Το
ανθόνερο είναι ένα παραδοσιακό προϊόν του νησιού μας που εξακολουθεί και
παράγεται με τον ίδιο τρόπο. Παράγεται από τον ανθό της νεραντζιάς και έχει ένα
καταπληκτικό φίνο άρωμα που πλουτίζει γευστικά τα πατινιώτικα γλυκά, τα
καφεδίσματα και κυρίως τους επιτάφιους και τις εκκλησίες της Μεγάλης εβδομάδος.
Επισκεφθήκαμε
τον Θεολόγο Τριανταφύλλου στην καταπράσινη και μαγευτική περιοχή της
Συκαμιάς και μας ξενάγησε στον χώρο, τον τρόπο, τα υλικά και τα σκεύη
παρασκευής του.
« Η
διαδικασία αρχίζει αμέσως με το κόψιμο του ανθού μας λέει ο κ. Τριανταφύλλου, ο
οποίος πρέπει να είναι ολάνθιστος. Τον αφήνουμε δύο μέρες να μαραθεί. Η ιδανική
δοσολογία για να έχουμε ένα μυρωδάτο και γεμάτο ανθόνερο είναι: Δέκα κιλά ανθός
και 50 κιλά νερό .
Το αποτέλεσμα από την απόσταξη είναι μία ταμιζάνα ανθόνερο που μοσχοβολά 30 κιλά.
Τη δουλειά αυτή την κάνω πενήντα χρόνια με τον πατέρα μου που και εκείνος δεν
ξέρω από πότε άρχισε. Παλιά έκανε ανθόνερο και το Μοσκούδι του Ρουμπινιού αλλά
εκείνη δεν είχε δικούς της ανθούς. Τους έπαιρνε από τους Κήπους. Το καζάνι που
βλέπετε, το κλείνουμε με ζυμάρι γύρω ? γύρω γιατί είναι το μοναδικό φωτιά και ο
ατμός από τη βράση αρχίζει να περνάει από τη σωλήνα αυτή που είναι σκεπασμένη
πάντα με κρύο νερό, ώστε ο ατμός να ψύχεται και το προϊόν του το ανθόνερο να
πέφτει πλέον μέσα στο δοχείο.
Στην
έξοδο τοποθετούμε βαμβάκι για να κρατάει το λάδι από τους ανθούς και να βγαίνει
το ανθόνερο φιλτραρισμένο. Και προτιμάμε μόνο βαμβάκι γιατί είναι και αυτό
καθαρό και δεν προσθέτει μυρουδιές. Τα μπουκάλια στα οποία τοποθετείται το
ανθόνερο καθαρίζονται προηγουμένως με ζεστό νερό, απορρυπαντικό και ψιλή άμμο.
Αμέσως σφραγίζεται με κερί για να μην ξεθυμαίνει. Η δουλειά διαρκεί δεκαπέντε
μέρες, όσο κρατάνε οι ανθοί.
Η
φετινή παραγωγή ήταν πολύ μικρή γιατί τις τελευταίες μέρες άνοιξαν οι ανθοί
τους, είχε 8 μποφόρ και τους τίναξε ο αέρας. Τα παιδιά μου από πέντε χρονών
μάθανε την παρασκευή του όπως κι εγώ από τον πατέρα μου. Η διάδοση του ανθόνερου
γίνεται από τον ένα στον άλλο εντός και εκτός Πάτμου. Το πρώτο ανθόνερο που
βγαίνει πριν το Πάσχα είναι για το ράντισμα των επιταφίων με το κανί, μετά για
τις εκκλησιές, μετά για τους συγγενείς."
Το
ανθόνερο είναι ωραιότατο και στον ελληνικό καφέ και η καλή συνταγή είναι , "να
βάλεις λίγες σταγόνες στο μπρίκι μόλις το κατεβάσεις από τη φωτιά και πριν το
βάλεις στο φλιτζάνι και ανοίγουν οι πνεύμονες σου" μας τόνισε ο κ.
Τριανταφύλλου.
ΠΗΓΗ:http://www.patmostimes.gr/i
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου