Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ



ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ (ΕΡ.ΤΕ.ΚΟ)

               Τμήμα Τοιχογραφίας



                            
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
      

Τοιχογραφία (Παραδοσιακές Τεχνικές & Υλικά Ζωγραφικής)

Ώρες διδασκαλίας: 3 εβδομαδιαίως

 

Η τεχνική της νωπογραφίας είναι μια από τις αρχαιότερες τεχνικές ζωγραφικής στην τέχνη και τα μυστικά κατασκευής δεν είναι ευρέως γνωστά.

Στο πρόγραμμα οι σπουδαστές διδάσκονται τις παραδοσιακές και τις σύγχρονες τοιχογραφικές μεθόδους της νωπογραφίας (fresco) και ξηρογραφίας (secco fresco), αλλά και την τεχνολογία των υλικών άλλων παραδοσιακών τεχνικών όπως είναι η κατασκευή ζωγραφικών έργων πάνω σε ξύλο, τεχνικές χρυσώματος και προετοιμασιών που εφαρμόστηκαν σε άλλα έργα τέχνης.

Θα παρουσιαστούν κατάλληλα υλικά και οι ιδιότητες τους λαμβάνοντας υπόψη την σύγχρονη αντίληψη της διατήρησης και συντήρησης των έργων τέχνης. Θα χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένα χρώματα που είναι κατάλληλα για την κατασκευή τοιχογραφίας πάνω σε νωπό ή φρέσκο σοβά ή προετοιμασμένο μουσαμά.

Η διδασκαλία εμπλουτίζεται με επισκέψεις σε μνημεία, εργαστήρια ζωγραφικής  και σε χώρους όπου εκτελούνται ή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εργασίες κατασκευής τοιχογραφιών ή άλλες εργασίες σχετικές με το αντικείμενο.

 

Έργα του Τμήματος Τοιχογραφίας από το 2009 έως σήμερα

Αγιογράφηση Ορθόδοξου Ναού στην Αγγλία

  • Το εργαστήριο τοιχογραφίας έχει αναλάβει εδώ και δύο συνεχή έτη την διακόσμηση του Ορθόδοξου Ναού των All Saints of Lincolnshire στο Λίνκολν του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εθελοντική αυτή προσπάθεια θα συνεχιστεί με την κατασκευή τοιχογραφιών πάνω σε μουσαμά από τους σπουδαστές του εργαστηρίου.

 

Αποτύπωση προσόψεων Νεοκλασικών κτιρίων της Αθήνας

  • Οι σπουδαστές του εργαστηρίου ύστερα από μελέτη, φωτογράφηση και αποτύπωση διαφόρων προσόψεων στην περιοχή της Πλάκας στο κέντρο της Αθήνας, σχεδίασαν και υπολόγισαν προσόψεις παρουσιάζοντας λεπτομέρειες των κτιρίων χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή τεχνική του φρέσκο. Το τελικό αποτέλεσμα  θα παρουσιαστεί σε διάφορες εκθέσεις. 

 

Περισσότερες πληροφορίες για εγγραφές:

Εργαστήρια Τέχνης Δήμου Κορυδαλλού: 210 4970070 (καθημερινά από τις 18:00 έως 21:00) ή στο c.karydis@gmail.com




Έναρξη μαθημάτων αρχές Οκτωβρίου 2013.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου