Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Ο Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης στη «Μουσική των Ελλήνων»


p.theologos mousiki

Λίγες ημέρες πριν την εορτή των Χριστουγέννων και η Εκκλησία μας προετοιμάζει το πιστό ποίμνιό της, μέσω της Θεολογίας των εκκλησιαστικών ύμνων, προσφέροντας απλόχερα, μια διακαώς αναγκαία πνευματική διάσταση πέραν οποιασδήποτε υλικής πραγματικότητας.

Στην σημερινή εκπομπή, καλεσμένος μας είναι ο Αρχιμανδρίτης Π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, υποψ. Δρ. του τμήματος Λειτουργικής του Ε.Κ.Π.Α. και αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η Ψαλτική εκτός από τέχνη είναι και λειτούργημα, μας τονίζει ο Π. Θεολόγος.

«Οι ύμνοι δίδουν την δυνατότητα στον πιστό να αναζητήσει όλα όσα διαδραματίζονται αυτές τις άγιες ημέρες, ακόμα και αν δεν τους γνωρίζει καλά. Ο Ιεροψάλτης πρέπει να μελετά τους ύμνους, όχι μόνο μέσα από την μουσική και φιλολογική διάσταση, αλλά και την θεολογική. Εκπροσωπεί τον λαό και οφείλει να αποδίδει με ευκρίνεια, την γλώσσα, της λέξεις και τα σημεία στίξης, βοηθώντας στην καλύτερη νοηματική απόδοση των ύμνων.» (Π. Θεολόγος Αλεξανδράκης).

ΠΗΓΗ: https://www.romfea.gr/psaltiki-kai-politismos/41169-arxim-theologos-i-psaltiki-ektos-apo-texni-einai-kai-leitourgima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου