Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Τό ταχίνι!!!

  
altΟ Χάρης Γεωργακάκης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, την εξαιρετική θρεπτική αξία του ταχινιού με τις σημαντικές αντιγηραντικές και προστατευτικές του ιδιότητες.

Το ταχίνι, έχοντας ως πρώτη ύλη το σουσάμι, αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη. Κατά συνέπεια, όταν συνδυαστεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας, καθώς πλησιάζει τη βιολογική αξία ζωικών πρωτεϊνών, όπως η καζεΐνη.
Αποτελεί ένα ιδανικό συμπλήρωμα για το πρόγευμα και τις σαλάτες
Μια κουταλιά της σούπας ταχίνι περιέχει:
Ενεργεία89 Θερμίδες
Πρωτεΐνη2.55 gr
Λιπίδια8.06 gr
Υδατάνθρακες3.18 gr
Φυτικές Ίνες1.4 gr
Απλά Σάκχαρα0.007 gr
Ασβέστιο64 mg
Σίδηρος1.34 mg
Μαγνήσιο14 mg
Φώσφορος110 mg
Κάλιο62 mg
Νάτριο17 mg
Ψευδάργυρος0.69 mg
Χαλκός0.242 mg
Μαγγάνιο0.218 mg
Σελήνιο0.3 mg
Θειαμίνη0.183 mg
Ριβοφλαβίνη0.071 mg
Νιασίνη0.818 mg
Παντοθενικό οξύ0.104 mg
Βιταμίνη Β60.022 mg
Φυλικό οξύ15 mg
Βιταμίνη Ε0.014 mg
Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες αποτελούν το θρεπτικό συστατικό με τη μικρότερη αναλογία στο ταχίνι. Από αυτούς το μεγαλύτερο μέρος αποτελούν οι φυτικές ίνες (κυρίως κυτταρίνη και ημικυτταρίνη), ενώ περιλαμβάνονται και σε ελάχιστα ποσά απλά σάκχαρα, όπως γλυκόζη και φρουκτόζη. Το γεγονός αυτό, μειώνει σημαντικότατα το γλυκαιμικό τους δείκτη, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωση ταχινιού. Κατά συνέπεια. αποτελεί μια ιδανική επιλογή για την ικανοποίηση της γλυκιάς γεύσης σε άτομα τα οποία έχουν ανάγκη από τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως οι διαβητικοί, άτομα με προδιάθεση για εμφάνιση σακχάρου, άτομα που βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους κ.α.

alt
Λιπαρά

Β2 και νιασίνη. Η αποφλοίωσή του όμως για την παρασκευή του ταχινιού μειώνει την περιεκτικότητα του στις συγκεκριμένες βιταμίνες, χωρίς όμως να την μηδενίζει. Έτσι το ταχίνι περιέχει βιταμίνες συμπλέγματος Β, οι οποίες αποτελούν συνένζυμα πολλών μεταβολικών συστημάτων και διεργασιών, γεγονός που τις καθιστά απαραίτητες για την καλύτερη υγεία του οργανισμού. Παράλληλα, στο ταχίνι περιέχονται ποσά βιταμίνης Ε, υπό μορφή σχεδόν αποκλειστικά γ - τοκοφερόλης. Γνωρίζουμε σήμερα ότι η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ισχυρότερα αντιοξειδωτικά συστατικά που υπάρχουν στη φύση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την παρουσία στο ταχίνι άλλων ισχυρών αντιοξειδωτικών του προσδίδει μια μοναδική δράση έναντι οξειδωτικών παραγόντων, που σχετίζονται με την πρόκληση ασθενειών και τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού.
Τα κυριότερα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο ταχίνι είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Τα συστατικά αυτά αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία του ανθρώπινου μεταβολισμού απαραίτητα για ποικίλες λειτουργίες, όπως η λειτουργικότητα των οστών και των μυών (ασβέστιο), οι αντιδράσεις μεταβολισμού (ψευδάργυρος) κ.λ.π.. Ιδιαιτέρως δε το σελήνιο, που περιέχεται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, καθώς αποτελεί συστατικό ενός σημαντικότατου οργανικού αντιοξειδωτικού συστήματος, της οξειδάσης της γλουταθιόνης, η οποία αποτελεί ένα από τα κυριότερα αμυντικά συστήματα του οργανισμού έναντι της δράσης οξειδωτικών μηχανισμών, όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες. Στο σημείο αυτό θα ήταν σημαντικό να αναφερθεί ότι στο σουσάμι περιέχονται σημαντικά ποσά οξαλικού και φυτικού οξέως, τα οποία περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου.

alt

Τα τελευταία χρόνια τα συστατικά του ταχινιού αποτελούν αντικείμενο έντονου επιστημονικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία ορισμένων ουσιών με σημαντικές ιδιότητες, κυρίως αντιοξειδωτικές, όπως είναι οι στερόλες (καμπεστερόλη, στιγμαστερόλη, β - σιτοστερόλη κ.α.) και οι λιγνάνες. Ιδιαιτέρως για τις λιγνάνες (σεσαμίνη και σεσαμολίνη), οι οποίες βρίσκονται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι και το ταχίνι, υπάρχουν σημαντικά ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τη δράση τους στην προστασία του οργανισμού από οξειδωτικούς παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με σημαντικά προβλήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου και γενικότερα προκαλούν γήρανση των κυττάρων του οργανισμού. 
Κατά συνέπεια, η συνύπαρξη στο ταχίνι ισχυρών αντιοξειδωτικών συστατικών όπως οι λιγνάνες αλλά και η βιταμίνη Ε που αναφέρθηκε παραπάνω, το καθιστούν ένα εξαιρετικής σημασίας τρόφιμο, με σημαντικές αντιγηραντικές και προστατευτικές ιδιότητες.

Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής - eid - facebook

Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

www.eid.org.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου