Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Το παιδί......

...... στη Φύση, η γνωριμία και η συμπεριφορά του

Τίτλος πρωτότυπος του άρθρου: Helping Kids Overcome Fear of Insects, Snakes & Creepy-Crawlies In ANIMALS/WILDLIFE, GOOD FOR NATURE, INFORMATION, OUTDOOR ACTIVITIES

Απόδοση στα Ελληνικά:

Μανώλης Καπάνταης,
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
τ. Δ/ντης Πρασίνου

Αυτή την εποχή της περιβαλλοντικής πρόκλησης, πρέπει να κάνουμε χώρο για τις φωνές από τη φύση. Τι έχουν να μας πουν οι πέτρες, τα φυτά, τα δέντρα, τα ποτάμια, ο ουρανός, τα πουλιά, τα έντομα, και τα κάθε μορφής ζώα και στοιχεία; Τι θέλουν να ακούσουμε;

Αποτελούν έναν μαγικό και αρχαίο τρόπο μάθησης από μια βαθύτερη πηγή. Είναι δοχεία ιερής γνώσης που μπορούν να φέρουν ελπίδα και να μας βοηθήσουν να βρούμε τον δρόμο μας.

Το παιχνίδι σε υπαίθρια περιβάλλοντα με φυσικά χαρακτηριστικά μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση των παιδιών, την αυτοπεποίθηση, την αυτορύθμιση και την επίγνωση των αναγκών των άλλων. Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη από τη γέννηση έως την ενηλικίωση, συμβάλλοντας στην ικανότητα μάθησης, ανθεκτικότητας και ανάπτυξης σωματικών, γνωστικών, κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων. Η ευκαιρία αντιμετώπισης των προκλήσεων σε ένα υποστηρικτικό φυσικό περιβάλλον βοηθά τα παιδιά και τους νέους να μάθουν να αξιολογούν και να διαχειρίζονται τον κίνδυνο για τον εαυτό τους, και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ζωή τους. Βοηθώντας τα παιδιά να ξεπεράσουν τον φόβο των εντόμων, των φιδιών και των ανατριχιαστικών – μαμουνιών Γυμνοσάλιαγκες, φίδια και αράχνες… ω! Ο φόβος για τα έντομα, τα φίδια, τα σκουλήκια, τις πεταλούδες, τις μέλισσες, τις αράχνες και τα άλλα λεγόμενα ανατριχιαστικά μαμούνια, τα οποία είναι πολύ συνηθισμένα στα μικρά παιδιά. Είναι επίσης αρκετά κοινά στους ενήλικες!
 

 

Ωστόσο, μια φοβία όπως αυτή μπορεί να εμποδίσει το παιδί σας να περάσει χρόνο στη φύση και να παίξει σε εξωτερικούς χώρους, και τα δύο είναι εξαιρετικά σημαντικά για τα παιδιά. Σήμερα, είμαστε εδώ με μερικές δοκιμασμένες και αληθινές συμβουλές, κόλπα και μεθόδους για να βοηθήσουμε τα παιδιά (και τους γονείς) για να ξεπεράσουν τους φόβους για τα έντομα, τα φίδια, τις μέλισσες, τα σκουλήκια και άλλα ανατριχιαστικά μαμούνια.

Σάλιαγκες, πασχαλίτσες, σκαθάρια, κατσαρίδες, σαύρες, φίδια, βδέλλες, πασχαλιές, σκουλήκια, σαρανταποδαρούσες, κάμπιες, καβούρια, πεταλούδες, αστραπές, μέλισσες, αράχνες, λιβελλούλες, σαλαμάνδρες, κουνούπια, μύγες, σκώροι, μυρμήγκια, σαλιγκάρια, ακρίδες, βρωμούσες, τζιτζίκια, μαντί, κ.λ.π. Για λόγους συντομίας, συγκεντρώνουμε όλα τα είδη ζώων σε αυτή τη γιγάντια κατηγορία. Και όχι, δεν πιστεύουμε ότι είναι πραγματικά ανατριχιαστικές.

(@lifewasmeant4adventures)

Ο φόβος είναι φυσιολογική εκδήλωση για κάθε παιδί

Ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης κάθε παιδιού. Τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν έναν φόβο μετά από μια εμπειρία, όπως ένα τρομακτικό ζωύφιο που προσγειώνεται πάνω τους, ή μπορεί να τον αναπτύξουν ως αποτέλεσμα της δημιουργικής τους φαντασίας.

Πράγματα ή καταστάσεις όπως τα σκυλιά, οι καταιγίδες, οι μάσκες, το σκοτάδι ή το αυτόματο πλυντήριο της τουαλέτας είναι όλα συνηθισμένοι φόβοι. Είναι λογικό, αυτά τα πράγματα να είναι απρόβλεπτα. Η έρευνα έχει δείξει ότι περίπου το 90% των μικρών παιδιών έχουν έναν συγκεκριμένο φόβο. Ο φόβος για τα ζωύφια, τα έντομα και τα ανατριχιαστικά μαμούνια είναι απολύτως φυσιολογικός. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να φτάσει αυτός ο φόβος στα άκρα. Για παράδειγμα, ένα παιδί που αρνείται να πάει στην κρεβατοκάμαρά του επειδή κάποτε υπήρχε μια αράχνη εκεί μέσα. Αρνείται να παίξει ποδόσφαιρο γιατί μπορεί να υπάρχουν σκαθάρια στο γρασίδι. Πανικοβάλλεστε υστερικά στο αυτοκίνητο επειδή υπάρχει μέσα μια μέλισσα, η σκόρος ή μύγα (κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει και ατύχημα).

(@soulshinephotographer)

(@sara_mccarty)

Ο Φόβος στα παιδιά για τα έντομα

Ο φόβος των εντόμων και άλλων ανατριχιαστικών ερπουσών οργανισμών η μαμούνια στο έδαφος μπορεί να είναι ένας από τους πιο επίμονους φόβους που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιο βαθμό αποστροφής για αυτά τα ζώα, αλλά όταν ένα παιδί έχει μια φοβία που το αφήνει να συμπεριφέρεται υστερικά, πανικόβλητα ή ουρλιάζοντας από φόβο, μπορεί να του γίνει αυτό κάτι περισσότερο από μια αναστάτωση. Αυτοί οι φόβοι μπορεί να είναι επικίνδυνοι και να διαρκέσουν μέχρι την ενηλικίωση του εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Εάν έχετε ένα παιδί που φοβάται τα σκαθάρια, η κάθε λογής μαμούνια ή τα έντομα, είναι καλύτερο να αρχίσετε να το βοηθάτε να αντιμετωπίσει αυτόν τον φόβο όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ανεξάρτητα από το αν το παιδί σας έχει ή όχι έναν «κανονικό» τρόμο για τα ζωύφια και με ανατριχιαστικές κρούσεις ή κάτι πιο ακραίο, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς στο σπίτι για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να το αντιμετωπίσουν.

(@thisgirlnamederin)

(@joanna.milcarz)

Κατανόηση του φόβου

Η πανικόβλητη αντίδραση ενός παιδιού στα μαμούνια γενικά προέρχεται από δύο αιτίες:

(1) από τη νεαρή ηλικία του και

(2) από έλλειψη κατανόησης.

Οι ενήλικες που υποφέρουν από φοβίες συνήθως γνωρίζουν ότι ο φόβος τους είναι παράλογος, αλλά συνεχίζουν να φοβούνται παρά αυτό που ξέρουν ότι είναι αληθινό. Οι φόβοι των παιδιών, από την άλλη πλευρά, μπορούν συχνά να αποδοθούν σε απλή απειρία – φοβούνται επειδή δεν έχουν πλήρη ή ακριβή γνώση του πράγματος που τα φοβίζει. Για ένα παιδί, η υπέρβαση ενός φόβου συμβαίνει καθώς το παιδί ωριμάζει και αποκτά γνώση για αυτή την κατάσταση. Με υπομονή και γνώση, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τον φόβο των εντόμων, των ζωυφίων και άλλων ανατριχιαστικών μαμουνιών.

(@nataliegildersleeve)

(@jennifer_martin_photo)

Αναγνωρίστε τον φόβο

Ο φόβος των εντόμων και των άλλων ανατριχιαστικών μαμουνιών είναι πραγματικός και φυσιολογικός. Ο φόβος ενός παιδιού δεν πρέπει ποτέ να γελοιοποιείται, να χλευάζεται ή να απορρίπτεται. Μην εκνευρίζετε το παιδί σας από φόβο και μην πιέζετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει αμέσως το αντικείμενο των φόβων του. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσετε αρχικά τον φόβο είναι να αναγνωρίσετε τον φόβο του ενώ παραμένετε ήρεμοι οι ίδιοι.

Διαβεβαιώστε το παιδί σας για την προστασία και την υποστήριξή σας.

Όταν το παιδί σας βλέπει και αισθάνεται ότι παίρνετε στα σοβαρά τις ανησυχίες του, νιώθει πιο κοντά σας και είναι πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Βοηθήστε να ξεπεραστεί ο φόβος των εντόμων Συγκεντρώσαμε μια ολοκληρωμένη λίστα με συμβουλές, κόλπα, τεχνικές και συμβουλές για τους γονείς για να βοηθήσουν το παιδί τους να ξεπεράσει τον φόβο των εντόμων, των ζωυφίων, των φιδιών, των ερπετών και άλλων ανατριχιαστικών οργανισμών. Ελπίζουμε η παρακάτω λίστα να είναι χρήσιμη για όποιον έχει να κάνει με ένα φοβισμένο παιδί και να διαχειρίζεται τον φόβο του.

(@mandiperdue)

Κρατήστε υπό έλεγχο τις αντιδράσεις σας

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε ως γονιός είναι η αποδοχή / η ανεκτική συμπεριφορά σφαλμάτων για αυτά. Ο φόβος των εντόμων ή άλλων ανατριχιαστικών μαμουνιών είναι αυτός που συνήθως εξαρτάται από τους γονείς και τους θέτει αμέσως να συνεχίσουν τον κύκλο. Αν το παιδί σας, σας έχει δει να τρέχετε να ουρλιάζετε στο δωμάτιο και με τα χέρια να φτερουγίζουν στη θέα μιας αράχνης, είναι φυσικό να τρομοκρατηθεί κι εκείνο.

Οι γονείς είναι οι προστάτες και αυτοί που διδάσκουν στα παιδιά τι είναι επικίνδυνο και τι όχι. Τα παιδιά πιάνουν άγχη από τους ενήλικες σαν να κολλάνε ένα κοινό κρυολόγημα. Οποιοδήποτε μικρό άγχος που δείχνετε μπορεί να δεκαπλασιαστεί από αυτά. Οπότε, όσο δύσκολο κι αν είναι για εσάς, προσπαθήστε να μην τσακιστείτε και να πανικοβληθείτε για τον εαυτό σας από μια τέτοια κατάσταση. Εάν το παιδί, σας βλέπει να αντιδράτε με ήρεμο, σκόπιμο τρόπο, τότε θα μπορεί να αντιγράψει τη συμπεριφορά σας όταν είναι έτοιμο. Το να ελέγχετε τις αντιδράσεις σας είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τον φόβο του.

(@cescapes)

(@cherryblossom_and_carrots)

Μη φεύγετε από μία τοποθεσία με ζωύφια

Όταν ένα παιδί αρχίζει να πανικοβάλλεται για ένα ζωύφιο, προσφέρετέ του άνεση εκεί που βρίσκεται. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να τα απομακρύνετε από αυτή την κατάσταση (δηλαδή να τα πάρετε μέσα π.χ. στο σπίτι) και «για να μη πάθουν καμιά ζημιά».

Αντίθετα, καθίστε δίπλα τους και βοηθήστε να απαλύνετε την αγωνία τους. Προσπαθήστε να μην διευκολύνετε την παρόρμησή τους με το να φύγετε. Μαζεύοντάς τα, μπορεί άθελά σας να ενισχύσετε την ιδέα ότι υπάρχει λόγος να φοβάστε ή ότι κινδυνεύετε εκεί που βρισκόσαστε. Βοηθήστε τα να ξεπεράσουν τον φόβο τους για τα έντομα και τα ζωύφια στην παρούσα τοποθεσία, παραμένοντας ήρεμοι και δείχνοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα για να φοβηθούν.

(@blessnestlearning)

Εξηγήστε ότι τα ζωύφια είναι βοηθητικά στοιχεία στη φύση

Ένα από τα πράγματα που μπορεί να κάνει τα ζωύφια τόσο τρομακτικά για τα παιδιά, είναι ότι τα κίνητρά τους φαίνονται δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν. Βοούν, πετούν ή πηδάνε φαινομενικά τυχαία. Πετάνε δίπλα σε ένα παιδί ή προσγειώνονται ύποπτα πάνω του. Το να τους διδάξετε για τα οφέλη των ζωυφίων και τον σκοπό που εξυπηρετούν μπορεί να βοηθήσει στη διάχυση της νευρικότητας τους. Εξηγήστε πώς οι μέλισσες είναι απασχολημένες στη δουλειά τους προσπαθώντας να συλλέξουν νέκταρ από τα λουλούδια για να φτιάξουν μέλι και να γονιμοποιήσουν τα λουλούδια. Μιλήστε για το πώς οι πασχαλίτσες τρώνε μικροσκοπικά ζωύφια και βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν. Διδάξτε στα παιδιά ότι τα σκουλήκια αερίζουν το έδαφος και βοηθούν στη βελτίωση της γονιμότητας του. Εξηγήστε ότι αυτά τα ζώα δεν είναι χυδαία, είναι καλά παιδιά! Όσο περισσότερο μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να δει τα ζωύφια ως βοηθούς, τόσο λιγότερο τρομακτικά θα είναι για τα παιδιά.

(@eunicekimphotography)

(@sara_mccarty)

Χρησιμοποιήστε χιούμορ

Βοηθήστε ένα παιδί να ξεπεράσει τον φόβο του για τα έντομα χρησιμοποιώντας χιούμορ. Όταν ένα ζωύφιο ή ένα έντομο πλησιάζει πολύ το παιδί σας, μετατρέψτε το από τρομακτική εμπειρία σε αστείο. Πείτε κάτι σαν «Ανόητη ακρίδα! Πήδησε σε λάθος μέρος!» ή «Τρελή μέλισσα, δεν ξέρει ότι δεν είσαι λουλούδι;» ή «Τι κάνει αυτός ο βάτραχος; Ίσως νομίζει ότι είσαι πριγκίπισσα!»

Δώστε ήρεμες, καθησυχαστικές δηλώσεις που κάνουν τις γελοιότητες των ζωυφίων να φαίνονται χιουμοριστικές, ώστε το παιδί να καταλάβει ότι οι οργανισμοί αυτοί δεν μπορούν να τους κάνουν κακό.

(@robbs_rule)

(@tracy_ann_tabor)

Μιλήστε για το μέγεθος των ζωυφίων

Μπορεί να βοηθήσει μερικά παιδιά να ξεπεράσουν τον φόβο τους για τα έντομα επισημαίνοντας την πανάρχαια σοφία ότι «τα ζωύφια φοβούνται περισσότερο εσένα παρά εσύ αυτά».

Ζητήστε από το παιδί σας να σκεφτεί για λίγο την προοπτική του ζωυφίου. Φανταστείτε πώς θα νιώθατε αν συναντούσατε ένα πλάσμα που ήταν τόσο ψηλό όσο ένας γίγαντας! Αυτό ακριβώς είμαστε εμείς για τα ζωύφια. Ρωτήστε το παιδί σας ποιος είναι μεγαλύτερος και δυνατότερος, αυτός ή το ζωύφιο;

Το να βάλετε το πολύ μεγάλο παιδί σας στη θέση ενός ζωυφίου μπορεί να το βοηθήσει να συνειδητοποιήσει πόσο μικροσκοπικά μπορεί να είναι τα ζωύφια.

(@briviglianco)

Εμπνεύστε ενσυναίσθηση

(Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του). Wikipedia.

Ομοίως με το να μιλάτε για το μέγεθος, εμπνεύστε την ενσυναίσθηση για το έντομο, λέγοντας στο παιδί σας για πόσα ζωύφια πρέπει να ανησυχεί. Τα ζωύφια φοβούνται διαρκώς μήπως πληγωθούν ή πατηθούν από τους ανθρώπους ή φαγωθούν από άλλα έντομα, μικρά τρωκτικά και πουλιά. Οι μέλισσες θα πεθάνουν αφού τσιμπήσουν κάποιον, οπότε δεν θέλουν αυτές να σε τσιμπήσουν.

(@alirae29)

(@sara_mccarty)

Ενδυναμώστε τους με πληροφορίες

Βοηθήστε το παιδί σας να ξεπεράσει το φόβο των εντόμων, των ερπετών και άλλων ανατριχιαστικών μαμουνιών, οπλίζοντας τα παιδιά με πολλές πληροφορίες για τα ζωύφια. Η ανάπτυξη μιας καλύτερης κατανόησης των εντόμων, των αραχνών και άλλων ζωυφίων συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της τρομακτικότητας τους. Μιλήστε για το γιατί οι μέλισσες μπορεί να τσιμπήσουν ή γιατί ένα φίδι μπορεί να δαγκώσει.

Συζητήστε πώς μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες για να τσιμπηθούν ή να δαγκωθούν: Η αντίδραση είναι να στέκονται ακίνητοι όταν μια μέλισσα βουίζει γύρω τους ή όταν προσγειώνεται πάνω τους, να μην ωθεί ή να μπλέκει με ένα φίδι, αποφεύγοντας περιοχές όπου συγκεντρώνονται αυτά τα συγκεκριμένα ζωύφια ή ζώα. Αυτή η γνώση βοηθά ένα παιδί να αισθάνεται ενδυναμωμένο και όσο περισσότερο έλεγχο νιώθει, τόσο λιγότερο φοβάται.

Βιβλία όπως το Children’s Guide to Insects and Spiders, το 1001 Bugs to Spot και το The Big Book of Bugs επιτρέπουν στα παιδιά να μάθουν τα πάντα για τα ζωύφια που διαβιούν στο σπίτι τους προτού τα συναντήσουν ξανά έξω.

(@halfpinthikes)

(@sara_mccarty)

Βρείτε ένα αγαπημένο τους, εάν υπάρχει ζωύφιο ή έντομο

Μιλήστε με το παιδί σας και δείτε εάν υπάρχουν ζωύφια ή έντομα που τους αρέσουν ή είναι ενδιαφέροντα για το παιδί σας;

Οι πεταλούδες, οι πυγολαμπίδες, οι κάμπιες, οι λιβελλούλες, οι αράχνες και οι πασχαλίτσες είναι μερικά σχετικά από τα αγαπημένα (και σχετικά μη τρομακτικά) έντομα για αρχή.

Μάθετε ποια είναι αυτά και μάθετε περισσότερα για αυτά μαζί με το παιδί σας. Αναζητήστε τα μαζί και μελετήστε τα. Δείξτε τους πόσο ακίνδυνα είναι και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε αυτή τη γνώση για να μιλήσετε για ομοιότητες με άλλα έντομα.

(@noemimounier)

Αντιμετωπίστε η εξουδετερώστε ότι τους είναι αρνητικό

Μερικοί ανατριχιαστικοί οργανισμοί που σέρνονται (όπως οι αράχνες, τα φίδια και οι βδέλλες) έχουν κακή φήμη από τους ανθρώπους. Θεωρούνται κακοί, τρομακτικοί, απαίσιοι και βγαίνουν για να μας πάρουν. Σε όλα τα βιβλία, τα παραμύθια και τις ταινίες απεικονίζονται ως οι κακοί και είναι συχνά είναι πρωταγωνιστές σε σκηνές τρόμου.

Προσπαθήστε να εξισορροπήσετε αυτήν την αρνητική προοπτική με περισσότερες θετικές πληροφορίες και παραδείγματα. Βρείτε ένα βιβλίο ή δείξτε όπου το έντομο είναι ο ήρωας (π.χ. Charlotte’s Web, The Very Hungry Caterpillar). Διδάξτε στο παιδί σας όλα τα συναρπαστικά στοιχεία για το τι κάνει ο συγκεκριμένος τύπος ζωυφίου (ίσως τρώει ενοχλητικά κουνούπια ή είναι χορτοφάγος).

(@emilyflodstromphotography)

(@sara_mccarty)

Αντιμετωπίστε τις παρανοήσεις

Μερικές φορές ο φόβος ενός παιδιού βασίζεται σε λανθασμένες αντιλήψεις που έχει ακούσει ή σε αναληθείς ιδέες που έχουν μπει στο μυαλό του. Τα παιδιά μπορούν να συλλέξουν πολλές κακές πληροφορίες σχετικά με ζωύφια και άλλα ανατριχιαστικά μαμούνια, είτε μέσω της τηλεόρασης, των ιστοριών ή άλλων παιδιών στο σχολείο.

