Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Σχολικό κτίριο στην Κωνσταντινούπολη

Επιστρέφεται στην ελληνική μειονότητα σχολικό κτίριο
στην Κωνσταντινούπολη
Είχε δημευθεί το 1985 από το τουρκικό κράτος

Η τουρκική κυβέρνηση επέστρεψε στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης σχολικό κτίριο το οποίο είχε δημευθεί παράνομα από το τουρκικό κράτος, χωρίς αποζημίωση, το 1985.

Πρόκειται για το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου του Μεσαχωρίου (Ορτάκιοι), Κωνσταντινούπολης στην ελληνική μειονότητα, στο οποίο η τουρκική κυβέρνηση στέγασε τις υπηρεσίες του υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης, προλαβαίνει - κατά κάποιο τρόπο - την έκδοση απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο είχε καταφύγει η κοινότητα Μεσοχωρίου για να διεκδικήσει την περιουσία της. 
Το κτίριο, ένα ενδιαφέρον και χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, στο οποίο στεγάζονταν το δημοτικό σχολείο της κοινότητας, κατασχέθηκε από το Δήμο με το αιτιολογικό ότι το σχολείο δεν είχε «ικανοποιητικό αριθμό μαθητών. Αργότερα επιχειρήθηκε η κατεδάφιση του σχολείου για να δημιουργηθεί πάρκο. 
Στο πλαίσιο των προσπαθειών προάσπισης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Πόλης, το ζήτημα ετέθη το Μάιο του 2010 από τους αντιπροέδρους της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, ευρωβουλευτές Γιώργο Κουμουτσάκο και Μαριλένα Κόππα, κατά την 64η συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. 
Επιπλέον ακολούθησε κατάθεση σχετικής ερώτησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία οι δύο ευρωβουλευτές ζητούσαν από την Κομισιόν να διερευνήσει το ζήτημα. 
Με αφορμή την απόφαση επιστροφής του δημευμένου σχολείου στην ελληνική μειονότητα της Πόλης, ο δύο ευρωβουλευτές δήλωσαν: 
«Πρόκειται αναμφισβήτητα για σημαντική θετική εξέλιξη. Με την απόφαση αυτή δικαιώνονται επίμονες προσπάθειες της ελληνικής μειονότητας για την ανάκτηση ενός εμβληματικού κτιρίου, που της ανήκει. Αποδεικνύεται έτσι ότι συστηματικές, διακριτικές και επικεντρωμένες προσπάθειες, που γίνονται ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα, μπορούν να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Τουρκία, στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας και της εν γενεί πορείας της προς την ΕΕ, κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα τέτοιο βήμα, που έρχεται να προστεθεί στο άνοιγμα του Ελληνικού Ορφανοτροφείου Αρρένων της Πριγκήπου ως διεθνούς πολιτιστικού κέντρου. Ωστόσο, όπως ρητά αναφέρει και η φετινή έκθεση προόδου της Τουρκίας που υιοθέτησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο, η Τουρκία οφείλει να προχωρήσει σε περαιτέρω ουσιαστικές ενέργειες και συγκεκριμένα βήματα για να βρουν οριστική λύση τα χρονίζοντα προβλήματα σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας, καθώς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
BHMAΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου