Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Φαγητό στην ... κατάψυξη!



Γιατί δεν κάνει να καταψύχουμε
 ξανά αποψυγμένο φαγητό;
Ξέρουμε όλοι μας λίγο πολύ ότι δεν κάνει κάποιος να αποψύξει φαγητό κι έπειτα να το καταψύξει ξανά, γιατί όμως;
Τι κίνδυνος υπάρχει; ...
Βγάζουμε δύο μπριζόλες από την κατάψυξη και τις αφήνουμε να αποψυχθούν για να τις μαγειρέψουμε πιο μετά.
Έχουμε στο μυαλό μας να κάνουμε ένα υπέροχο φαγητό: μπριζόλες με πατάτες στο φούρνο.
Όμως ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα, μας ακυρώνει τα σχέδια κι έτσι οι μπριζόλες μας δεν πρόκειται να μαγειρευτούν.
Στα κατεψυγμένα λουκανικοπιτάκια που έχουμε στην κατάψυξή μας, είχαμε διαβάσει κάποτε εντελώς τυχαία πως αν ξεπαγώσουν, δεν κάνει να τα καταψύξουμε ξανά...
Το αγνοούμε όμως αυτό και καταψύχουμε ξανά τις μπριζόλες για να τις μαγειρέψουμε κάποια άλλη στιγμή.
Αυτή την κάποια άλλη στιγμή, ξανα-επιχειρούμε να αποψύξουμε τις ίδιες μπριζόλες αλλά πάλι τα σχέδιά μας ακυρώνονται και ενώ έχουν αποψυχθεί πλήρως, τις καταψύχουμε ξανά...
Συγχαρητήρια, μόλις δηλητηριάσατε τις μπριζόλες σας και στην τρίτη απόπειρα αν τις φάτε... κινδυνεύετε σοβαρά!
Γιατί χαλάει - λήγει το φαγητό;
Προτού όμως δούμε γιατί η απόψυξη και επανα-κατάψυξη του φαγητού είναι επικίνδυνη, ας δούμε γιατί χαλάει το φαγητό και γιατί λήγει, μιας και δεν απέχουν πολύ όλα αυτά.
Αν αφήσουμε κάποια τρόφιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αναπτύσσονται σε αυτά διάφορα βακτήρια. Όσο περισσότερο τα αφήσουμε, τόσο περισσότερα βακτήρια αναπτύσσονται.
Κάποια από αυτά τα βακτήρια όμως, είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία μας και καθιστούν το φαγητό ακατάλληλο για κατανάλωση.
Στην κατάψυξη η διαδικασία αυτή γίνεται στο ελάχιστο, στο ψυγείο γίνεται πιο γρήγορα και εκτός ψυγείου, γίνεται πάρα πολύ γρήγορα.
Έτσι, πχ το φρέσκο γάλα που λήγει την τάδε ημερομηνία (όταν το έχουμε στο ψυγείο), αυτό σημαίνει ότι αυτοί που το παράγουν, ξέρουν ότι μετά από x μέρες, θα έχουν αναπτυχθεί τόσα βακτήρια που πλέον από εκείνη την ημερομηνία και μετά θα είναι επικίνδυνο να το καταναλώσουμε.
Γι' αυτό λοιπόν λήγει το φαγητό.
Γιατί η απόψυξη φαγητού και επανα-κατάψυξη είναι επικίνδυνη
Τώρα, όταν καταψύχουμε το φαγητό, επιβραδύνουμε στο μέγιστο την ανάπτυξη των βακτηρίων. Έτσι, τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι κατάλληλα προς κατανάλωση για πολύ καιρό.
Αν όμως τα αποψύξουμε, κατά τη διαδικασία αυτή, ξεκινάει η ανάπτυξη των επικίνδυνων βακτηρίων που μπορεί πχ να πάρει 2-3 μέρες μέχρι να έχει επαρκή και μεγάλο αριθμό ώστε να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας.
Αν όμως το καταψύξουμε ξανά, αυτά που αναπτύχθηκαν κατά την απόψυξη, παραμένουν!
Έτσι την επόμενη φορά που θα τα ξεπαγώσουμε θα υπάρχουν και αυτά, αλλά και κατά τη διαδικασία ξεπαγώματος, τα επόμενα που θα αναπτυχθούν θα είναι πολύ περισσότερα!
Έτσι είναι πολύ πιθανόν με τη 2η απόψυξη, το φαγητό να είναι ακατάλληλο για να το φάμε.
Σωστή κατάψυξη - απόψυξη και υγιεινή φαγητού
Έτσι οι κανόνες που θα πρέπει να τηρούμε για να κάνουμε σωστή κατάψυξη - απόψυξη φαγητού και να μη ...δηλητηριάσουμε το φαγητό μας, είναι οι εξής:
1) ποτέ μην ξανα-καταψύχετε το φαγητό αφού ξεπάγωσε,
2) κάντε απόψυξη βάζοντάς το στο ψυγείο κι όχι να το αφήσετε εκτός,
3) κάντε το απόψυξη στο φούρνο σας σε ειδικό πρόγραμμα αν έχει,
4) αν τελικά δεν πρόκειται να το μαγειρέψετε ΜΗΝ το καταψύξετε πάλι: απλά μαγειρέψτε το ΕΣΤΩ "πρόχειρα" (πχ αν ήταν να το κάνετε στο φούρνο, απλά βράστε το), αφήστε το να κρυώσει και ΤΟΤΕ καταψύξτε το πάλι!
Αν τώρα κοπεί το ρεύμα για λίγη ώρα, τα φαγητά στην κατάψυξη συνήθως δεν προλαβαίνουν να ξεπαγώσουν κι έτσι όταν ξανα-έρθει τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
Αν όμως κοπεί το ρεύμα για πολλές ώρες, τότε προσέξτε!! Δεν χρειάζεται να τα πετάξετε αυτά που ξεπάγωσαν, απλά... φορέστε ποδιά μαγειρέψτε τα και αφού κρυώσουν, τότε καταψύξτε τα πάλι.
Όλα τα παραπάνω αφορούν φαγητά που είναι ευαίσθητα, όπως κρέατα, τυροκομικά, κλπ.
Φασολάκια, αρακάδες και διάφορα τέτοια φαγητά που δεν είναι τόσο ευαίσθητα, δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα.
ΠΗΓΗ:Parapona-Rodou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου