Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Ο Γιατρός

Ο Γιατρός καί τό ...βραβείο..

Ο Δρ Ahmed, ένας πολύ γνωστός ειδικός στον καρκίνο, ταξίδευε σε μια άλλη πόλη για ένα σημαντικό συνέδριο όπου επρόκειτο να τιμηθεί με ένα βραβείο στον τομέα της ιατρικής έρευνας..... Ήταν πολύ ενθουσιασμένος, βέβαια, να παρευρεθεί στο συνέδριο και ήθελε να φτάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.... Είχε δουλέψει πάρα πολύ σκληρά στην έρευνά του και θεωρούσε ότι οι προσπάθειές του άξιζαν το βραβείο....

Ωστόσο, μετά την απογείωση του αεροσκάφους, και μετά από δύο ώρες πτήση, το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική  προσγείωση στο πλησιέστερο αεροδρόμιο λόγω τεχνικής βλάβης και όπως ήταν φυσιολογικό ο Δρ Ahmed άρχισε να ανησυχεί ότι  θα χάσει το συνέδριο..... Έτσι, πήγε αμέσως στις πληροφορίες του αεροδρομίου για να διερευνήσει αν υπήρχε άλλη πτήση για τον προορισμό του.... Η κοπέλα στις πληροφορίες τον ενημέρωσε ότι η επόμενη πτήση θα ήταν μετά από δέκα ώρες, κι έτσι  θα ήταν πολύ αργά για το συνέδριο....  Τον συμβούλευσε μαλιστα ότι αυτό που θα μπορούσε να κάνει θα ήταν να ενοικιάσει αυτοκίνητο και να οδηγήσει μόνος του μέχρι το συνέδριο, κάτι που θα τού έπαιρνε λιγότερο από τέσσερις ώρες.... Μη έχοντας άλλη επιλογή, και παρόλο που δεν του άρεσε να οδηγεί σε μεγάλες αποστάσεις, ακολούθησε τη συμβουλή……

Ο Δρ Ahmed  λοιπόν ενοικίασε ένα αυτοκίνητο και άρχισε το ταξίδι του.... Ωστόσο, σύντομα, μόλις έφυγε από το αεροδρόμιο, ο καιρός ξαφνικά άλλαξε και άρχισε μια δυνατή καταιγίδα.... Η δυνατή βροχή δυσκόλευε σημαντικά την ορατότητα κι έτσι σε μια διασταύρωση δεν πρόσεξε τις πινακίδες και πήρε άλλο δρόμο από εκείνο που έπρεπε να πάρει....

Μετά από δυο ώρες οδήγησης, κάτω από πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες ήταν πια βέβαιος  ότι χάθηκε.... Οδηγώντας κάτω από έντονη βροχή και δύσκολη ορατότητα, σε ένα έρημο δρόμο, και αισθανόμενος πολύ κουρασμένος και πεινασμένος  άρχισε να ψάχνει για οποιοδήποτε σημάδι ζωής....

Μετά από λίγο, όταν η καταιγίδα κόπασε κάπως, βρήκε τελικά ένα μικρό παλιό σπίτι, στην ερημιά.... Κάτω από μεγάλη απελπισία, και μη έχοντας άλλη επιλογή, βγήκε από το αυτοκίνητο και χτύπησε την πόρτα.... Μια όμορφη κυρία άνοιξε την πόρτα.... Της εξήγησε τι του είχε συμβεί και την ρώτησε αν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό της.... Η κυρία, πολύ στενοχωρημένη, του απάντησε ότι δεν έχει τηλεφωνική σύνδεση, αλλά είπε στον γιατρό ότι θα μπορούσε να έρθει μέσα μέχρι να βελτιωθεί ο καιρός.... Πλήρως εξαντλημένος και πεινασμένος δέχτηκε την ευγενική της πρόσκλησή και μπήκε μέσα... Η κυρία του έδωσε ζεστό τσάι και παξιμάδι για να φάει....

Στη συνέχεια η κυρία του είπε ότι προσευχόταν, όταν της κτύπησε την πόρτα, και ότι σκόπευε να συνεχίσει την προσευχή της.... Τον προσκάλεσε μάλιστα, αν ήθελε, να προσευχηθεί κι εκείνος μαζί της.... Ο Δρ Ahmed χαμογέλασε και της είπε ότι δεν πίστευε στις προσευχές ούτε στο Θεό φυσικά, αλλά εκείνη θα μπορούσε να συνεχίσει την προσευχή της……Καθισμένος στο τραπέζι και πίνοντας το τσάι του, ο Δρ Ahmed παρακολούθησε τη γυναίκα σε μια σκοτεινή γωνιά του δωματίου, κάτω από το φως των κεριών, που προσευχόταν για κάποιον, έχοντας δίπλα της ένα μικρό παιδικό κρεβατάκι....

Αυτό κράτησε για αρκετή ώρας, καθώς η κυρία κάθε φορά που τελείωνε μια προσευχή, άρχιζε  μια άλλη.... Θεωρώντας ότι η γυναίκα θα μπορούσε να χρειάζεται κάτι, ο γιατρός εκμεταλλεύτηκε ένα μικρό διάλειμμα στις προσευχές της και την ρώτησε τι ακριβώς ζητούσε από το Θεό κι αν ο Θεός είχε εισακούσει, μέχρι τώρα κάποιαν από τις προσευχές της…….

Η κυρία χαμογέλασε μελαγχολικά και του είπε ότι το παιδί στο κρεβατάκι είναι ο γιος της ο οποίος πάσχει από ένα σπάνιο τύπο καρκίνου και υπάρχει μόνο ένας γιατρός, ο Δρ Ahmed που μπορεί να τον θεραπεύσει αλλά δεν έχει χρήματα για να πληρώσει για την εγχείρηση και επιπλέον ο Δρ Ahmed ζει σε μια πολύ μακρινή πόλη....

Του είπε επίσης, ότι ο Θεός δεν ανταποκρίθηκε μέχρι στιγμής στις προσευχές της, αλλά αυτό δεν ήταν λόγος να σταματήσει να προσεύχεται.... Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν θα επέτρεπε στους φόβους της να ξεπεράσουν την πίστη της…… και ότι ο Θεός κάποια μέρα θα ανταποκρινόταν……

Ξαφνιασμένος ….. και άφωνος ….. ο Δρ Ahmed ….. ένοιωσε δάκρυα να πλημμυρίζουν τα μάτια του….. και ψελλίζοντας …. με δυσκολία….. «ο Θεός είναιμεγάλος»….. έφερε στο μυαλό του τη σειρά των γεγονότων στο ταξίδι του, μέχρι το σημείο αυτό….. τη βλάβη στο αεροπλάνο…. την καταναγκαστική προσγείωση…. την καταιγίδα….. το χάσιμο του δρόμου….. Κατάλαβε ακόμα ότι όλα αυτά δεν ήταν τυχαία αλλά συνέβησαν με μια προκαθορισμένη ακολουθία…  τόσο για να ανταποκριθεί ο Θεός στις προσευχές της γυναίκας….. αλλά και για να δώσει στον ίδιο την ευκαιρία να βγει από τον υλιστικό κόσμο που ζούσε και να προσφέρει βοήθεια στους φτωχούς ανθρώπους που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΤΟΥΣ ……… και…. ότι συμβαίνει….. συμβαίνει για κάτι  καλύτερο…….

Σκεπτόμενος αυτά.....πλησίασε προς το παιδί..... κι ένοιωσε μια ..... απέραντη γαλήνη..... να πλημμυρίζει την ψυχή του........

Σημείωση ἀπό τόν «ΠΑΤΜΙΟ»:  Θερμές εὐχαριστίες στόν ἀγαπητό κ. Γεώργιο Κουκουτσίδη, γιά τήν ἀποστολή τοῦ ἀνωτέρω κε

 

Το Γαϊδουράγκαθο

 Φυτά καί Βότανα τῆς Ἑλληνικῆς Γῆς καί Θεραπευτική Χρήση αὐτῶν  

 

Με τον όρο γαϊδουράγκαθο καλούνται διάφορα ακανθώδη φυτά από τα γένη cnicus, cirsium, cardus, sonchus, cynara κ.ά. Το γαϊδουράγκαθο ή Σύλλιβο το μαριανό,(λατινική ονομασία Sylibum marianum) της οικογένειας των αστεροειδών που φύεται κυρίως στην χώρα μας, είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα θεραπευτικά βότανα εδώ και χιλιάδες χρόνια.Είναι μονοετές αλλά και διετές φυτό .  Την ονομασία σύλλιβο την πήρε από τον Διοσκουρίδη , ο οποίος κατέγραψε και πολλές από τις θεραπευτικές ιδιότητές του. Πρόκειται για ακανθώδες ζιζάνιο που φύεται στις παραμεσόγειες περιοχές κυρίως σε αργιλώδη εδάφη και ευνοείται από ξηρά καλοκαίρια. Έχει ύψος μέχρι και 2 μέτρα με λογχοειδή ακανθώδη φύλλα με λευκές νευρώσεις και  τριχωτό στέλεχος. Ανθοφορεί με μωβ χρώματος ταξιανθίες που τις περιβάλλουν ακανθώδη βράκτια.

Τα χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού είναι κυρίως τα άνθη, τα φύλλα και το ριζικό σύστημα. Η κύρια δραστική ουσία του βοτάνου είναι η συλιμαρίνη η οποία εξάγεται από τους σπόρους του άνθους. Απο την συλιμαρίνη αποδεσμεύονται φαρμακοτεχνικά πλήθος άλλων ουσιών για παρασκευή σκευασμάτων,όπως η σιλυβίνη,η ισοσυλιβίνη η συλιχριστίνη κ.α. ,  κυρίως ηπατοπροστατευτικής και αποτοξινωτικής δράσης.Επίσης το φυτό περιέχει φλαβονοειδή, κουερσετίνη και βιταμίνη Ε.

Χρήσεις:

Η καλή ηπατοθεραπευτική – αποτοξινωτική δράση του βοτάνου είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει για το σύλλιβον την εμεταγωγό δράση του εαν καταναλωθεί μαζί με μέλι, καθώς επίσης και την χρήση του ως αντίδοτο από δηλητηρίαση μανιταριών.

Σήμερα υπάρχουν αναρίθμητες έρευνες που αναφέρουν την ισχυρή ηπατική θεραπευτική δράση του βοτάνου. Αναλυτικότερα σχετικά με την λιπώδη διήθηση του ήπατος , το βότανο λειτουργεί ως ενισχυτικό ιστών του ήπατος, βοηθάει στην κυτταρική αναγέννηση, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες στα κύτταρα και μειώνει τις φλεγμονές. Υπάρχουν πολλά σκευάσματα του βοτάνου με την λαϊκή ονομασία milk thristle .   Η σιλυμαρίνη έχει φανεί ότι αυξάνει το ρυθμό αναγέννησης των κυττάρων του ήπατος, καθώς επιδρά στο ρυθμό πρωτεϊνοσύνθεσης. Η παραπάνω δράση φαίνεται πως βοηθά στην παραγωγή νέων κυττάρων σε περιπτώσεις ηπατίτιδας, αλκοολικής λιπώδους διήθησης, κίρρωσης αλλά και μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος (NAFLD).

Κλινικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση 120 mg σιλυβίνης δύο φορές την εβδομάδα για 2 μήνες μείωσε τα επίπεδα ασπαρτικής τρανσαμινάσης και τρανσαμινάσης αλανίνης στον ορό του αίματος των ασθενών με ηπατικές παθήσεις.



Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 2637 ασθενείς με χρόνιες ηπατικές διαταραχές, χορήγηση εκχυλίσματος σιλυμαρίνης για 8 εβδομάδες προκάλεσε σημαντική μείωση της ποσότητας του ηπατικού ενζύμου στο 88% των ασθενών. Μικρές ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου παρατηρήθηκαν μόνο σε λιγότερο από 1% των ασθενών.Η χορήγηση ενδοφλέβιας σιλυβίνης (20-50 mg / kg / ημέρα για 3-4 ημέρες) ανέστειλε την ηπατική βλάβη εντελώς έως και 48 ώρες μετά από τοξικότητα με το δηλητηριώδες, ναρκωτικό και παραισθησιογόνο μανιτάρι ‘Αμανίτης ο μυγοκτόνος’ . Σε μια μελέτη που διεξήχθη σε 250 άτομα εθισμένα στην χρήση του συγκεκριμένου μανιταριού, 46 θάνατοι αναφέρθηκαν στην ομάδα που δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε θνησιμότητα στην ομάδα που περιελάμβανε 16 άτομα που έλαβαν σιλυβίνη.Η σιλυμαρίνη είναι σε θέση να παρέχει προστασία έναντι της ηπατοτοξικότητας του τετραχλωριούχου άνθρακα και της υπεροξείδωσης των λιπιδίων. Έχει επίσης δειχθεί σε αρκετά πειραματικά μοντέλα ότι έχει ηπατοπροστασία έναντι τραυματισμού που προκαλείται από παρακεταμόλη, αλοθάνη, αλλοξάνη και μικροκυστεΐνη (μια ηπατοτοξίνη).

Τα περισσότερα από τα τεκμηριωμένα δεδομένα σχετικά με το γαϊδουράγκαθο αφορούν διαταραχές του ήπατος. Ωστόσο, έχει ευεργετικές ιδιότητες σε μια μεγάλη ποικιλία άλλων διαταραχών όπως η υπογλυκαιμική δραστηριότητα και η μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τις επιπλοκές του. Η σιλυμαρίνη είναι επίσης σε θέση να προστατεύει τα νεφρά από νεφροτοξικούς παράγοντες. Πρόσφατες έρευνες την θεωρούν  κλειδί για όλες τις ασθένειες. Τα αποτελέσματα  κλινικής έρευνας έδειξαν επίσης ότι μπορεί να εισαχθεί ως μειωτής χοληστερόλης στο αίμα σε ασθενείς με υπερχοληστερολαιμία. Η καθημερινή χρήση της σιλυμαρίνης σε δόση 420 mg σε 15 άτομα με υπερχοληστερολαιμία οδήγησε σε μειωμένη συγκέντρωση χοληστερόλης στη χοληδόχο κύστη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, υπονοώντας τη σύνθεση χοληστερόλης στο ήπαρ. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η σιλυμαρίνη για την υγεία των νεφρών μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με το ήπαρ. Συμπυκνώνεται στα νεφρικά κύτταρα και βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων αυξάνοντας τη σύνθεση πρωτεϊνών και νουκλεϊκών οξέων. Έχει προταθεί ότι η σιλυμαρίνη αυξάνει την αντιγραφή των κυττάρων κατά 30%, η οποία σχετίζεται με 2 σημαντικά συστατικά της: τη σιλυμπίνη και τη σιλυχριστίνη. Επίσης  έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη διαβητική νεφροπάθεια.

Σημαντική είναι και η δράση του φυτού κατά της ψωρίασης, νευρικών φλεγμονών και μερικών περιπτώσεων καρκίνου.


Βασικά Παρασκευάσματα:

Όπως προαναφέρθηκε, τα κυριότερα θεραπευτικά συστατικά του φυτού βρίσκονται στους σπόρους. Για την αποδέσμευση αυτών πρέπει οι σπόροι να συμπιεστούν σε ειδική πρέσσα ψυχρής έκθλιψης και να βγεί από εκεί το έλαιο. 



Από αυτό αναλόγως της πάθησης ένας ενήλικας μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια μέχρι και 2 κουταλιές της σούπας. Εαν αυτό δεν είναι εφικτό μια πιο απλή μέθοδος είναι να κάνουμε αφέψημα  που παριλαμβάνει τον σιγανό βρασμό του άνθους σε νερό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί νωπό ή αποξηραμένο άνθος το οποίο θα πρέπει  να βράσει για 20 λεπτά. Αυτό μπορεί να πίνεται 2-3 φορές ημερησίως. Με το αφέψημα δεν αποδεσμεύονται πλήρως τα δραστικά συστατικά του άνθους. Στην αγορά υπάρχει πλήθος σκευασμάτων γαιδουράγκαθου και πρέπει να δοθεί προσοχή στην περίπτωση του ελαίου να είναι μόνο ψυχρής έκθλιψης καθώς με την θερμοκρασία καταστρέφονται μερικά από τα συστατικά του.

Γ.Π.

ΠΗΓΗ:https://enromiosini.gr/

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Ὁ Ἅγιος Γεράσιμος Ὁ Βυζάντιος (7 Ἀπριλίου)

                                               Ὁ Ἅγιος Διδάσκαλος 

 

τῆς Πατμιάδας Ἐκκλησιαστικῆς Σχολῆς

 

 

Σήμερα, 7 Ἀπριλίου, ἡ Ἐκκλησία μας, τιμᾶ τή Μνήμη τοῦ Ὁσίου Γερασίμου τοῦ Βυζαντίου, μεγάλου Διδασκάλου καί Σχολάρχη τῆς περιώνυμης Πατμιάδας Ἐκκλησιαστικῆς Σχολῆς.

Ἔστω, καό πρός τό τέλος τῆς ἡμέρας, τολμῶ νά γράψω δυό λόγια γιά  τήν Προσωπικότητά Του, προκειμένου νά πληροφορηθοῦμε τά τῆς ζωῆς καί τοῦ ἔργου Του. Πρῶτα, πρῶτα, ἐπιθυμῶ νά ἐκφράσω τήν μεγάλη μου συγκίνηση καί τή χαρά, γιατί κρατάω στά χέρια μου ἕνα περισπούδαστο ἔργο τοῦ ἀκούραστου ἐρευνητή – συγγραφέα Ἀρχιμ. π. Ναυκρατίου Τσουλκανάκη, ἀποφοίτου καί Καθηγητή (γιά λίγο διάστημα) τῆς Πατμιάδας, μέ τίτλο «ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ Ο ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ (+1740) Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΤΜΟΥ». Πρόσφατο σύγγραμμα (Θεσσαλονίκη 2018), τό ὁποῖο ἔρχεται νά ἀναδείξει τή μεγάλη αὐτή φυσιογνωμία τῆς Ἐκκλησίας μας καί τῆς Παιδείας μας, «ἔρχεται σάν συνέχεια τῆς ἱστορίας  τοῦ φημισμένου Φροντιστηρίου τῆς Πάτμου καί τῆς ζωῆς τοῦ ἱδρυτοῦ του καί διδασκάλου ἁγίου Μακαρίου τοῦ Καλογερᾶ τοῦ Πατμίου, καί ἀναφέρεται στόν ἱερομόναχο Γεράσιμο τόν Βυζάντιο, ὁ ὁποῖος διετέλεσε  ὄχι μόνο μαθητής του, καί ὑποδιδάσκαλος, ἀλλά καί διάδοχός του στή σχολή αὐτή. Πέρα ἀπό τά βιογραφικά τοῦ παπᾶ Γεράσιμου, ἐκτίθεται ἡ ἱστορία τῆς λειτουργίας τοῦ σχολείου αὐτοῦ, καί ἡ προσφορά του γενικά στήν ἀνάπτυξη τῆς παιδείας τοῦ δούλου Γένους». 

 

Αὐτά ἀναφέρει ὁ π. Ναυκράτιος, στόν πρόλογο τοῦ, ἀπό 300 σελίδες, σημαντικοῦ αὐτοῦ ἔργου του.  Τό σημείωμα αὐτό, δέν ἀποτελεῖ βιβλιοκρισία· δέ θά τολμοῦσα κἄν νά ἐπιχειρήσω κάτι τέτοιο. Ὁ π. Ναυκράτιος, ἐρευνητής σέ ὅλη του τή ζωή, δέν ἄφησε βιβλιοθήκη γιά βιβλιοθήκη, ὄχι μόνο στόν Ἑλλαδικό χῶρο, ἀλλά καί στό ἐξωτερικό, ἀναζητώντας στοιχεῖα γιά τήν Πατμιάδα, γιά τόν Ἱδρυτή της, γενικά γιά τήν ἱστορία της. Τό σύγγραμμά του γιά τόν Ἅγιο Μακάριο τόν Καλογερᾶ, στάθηκε αἰτία καί άφορμή γιά τήν Ἁγιοκατάταξή του τό 1994. Εἶναι συγγραφέας πολλῶν ἄλλων συγγραμμάτων καί ἀποτελεῖ μεγάλη τιμή καί καύχηση, γιά τήν Πατμιάδα, νά ἔχει ἀναδείξει τέτοιους μαθητές! Θά χρειασθεῖ ἀσφαλῶς, ἕνα ἱκανό ἀφιέρωμα στήν Προσωπικότητα τοῦ π. Ναυκρατίου, ὁ ὁποῖος διετέλεσε καί πνευματικοπαίδι, ἀπό τά πρῶτα, τοῦ Ἁγίου Ἀμφιλοχίου.

Λίγα στοιχεῖα ἀπό τό Συναξάρι τοῦ Ἁγίου Γερασίμου

Ὁ Ὅσιος Γεράσιμος, γεννήθηκε στήν Κωνσταντινούπολη. Ἦλθε στήν Πάτμο καί μαθήτευσε κοντά στόν  σοφό Διδάσκαλο τοῦ Γένους, τόν Ὅσιο Μακάριο  Καλογερᾶ, στή νεοσύστατη Πατμιάδα Σχολή. Μετά τό πέρας τῶν σπουδῶν του, παρέμεινε κοντά στόν Διδάσκαλό Του, σάν βοηθός, ἀργότερα ἀνέλαβε τήν διδασκαλία τῶν μαθημάτων καί τελικά τήν διεύθυνση τῆς Σχολῆς, μετά τήν  κοίμηση τοῦ Ἁγίου Μακαρίου.
Ὑπῆρξε ἄριστος παιδαγωγός τῶν νέων. Δυστυχῶς,   ἀρρώστησε ἀπό λιθίαση καί ἀναχώρησε γιά τή Σμύρνη πρός θεραπεία. Δέν θεραπεύθηκε ἐκεῖ, ἀναζήτησε ἰατρική περίθαλψη  στήν Κρήτη, ἀλλά ἐκεῖ «κοιμήθηκε»  τό ἔτος 1740 μ.Χ. καί ἐνταφιάσθηκε  στήν Ἱερά Μονή τῆς Ἁγίας  Τριάδας, τῶν Τζαγκαρόλων. Μόλις ἔγινε γνωστή ἡ ἐκδημία του  στήν Πάτμο, ἡ Ἱερά Μονή ἔστειλε ἀντιπροσωπεία ἀπό Μοναχούς, προκειμένου νά μεταφέρουν τό Ἱερό του Λείψανο στό Μοναστήρι του. Οἱ Πατέρες τῆς Μονῆς τῆς Ἁγίας Τριάδας ἀρνήθηκαν νά παραδώσουν τόν πολύτιμο θησαυρό «ὃν ἀπέστειλεν αὐτοῖς ὁ Θεός». Τότε,  ἔγινε ἀγρυπνία καί κατά τή διάρκεια τοῦ Χερουβικοῦ Ὕμνου ἀπεκόπη ὁ  ἱερός βραχίονας ἀπό τό δεξιό χέρι  τοῦ Ὁσίου, τόν  ὁποῖο παρέλαβαν καί μετέφεραν οἱ μοναχοί στήν Πάτμο, ὅπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Στήν Ἁγία Τριάδα, φυλάσεται ἡ Τιμία του Κάρα. Τό Λείψανό του δυστυχῶς  παραδόθηκε στή φωτιά ἀπό τούς Αγαρηνούς πού ἐπέδραμαν εναντίον τῆς Ἱεράς Μονῆς τό έτος 1821 καί τήν ἔκαψαν.

Λίαν ἐνωρίς ἡ Ἐκκλησία μας τόν κατέταξε στήν Χορεία τῶν Ἁγίων Της καί ἡ μνήμη Του τιμᾶται τόσο στήν Ἱερά Μονή τῆς μετανοίας Του, ὅσο καί στό Παρεκκλήσιο τῆς Πατμιάδας. Φυσικά τιμᾶται καί στή Μονή τῆς Ἀγίας Τριάδας στήν Κρήτη καί ἄλλαχοῦ, ὅπου διακονοῦν Κληρικοί - ἀπόφοιτοι τῆς Πατμιάδας.

Λίαν ἐ


Ἄς ἔχουμε τήν Εὐλογία Του καί ἄς προστατεύει τή Σχολή Του, στήν  ὁποία ἀφιέρωσε τή Ζωή Του.