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με το ίδιο και τη συμπεριφορά του. Αν ο νονός έχει «εγκαταλείψει» το βαφτιστήρι του χωρίς κάποιον εμφανή λόγο, ο γονέας μπορεί να του εξηγήσει ότι πολλές φορές δεν είναι όλοι άνθρωποι έτοιμοι να αναλάβουν έναν τόσο σημαντικό ρόλο και κάποιες φορές απομακρύνονται. Μπορούν να το καθησυχάσουν λέγοντάς του ότι εκείνο δεν έχει καμία ευθύνη, αλλά καλό θα ήταν, όσο θυμωμένοι κι αν είναι οι ίδιοι με αυτό που συμβαίνει, να μην κατηγορούν το νονό μπροστά στο παιδί τους.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, και αν η απουσία του νονού έχει προέλθει από τη σύγκρουσή του με τους γονείς, μπορούν εκείνοι να έρθουν σε επικοινωνία μαζί του και να του εξηγήσουν ότι όποια διαφορά κι αν τους χωρίζει το παιδί είναι το μόνο το οποίο δε φέρει καμία ευθύνη. Μπορούν να τονίσουν ότι ο νονός είναι απαραίτητο πρόσωπο κατά την αναπτυξιακή διαδικασία του παιδιού και πως η παρουσία του είναι σημαντική και αναντικατάστατη. Αν η σύγκρουση είναι πολύ μεγάλη και βαθιά μπορεί ο νονός να παίρνει το παιδί, εκτός σπιτιού για μια βόλτα, προκειμένου να αποφεύγεται το φορτισμένο κλίμα ανάμεσα σε εκείνον και τους γονείς.
Συνοψίζοντας, καλό θα ήταν να έχουμε πάντα υπόψη μας πως όποια και να είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας κι όσο κι αν οι ανθρώπινες σχέσεις αποτελούν ένα πεδίο με συγκρούσεις και διαφωνίες, ο ρόλος του νονού ή της νονάς, είναι ένας ρόλος «ιερός» και αναντικατάστατος και θα πρέπει να είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι για την απόφασή μας να εμπλακούμε σε ένα δεσμό αυτού του είδους με το παιδί. Από τη στιγμή που θα αναλάβουμε αυτό το ρόλο είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε δίπλα στο βαφτιστήρι μας και να μην το απογοητεύσουμε με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο.
Ιουλία Κατσαΐτη
Ψυχολόγος
ΠΗΓΗ:http://singleparent.gr

Κοσμολογία και Γένεση

 π. Ειρηναίος Δεληδήμος 
 Κοσμολογία και Γένεση
Στα πλαίσια του μαθήματος "Εισαγωγή στη Φυσική" του Β΄Εξαμήνου του Προγράμματος Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 είχαμε την τιμή και την ευλογία να είναι κεντρικός εισηγητής 
ο π. Ειρηναίος Δεληδήμος.

Πασχαλινό αβγό...

Αυτό το γνωρίζατε για το σοκολατένιο Πασχαλινό αβγό;
Το Πασχαλινό σοκολατένιο αβγό είναι μια σχετικά νέα παράδοση...Η προέλευση των αυγών του Πάσχα, και πολλά άλλα σύγχρονα σύμβολα, όπως το λαγουδάκι, πηγαίνουν πολύ πίσω και χρονολογούνται πριν από τον Χριστιανισμό.
Η ιστορική ανάμειξη των χριστιανικών και των εβραϊκών πεποιθήσεων, έχει αφήσει κληρονομιά σε πολλά από τα πράγματα που ίσως να θεωρούμε δεδομένα για το Πάσχα και τις παραδόσεις του σήμερα.
                                        Το Πασχαλινό σοκολατένιο αβγό
Τα πρώτα Πασχαλινά σοκολατένια αβγά ήταν τυλιγμένα σε απλό χαρτί και πολύ αργότερα εξελίχθηκαν ώστε να συσκευάζονται σε λαμπερά αλουμινόχαρτα και να προσφέρονται σε εντυπωσιακά κουτιά ή καλάθια. Δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο σε αυτή τη νέα καλλιτεχνική ζαχαροπλαστική. Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε ανακαλυφθεί ένα νέο είδος σοκολάτα, αλλά δεν μπορούσε με επιτυχία να φορμαριστεί ώστε να πάρει το κοίλο σχήμα του αυγού. Τα πρώτα αυγά ήταν από συμπαγή σοκολάτα, και φτιαχνόντουσαν από πολλές στρώσεις πάστας σοκολάτας!
Ο John Cadbury έφτιαξε την πρώτη «πλάκα γαλλικής σοκολάτας » το 1842, αλλά το πρώτο σοκολατένιο αβγό το δημιούργησε το 1875. Η πρόοδος στα σοκολατένια πασχαλινά αυγά ήταν πολύ αργή έως ότου βρέθηκε μια μέθοδος ώστε να μπορεί να ρέει η σοκολάτα και να μπαίνει σε καλούπια.
Τα πρώτα σοκολατένια αβγά Cadbury έγιναν από «μαύρη» σοκολάτα με απλή λεία επιφάνεια, ήταν γεμιστά με κουφέτα και ήταν διακοσμημένα με λουλούδια από πάστα πικραμύγδαλο (marzipan).
Σύντομα ακολούθησε η διακοσμητική δεξιοτεχνία και η φαντασία για τον στολισμό τους και μέχρι το 1893 υπήρχαν στον κατάλογο της Cadbury Brothers, στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 19 διαφορετικά ήδη πασχαλινών σοκολατένιων αβγών.
Η καλλιτεχνική επιδεξιότητα του Richard Cadbury έπαιξε αναμφίβολα σημαντικό ρόλο στην διακόσμηση των αβγών. Πολλά από τα σχέδιά του βασίζονται στη γαλλική, στην ολλανδική και την γερμανική κουλτούρα προσαρμοσμένα στα Βικτωριανά γούστα.
Από τη Γερμανία ήρθε το «κροκοδείλιο» φινίρισμα του σοκολατένιου αβγού. Αυτό χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από ορισμένους κατασκευαστές, και ήταν ο πρόδρομος για πολλά χαρακτηριστικά φινιρίσματα που κυκλοφορούν τώρα.
Το 1905, το λανσάρισμα της διάσημης σοκολάτα γάλακτος ¨Cadbury’s Dairy Milk Chocolate¨ έφερε μια τεράστια αλλαγή στην αγορά των σοκολατένιων αβγών. Η δημοτικότητα αυτού του νέου είδους σοκολάτας αύξησε κατά πολύ τις πωλήσεις του Πασχαλινών αβγών και τα καθιέρωσε ως εποχιακά best sellers. Σήμερα, τα σοκολατένια αυγά είναι φτιαγμένα κυρίως από σοκολάτα γάλακτος.
Ομάδα neadiatrofis.gr:

"Οδηγῶ μοτοσυκλέτα!".

Τι προσέχουμε όταν οδηγούμε μια μοτοσυκλέτα

Το να οδηγείς με την μοτοσυκλέτα θέλει μεγάλη προσοχή...

Οι κίνδυνοι βρίσκονται παντού, και πολλοί οδηγοί καβαλάνε τα μηχανάκια και βουρ στο γκάζι.
Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ένα οδηγός μοτοσυκλέτας είναι οι εξής:
1) Οι δρόμοι είναι χάλια, έχει παντού λακκούβες και σαμαράκια.
2) Στα φανάρια να ξέρετε ότι πολλά αυτοκίνητα περνούν με κόκκινο. Στη πλειοψηφία οι οδηγοί είναι μπεκρήδες, μαστουρωμένοι, και δυστυχώς οι ηλικιωμένοι.
3) Οι ποδηλάτες είναι δημόσιοι κίνδυνοι. Έχουν την ψευδαίσθηση ό,τι όλος ο δρόμος τους ανήκει. Αυτοί απο Κ.ΟΚ. δεν γνωρίζουν το παραμικρό.
4) Οι πεζοί πολίτες είναι το μοναδικό φαινόμενο στο κόσμο. Σαν υπνωτισμένοι σου πετάγονται μπροστά, και ο κίνδυνος να τους χτυπήσεις είναι μεγάλος. Εδώ οι ηλικιωμένοι είναι άκρως απρόσεχτοι, νομίζουν ότι βρίσκονται στο χωριό τους.
5) Οι ντελιβεράδες είναι επικίνδυνοι γιατί τρέχουν σαν δαιμονισμένοι.
Τα φανάρια, τα πεζοδρόμια, τις διαβάσεις πεζών δεν τα λογαριάζουν καθόλου.
6) Τα αδέσποτα σκυλιά, ανά πάσα στιγμή μπορούν να σε πεταχτούν στις ρόδες της μοτοσυκλέτας.
7) Στις πινακίδες του STOP, πολλοί οδηγοί δεν σταματούν καθόλου. Καλό θα είναι ο οδηγός της μοτοσυκλέτας να ελέγχει καλά τον δρόμο.
8) Δεν τρέχουμε με την μοτοσυκλέτα μέσα στην πόλη και έξω απο αυτή. Όσοι αγάπησαν την ταχύτητα το πλήρωσαν ακριβά.
9) Φοράμε κράνος, όχι μη μας γράψει η τροχαία, μόνο για την ασφάλειά μας. Πόσοι μοτοσυκλετιστές θα είχαν σωθεί αν φόραγαν προστατευτικό κράνος;
10) Σε μερικούς ταξιτζήδες θα έπρεπε να τους πάρουν το δίπλωμα. Αν δείτε πως οδηγούν μέσα στη πόλη, σταματούν απότομα.. χωρίς να ανάψουν τα αλάρμ και παίρνουν κούρσα.
http://trikalaweb.blogspot.gr

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:Παράπονα Ρόδου

Κάποτε....Σήμερα!


Η αντίληψη των πραγμάτων από μια γενιά
που έζησε διαφορετικά.
Κ Α Π Ο Τ Ε.
ΣΗΜΕΡΑ.
ο χρόνος είχε τέσσερις εποχές
έχει δύο
δουλεύαμε οκτώ ώρες
έχουμε χάσει το μέτρημα
είχαμε χρόνο να πάμε για καφέ με τους φίλους μας
τα λέμε μέσω MSN και Skype
είχαμε τις πόρτες των σπιτιών ανοικτές, όπως και τις καρδιές μας
κλειδαμπαρωνόμαστε, βάζουμε συναγερμούς και έχουμε και 5-6 λυκόσκυλα για να μην αφήσουμε κανέναν να μας πλησιάσει. Είτε είναι καλός, είτε κακός.
πίναμε νερό της βρύσης και ήμασταν μια χαρά
πίνουμε εμφιαλωμένο και...αρρωσταίνουμε...
παίζαμε με τους φίλους μας ποδόσφαιρο στις αλάνες
παίζουμε ποδόσφαιρο στο Playstation
είχαμε 2 τηλεοπτικά κανάλια και πάντα βρίσκαμε κάτι ενδιαφέρον να δούμε
έχουμε 100 κανάλια και δεν μας αρέσει κανένα πρόγραμμα
κυκλοφορούσαμε με ταπεινά αυτοκίνητα 1000 κυβικών και ήμασταν χαρούμενοι
κυκλοφορούμε με τζιπ 2000 κυβικών και στεναχωριόμαστε που δεν έχουμε τζιπ. 3000 κυβικών
είχαμε χρόνο για τον εαυτό μας
δεν έχουμε χρόνο για κανένα..
η σκληρή δουλειά ήταν ιδανικό
είναι ..κουταμάρα
λέγαμε καλημέρα σε ένα περαστικό και τον ρωτούσαμε για την τάδε οδό
μας τa λέει ο navigator
ζούσαμε σε σπίτι 65 τετραγωνικών και.ήμασταν ευτυχισμένοι
ζούμε σε σπίτια 120 τετραγωνικών και δεν χωράμε μέσα.
είχαμε χρόνο να κοιτάξουμε τον ουρανό, να δούμε το χρώμα του, να ακούσουμε το κελάϊδισμα των πουλιών, να νιώσουμε την ευωδιά του βρεγμένου χώματος
τα βλέπουμε στην τηλεόραση
ζητάγαμε συγγνώμη από κοντά
το λέμε και με SMS
αγοράζαμε ένα παντελόνι και το είχαμε για δύο χρόνια
τώρα το έχουμε δύο μήνες και μετά παίρνουμε άλλο
τα περιοδικά έπαιρναν συνέντευξη από ανθρώπους σα το Σεφέρη
παίρνουν από τον Καρβέλα
ξυπνάγαμε πρωί πρωί την Κυριακή για να πάμε στην εκκλησία
δεν πάμε γιατί είναι.μπανάλ και γιατί οι παπάδες γίνανε μεσίτες και επιχειρηματίες
μαζευόμασταν όλη η οικογένεια γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι και αισθανόμασταν ενωμένοι και ευτυχισμένοι.
έχει ο καθένας το δικό του δωμάτιο και δεν βρισκόμαστε μαζί στο τραπέζι ποτέ.
οι τραγουδίστριες τραγουδούσαν με τη φωνή
τραγουδούν με κάτι άλλο.
ντοκουμέντο ήταν μια επιστημονική ανακάλυψη
ντοκουμέντο είναι ένα ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει δύο οπαδούς ομάδων να ανοίγουν ο ένας το κεφάλι του άλλου
είχαμε το θάρρος και τη λεβεντιά να λέμε «Έκανα λάθος».
Λέμε «Αυτός φταίει».
Τα παιδιά έβλέπαν στην τηλεόραση κινούμενα σχέδια με τον Μίκυ Μάους, τον Σεραφίνο, τον Τιραμόλα
βλέπουν τους Power Rangers και τους Monsters με όπλα και χειροβομβίδες να σκοτώνουν και να ξεκοιλιάζουν.τους κακούς.
νοιαζόμασταν για το γείτονα
τσατιζόμαστε αν αγοράσει καλύτερη τηλεόραση από εμάς.
Ζούσαμε με ένα μισθό
ζούμε με τους μισθούς που ΘΑ πάρουμε
Κάποτε περνάγαμε υπέροχα στο ταβερνάκι της γειτονιάς, με κρασάκι, τραγούδι και κουτσομπολιό
μιζεριάζουμε σε ακριβά εστιατόρια..
τα δανεικά τα έδινε ο αδελφός
μας δανείζουν οι τράπεζες
δουλεύαμε για να ζήσουμε
ζούμε για να δουλεύουμε
δεν είχαμε φράγκο στην τσέπη, μα ήμασταν τόσο, μα τόσο αισιόδοξοι, ακόμη κι ευτυχισμένοι!
έχουμε τα πάντα και τρωγόμαστε με τα ρούχα μας.
Αυτό το «Κάποτε», το έλεγαν ζωή.. 

  ΠΗΓΗ:ἁπό τόν ἀγαπητό κ.Ἀντώνη Πεζανάκη, τόν ὁποῖο εὐχαριστῶ θερμά.