Εάν το παιδί σας είναι αρκετά λεκτικό για να σας μιλήσει για τους φόβους του, ρωτήστε το παιδί σας τι γνωρίζει για το συγκεκριμένο ζωύφιο και τι το φοβίζει συγκεκριμένα.

Ρωτήστε εάν υπάρχουν εμπειρίες που είχε το παιδί σας με ένα συγκεκριμένο ζωύφιο που μπορεί να σας πει;

Αντιμετωπίστε ορισμένους κοινούς μύθους με γεγονότα. Για παράδειγμα, οι αράχνες δεν σέρνονται στο στόμα σας ενώ κοιμάστε. Τα κουνούπια δεν θα ρουφήξουν ΟΛΟ το αίμα σας. Τα περισσότερα φίδια δεν είναι δηλητηριώδη. Τα τσιμπήματα μελισσών (άλλα για όσους είναι αλλεργικοί στις μέλισσες) μπορεί να προκαλέσουν κνησμό ή ερεθισμό, αλλά σπάνια σημαντικό πόνο. Τα σαλιγκάρια δεν έχουν δόντια. Οι βάτραχοι δεν θα σας προκαλέσουν κονδυλώματα.

(@bubblepicture)

(@yana_kiesau)

(@we_are_the_mcauleys)

Διαχειριστείτε τις προσδοκίες πόνου

Κάποιος φόβος για τα έντομα και για τα άλλα ανατριχιαστικά που σέρνονται, πηγάζει από τον φόβο του παιδιού για τον πόνο. Τα παιδιά τείνουν να έχουν εμμονή με ορισμένους πόνους δυσανάλογα (πυροβολισμοί, τσιμπήματα μέλισσας κ.λπ.). Συχνά τα παιδιά καταλήγουν να ψυχαγωγούνται, υπερβάλλοντας πόσο κακός θα είναι ο πόνος. Μπορείτε να βοηθήσετε να διώξετε μέρος του φόβου βοηθώντας ένα παιδί να κατανοήσει τον πόνο.

Ναι, το να τσιμπηθείς από μια μέλισσα μπορεί να πονέσει για ένα λεπτό, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το να πέσεις κάτω και να γδάρεις το γόνατό σου. Ωστόσο, αυτό δεν σας εμποδίζει να περπατήσετε, να τρέξετε ή να οδηγήσετε το ποδήλατό σας. Ένα τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να φέρει φαγούρα, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το να φοράς αυτό το γρατσουνισμένο φόρεμα πριγκίπισσας.

(@borngirlxo)

Κοίτα και μάθε

Το να παρακολουθείτε ένα έντομο και να βλέπετε τι κάνει είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εκθέσετε το παιδί σας σε αυτό, χωρίς να είναι μια συντριπτική εμπειρία. Βρείτε έναν κήπο με λουλούδια ή ένα δέντρο και παρατηρήστε τα έντομα που έρχονται και φεύγουν. Βρείτε μια μυρμηγκοφωλιά και παρακολουθήστε τα μυρμήγκια να βαδίζουν σε μια γραμμή. Δοκιμάστε να πάτε στο σπίτι των εντόμων σε ένα τοπικό φυσικό κέντρο ή ζωολογικό κήπο και παρακολουθήστε τα να κάνουν τη δουλειά τους. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παρατηρήσει τα ζωύφια στα ενδιαιτήματά του και κάντε ερωτήσεις στο προσωπικό. Μπορεί επίσης να δουν άλλα παιδιά που ενθουσιάζονται από ζωύφια. Βλέποντας τους άλλους να ενεργούν ήρεμα γύρω από τα έντομα μπορεί να μειώσει περαιτέρω το άγχος τους και να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τον φόβο για τα έντομα.

(@theramseyeve)

(@sara_mccarty)

Ανατροφή

Όταν τα παιδιά νοιάζονται για κάτι, αναπτύσσουν ενσυναίσθηση προς αυτό, κάτι που μπορεί να τα βοηθήσει πολύ στην ανακούφιση από το άγχος για ΟΛΑ τα ζωύφια και τα ανατριχιαστικά ερεθίσματα. Ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν τον φόβο για τα έντομα είναι να φροντίσουν ένα ζωύφιο και να το παρατηρήσουν. Οι Ονισκίδες, τα σκαθάρια, οι γρύλοι και οι πασχαλίτσες είναι καλοί υποψήφιοι για παρατήρηση. Αν και τα σαλιγκάρια δεν είναι έντομα, θα συμβιώνουν ειρηνικά με αυτά τα ζωύφια και είναι επίσης διασκεδαστικό να τα παρατηρείς.

Ή ξεκινήστε με τα παιδιά σας όπου μπορούν να τα φροντίσουν και να τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν. Ζητήστε από το παιδί σας να φτιάξει ένα σπίτι για το έντομο με βάση τον τύπο του οικοτόπου που ζει (αυτό μπορεί να απαιτεί λίγη έρευνα). Βάλτε το παιδί σας να το ταΐσει και να το φροντίσει.

Εάν το παιδί σας είναι εγγράμματο, ενθαρρύνετέ το να κρατά ένα ημερολόγιο με τυχόν ενδιαφέροντα πράγματα που κάνει το ζωύφιο.

Αν είναι πρόωρα, συζητήστε μαζί τους αυτά τα πράγματα την κατάλληλη στιγμή:

Τι τους αρέσει να τρώνε;

Πού περνούν τον περισσότερο χρόνο τους;

Και ούτω καθεξής. Το ωραίο με αυτό το έργο είναι ότι είναι εύκολα αναλώσιμο μόλις εξυπηρετήσει τον σκοπό του και τα παιδιά το βαρεθούν. Απλώς πάρτε το βιότοπο έξω και κάντε μια τελετή για να απελευθερώσετε τα ζωύφια.

(@fatandhappyphotography)

(@smfrazer)

Μοντελοποιήστε τις κατάλληλες αντιδράσεις

Εκτός από το να μην πανικοβάλλεστε όταν βλέπετε μια αράχνη ή άλλο «τρομακτικό» έντομο, βεβαιωθείτε ότι διαμορφώνετε την ήρεμη και ενσυναίσθητη συμπεριφορά που θέλετε να δείτε από το παιδί σας. Οι πράξεις των άλλων μιλούν απίστευτα δυνατά για κάθε παιδί που προσπαθεί να ξεπεράσει τον φόβο για τα έντομα.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι εντοπίσατε μια αράχνη στην κουζίνα σας. Δείξτε στο παιδί σας πώς να τοποθετεί ήρεμα ένα μικρό διαφανές βάζο πάνω του και, στη συνέχεια, σύρετε ένα σκληρό κομμάτι χαρτί κάτω από το βάζο. Η αράχνη κάθεται πάνω από το χαρτί. Τώρα μπορείτε να σύρετε με ασφάλεια το χέρι σας κάτω από το χαρτί και να σηκώσετε το βάζο. Φέρτε το έξω από το δωμάτιο και αφήστε την αράχνη σε εξωτερικό χώρο. Ο χειρισμός της αφαίρεσής του με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει στο παιδί σας να δει ότι δεν φοβάστε, δεν είναι κακό (και δεν χρειάζεται να σκοτωθεί το έντομο) και ότι το συμπονάτε και θέλετε να βρίσκεται στο «σωστό» μέρος.

(@court_boucher via @solace_farm_homestead)

Θεραπεία εμβάπτισης

Μόλις το παιδί σας ξεπεράσει τον αρχικό φόβο του για το συγκεκριμένο είδος ζωυφίου ή ανατριχιαστικό, ρωτήστε το αν θα ήθελε να αγγίξει ή να κρατήσει ένα. Μην πιέζετε το παιδί να αντιμετωπίσει τους φόβους του με αυτόν τον τρόπο από την αρχή διαφορετικά μπορεί να το τραυματίσετε. Ωστόσο, μόλις μάθουν περισσότερα για το έντομο, καταλάβουν ότι το ζωύφιο δεν μπορεί /δεν θα τους βλάψει και έχουν διαλύσει μερικές από τις κοινές παρανοήσεις, μπορεί να είναι αρκετά περίεργοι για αυτό ώστε να θέλουν να το δουν από κοντά. Δεν υπάρχει τίποτα σαν μια πρακτική εμπειρία για να βοηθήσει ένα παιδί να δημιουργήσει μια σύνδεση όταν μαθαίνει. Το ίδιο μπορεί να ισχύει για τη σύνδεση μεταξύ ενός ζωυφίου και της αβλαβότητάς του.

Πρώτα μοντελοποιήστε τη συμπεριφορά αφήνοντας το παιδί σας να σας δει να κρατάτε το ζώο και πώς να είναι ήρεμο και ευγενικό. Προσφέρετέ τους το, αλλά αν δεν θέλουν ή δεν είναι έτοιμοι, μην το πιέσετε. Δώσε του λίγο χρόνο και ζήτησε ξανά σε μερικές εβδομάδες/μήνες.

(@arthasmyheart)

Κάνετε υπομονή

Η υπέρβαση ενός φόβου δεν πρόκειται να συμβεί αμέσως ή από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εργαστείτε μαζί με την πάροδο του χρόνου. Αφήστε το παιδί σας να ορίσει το ρυθμό. Πιθανότατα πλημμυρίζουν από ενδείξεις και παραπληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης και από άλλα παιδιά ότι τα ζωύφια είναι “ακαθόριστα” και “τρομακτικά”. Αλλά με τη γνώση και την υπομονή και τις εποικοδομητικές αλληλεπιδράσεις με ζωύφια, οι φόβοι του παιδιού σας θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου.

(@sara_mccarty)

Για παιδιά που είναι αλλεργικά

Εάν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε μέλισσες, σφήκες ή άλλα έντομα, τότε ο φόβος του δεν είναι εντελώς παράλογος. Θα πρέπει να έχουν κάποιο βαθμό άγχους γύρω από αυτά τα έντομα, αλλά πρέπει επίσης να μπορούν να διαχειρίζονται την κατάσταση με ασφάλεια και χωρίς πανικό. Συχνά δημιουργούνται υπερβολικοί φόβοι εξαιτίας μιας τραυματικής μνήμης. Ίσως είναι από την πρώτη φορά που τσίμπησαν ή η αντίδραση ενός γονέα ή ενός αδερφού σε μια μέλισσα. Για να μειώσετε τον πανικό του παιδιού σας, μιλήστε για την κατάσταση και διαβεβαιώστε το ότι θα είναι καλά. Υπενθυμίστε τους ότι το epi-pen (Το EpiPen είναι το εμπορικό σήμα μιας αυτόματης ενέσιμης συσκευής που παρέχει το φάρμακο επινεφρίνη. Είναι ένα σωτήριο φάρμακο που χρησιμοποιείται όταν κάποιος αντιμετωπίζει μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση) τους είναι κοντά και θα τους βοηθήσει να αναπνεύσουν εάν τσιμπηθούν. Μιλήστε για το πώς θα διαχειριστείτε και οι δύο την κατάσταση. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να τους πείτε ότι μερικές φορές οι άνθρωποι ξεπερνούν τις αλλεργίες, επομένως είναι πιθανό να μην έχουν καμία απολύτως αντίδραση εάν τσιμπηθούν. Η συζήτηση για αυτά τα πράγματα είναι συχνά αρκετή για να μειώσει τον επιλογέα φόβου σε ένα επίπεδο που μπορούν να διαχειριστούν.

(@alex_catches_things)

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Το πρώτο πράγμα εδώ είναι ότι ανεξάρτητα από το τι φοβάται το παιδί σας, ο φόβος είναι απολύτως φυσιολογικός για τα παιδιά και οι γονείς μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να τον αντιμετωπίσουν. Αλλά μερικές φορές είναι σκόπιμο να αναζητήσετε επιπλέον βοήθεια. Ένας εμπειρικός κανόνας για κάθε φόβο είναι ότι εάν αναστατώνει ολόκληρη την οικογένεια ή εμποδίζει τη λειτουργία της οικογένειας, τότε μάλλον είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια. Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι με τον παιδίατρο της οικογένειάς σας, αλλά αυτός ή αυτή μπορεί να συστήσει μια παραπομπή σε έναν παιδοψυχολόγο.

(@ambertalbertphotography)

 

 

Πηγή: https://runwildmychild.com/helping-kids-overcome-fear-of-insects/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου