Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Το παιδάκι μου έχει σκουληκάκια

Οξυουρίαση:
Συμπτώματα, Θεραπεία και Προφύλαξη
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού


Τα σκουλήκια στα κόπρανα (οξυουρίαση) είναι μια κοινή παρασιτική λοίμωξη του εντέρου που οφείλεται στο παράσιτο Enterobius Vermicularis και προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες.



Η νόσος παρατηρείται συχνότερα σε παιδιά παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων, ενώ είναι σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 2 ετών. 

Το παράσιτο έχει μέγεθος όσο μία καρφίτσα και ζει στο παχύ έντερο του ανθρώπου. Στα μολυσμένα άτομα το θηλυκό σκουλήκι μεταναστεύει κατά τη διάρκεια της νύχτας στο δέρμα του πρωκτού, όπου αφήνει τα αβγά του και δημιουργεί έντονη φαγούρα στην περιοχή.
Τα αυγά των οξύουρων μπορεί να μεταφερθούν από το δέρμα του πρωκτού στα ρούχα, σεντόνια, τροφές και να μολύνουν έτσι όλη την οικογένεια.
Η μόλυνση του ανθρώπου γίνεται με την κατάποση των μικροσκοπικών αυγών του οξύουρου. Πως γίνεται αυτό;
Όταν κάποιος που έχει μολυνθεί πάει στην τουαλέτα και δεν πλύνει καλά τα χέρια του θα μολύνει όλες τις επιφάνειες που θα αγγίξει στη συνέχεια αφήνοντας πάνω σε αυτές τα αυγά των παρασίτων.
Έτσι όταν κάποιος άλλος ακουμπήσει τις επιφάνειες θα κολλήσει στα χέρια του τα αυγά και αν φάει κάτι με άπλυτα χέρια θα καταπιεί τα αυγά και θα μολυνθεί και ο ίδιος.
Τις περισσότερες φορές η νόσος είναι ασυμπτωματική ή παρουσιάζεται με πολύ ήπια συμπτώματα.

Το πιο χαρακτηριστικό και σε πολλές περιπτώσεις το μοναδικό σύμπτωμα είναι η έντονη και βασανιστική φαγούρα στον πρωκτό, ιδίως τη νύχτα.Έτσι πολλές φορές εμφανίζεται αϋπνία με αποτέλεσμα νευρικότητα και κόπωση την ημέρα. Άλλα συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά, ανορεξία, ναυτία και έμετος.
Στα κορίτσια σπάνια οι σκώληκες μπορεί να εισέλθουν στον κόλπο και να προκαλούν κνησμό, αλλά και στην ουρήθρα και στις σάλπιγγες δημιουργώντας απόφραξη.
Η εξέταση των κοπράνων δε βοηθάει στη διάγνωση, καθώς τα σκουλήκια και τα αυγά υπάρχουν σε μικρό βαθμό ή καθόλου στα κόπρανα.
Η διάγνωση γίνεται με χρήση κολλητικής ταινίας που τοποθετείται στην περιπρωκτική χώρα πιέζοντάς την στο δέρμα και ανάμεσα στις πτυχές του πρωκτού.
Η διαδικασία γίνεται το βράδυ αφού το παιδί έχει πέσει για ύπνο ή νωρίς το πρωί πριν από το μπάνιο και τη χρήση τουαλέτας. Αν το παιδί έχει οξυουρίαση τα αυγά θα κολλήσουν επάνω στην ταινία, την οποία θα εξετάσει ο μικροβιολόγος με το μικροσκόπιο.
Συνήθως απαιτείται η επανάληψη της διαδικασίας σε διαφορετικές ημέρες, καθώς το πρώτο δείγμα ανιχνεύει περίπου το 50% των περιπτώσεων.
Επίσης αν κοιτάξετε προσεκτικά το παιδί σας στην περιοχή του πρωκτού κατά τη διάρκεια της νύχτας θα δείτε τους σκώληκες και έτσι θα επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Αν το παιδάκι σας έχει οξυουρίαση θα πρέπει να πάρει φαρμακευτική αγωγή, αλλά το ίδιο πρέπει να κάνουν και όλοι όσοι ζουν στο σπίτι καθώς το παράσιτο μεταδίδεται πολύ εύκολα. Η υποτροπή, δηλαδή η επανεμφάνιση της νόσου, είναι πιθανό να συμβεί ακόμα και μετά τη φαρμακευτική αγωγή.
Μέτρα προφύλαξης
Κάνετε μπάνιο κάθε πρωί. Επειδή το παράσιτο γεννά τα αυγά του τη νύχτα το πλύσιμο της περιπρωκτικής περιοχής το πρωί μειώνει την πιθανότητα επαφής με τα αυγά.
Αλλάζετε εσώρουχα και σεντόνια καθημερινά.
Επειδή τα αυγά είναι ευαίσθητα στο φως απλώνετε τα κλινοσκεπάσματα στον ήλιο.
Κόβετε τα νύχια του παιδιού σας, αποθαρρύνετε το φάγωμα των νυχιών και το ξύσιμο της περιπρωκτικής χώρας, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Καθαρίζετε τη λεκάνη της τουαλέτας καθημερινά.
Πλένετε τα χέρια σας μετά τη χρήση τουαλέτας, πριν από το φαγητό και μετά την αλλαγή της βρεφικής πάνας.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
www.bountouri.gr
grnews

ΠΗΓΗ:http://hamomilaki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου