Βασιλόπιτα (Συνταγή από Πρεσβυτέρα)
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι
2 φλιτζάνια τσαγιού βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ
μαγιά μπύρας ίσα με δύο καρύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
5-6 αυγά, λίγο αλάτι, λίγο μαχλέπι, λίγο σουσάμι
1 αυγό για άλειμμα, άφθονη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα.
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε καλά την μαγιά με το γάλα χλιαρό και λίγο αλεύρι, να γίνουν ένας χυλός, τα αφήνετε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
Βράστε το μαχλέπι με λίγο νερό, να πάρει τη γεύση του, στραγγίζετε και κρατάτε το νερό.
Κάνετε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνετε μέσα το βούτυρο λιωμένο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το χυλό της μαγιάς, το νερό από το μαχλέπι και τέλος λίγο αλάτι.
Αρχίζετε το ζύμωμα παίρνοντας μέσα και το αλεύρι, λίγο-λίγο, ώστε να σχηματιστεί μία σφιχτή ζύμη.
Τη βάζετε σε αλευρωμένο μέρος τη σκεπάζετε και την αφήνετε να ανέβει.
Τη ζυμώνετε πάλι και πλάθετε την πίτα.
Την τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί ή φόρμα και την αφήνετε πάλι σε ζεστό μέρος να ανέβει.
Όταν φουσκώσει, την αλείφετε με το αυγό, την πασπαλίζετε με το σουσάμι και την ψήνετε σε μέτριο φούρνο.
Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε να πέσει λίγο η θερμοκρασία, την ξεφορμάρετε και πασπαλίζετε την επιφάνεια της με άφθονη ζάχαρη άχνη.
της πρεσβυτέρας Όλγας Τσερβένη
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι
2 φλιτζάνια τσαγιού βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ
μαγιά μπύρας ίσα με δύο καρύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
5-6 αυγά, λίγο αλάτι, λίγο μαχλέπι, λίγο σουσάμι
1 αυγό για άλειμμα, άφθονη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα.
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε καλά την μαγιά με το γάλα χλιαρό και λίγο αλεύρι, να γίνουν ένας χυλός, τα αφήνετε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
Βράστε το μαχλέπι με λίγο νερό, να πάρει τη γεύση του, στραγγίζετε και κρατάτε το νερό.
Κάνετε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνετε μέσα το βούτυρο λιωμένο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το χυλό της μαγιάς, το νερό από το μαχλέπι και τέλος λίγο αλάτι.
Αρχίζετε το ζύμωμα παίρνοντας μέσα και το αλεύρι, λίγο-λίγο, ώστε να σχηματιστεί μία σφιχτή ζύμη.
Τη βάζετε σε αλευρωμένο μέρος τη σκεπάζετε και την αφήνετε να ανέβει.
Τη ζυμώνετε πάλι και πλάθετε την πίτα.
Την τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί ή φόρμα και την αφήνετε πάλι σε ζεστό μέρος να ανέβει.
Όταν φουσκώσει, την αλείφετε με το αυγό, την πασπαλίζετε με το σουσάμι και την ψήνετε σε μέτριο φούρνο.
Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε να πέσει λίγο η θερμοκρασία, την ξεφορμάρετε και πασπαλίζετε την επιφάνεια της με άφθονη ζάχαρη άχνη.
της πρεσβυτέρας Όλγας Τσερβένη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου