Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

"Εξεχύθη η χάρις"

 Ιδιόμελο Μεγάλου Βασιλείου
 Ο διεθνούς φήμης μαέστρος, πιανίστας και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος ηχογραφεί για πρώτη φορά βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, μία τέχνη που επί μακρόν έχει υπηρετήσει στην καλλιτεχνική του πορεία, ωστόσο ουδέποτε είχε επιχειρήσει έως τώρα να καταγράψει δισκογραφικά.

Στο συγκεκριμένο βίντεο ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος ερμηνεύει το Ιδιόμελο του Μεγάλου Βασιλείου "Εξεχύθη η χάρις" για το CD της Νεκταρίας Καραντζή "Ύμνοι και Κάλαντα" (2012), στο οποίο συμμετέχει φιλικά.

Απόσπασμα από το ένθετο του CD, το οποίο υπογράφει η Νεκταρία Καραντζή:
"[...] Στο μέρος των Βυζαντινών εκκλησιαστικών ύμνων επιχειρήθηκε επίσης κάτι διαφορετικό. Ένας εξαιρετικά σημαντικός έλληνας μουσικός, μαέστρος, συνθέτης και βιρτουόζος πιανίστας, με αξιοζήλευτη διεθνή πορεία και δισκογραφική παρουσία, υπό την ποιότητα της γνωστής γερμαντικής εταιρείας ECM, ο οποίος επί σειρά ετών αναδεικνύει και τιμά, με το όνομά του, τη χώρα μας στον εξωτερικό, ψάλλει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, παρότι γνωστός στο ευρύ κοινό μέσω της παρουσίας του στο χώρο της δυτικής μουσικής τέχνης, διατηρεί ωστόσο μία ξεχωριστή, αλλά άγνωστη στους πολλούς επαφή, με την τέχνη του βυζαντινού εκκλησιαστικού μέλους. Άριστος γνώστης της βυζαντινής μουσικής, με θητεία στο ψαλτήρι, πλάι στον Θεόδωρο Βασιλικό και τον Φώτη Κετσετζή, επειχειρεί στον δίσκο αυτό, για πρώτη φορά, να ηχογραφήσει ύμνους του προστάτη Αγίου του, του Μεγάλου Βασιλείου, για την Πρωτοχρονιά, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα σε ένα χώρο που ποτέ άλλοτε ηχογραφικά δεν είχε επιχειρήσει να προσεγγίσει. Επειδή όμως, έχοντας την παρουσία ενός τόσο ταλαντούχου συνθέτη σε ένα δίσκο, δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί στην πρόκληση να μην ζητήσει ίχνος έστω της συνθετικής του ικανότητας και αισθητικής, γι' αυτόν το λόγο, το τελευταίο κάλαντο από τα Δωδεκάνησα παραδόθηκε στα χέρια του για να το μεταμορφώσει...[...]"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου