Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Ο Μητρπολίτης Περιστερίου!

Ο Γέρων Περιστερίου Χρυσόστομος παραιτήθηκε…
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Ο Γέρων Περιστερίου Χρυσόστομος, μετά από ώριμη σκέψη και αναλογιζόμενος προφανώς τις ευθύνες του, τόσο έναντι της Εκκλησίας όσο και έναντι του ποιμνίου του το οποίο υπηρέτησε ευδοκίμως επί τέσσερις και πλέον δεκαετιές , επέδωσε ουσιαστικά σήμερα το πρωί την παραίτησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών , συνοδευόμενος από τον εκ Περιστερίου συνεργάτη του και επί σειρά ετών υπηρετήσαντα κοντά στον Μητροπολίτη Περιστερίου Αλέξανδρο Κατσιάρα, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, τον Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομο στην κατοικία του, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο του Περιστερίου.
Οι πληροφορίες που έχουμε φέρουν τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μίλησε με λόγια αγάπης προς τον Γέροντα Περιστερίου με τον οποίο συνδέεται με πολύχρονη φιλία . Άλλωστε ο Περιστερίου ανήκε πάντα στον σκληρό πυρήνα φίλων και υποστηρικτών του από Θηβών και Λεβαδείας Ιερωνύμου και τον ψήφισε για Αρχιεπίσκοπο και στις δύο Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 1998 και 2008.
Παράλληλα συζήτησε μαζί του, όπως μας πληροφόρησαν το θέμα της υγείας του και του συνεστήθη με όμορφο τρόπο η διέξοδος της παραίτησης, δεδομένου ότι η κατάστασή του πλέον δεν του επιτρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του λειτουργικά και διοικητικά, γεγονός που αργά ή γρήγορα, θα εξαναγκάσει τη Σύνοδο να αποστείλει την ειδική επιτροπή με στόχο την απομάκρυνσή του από την Μητρόπολη.
Είχε γίνει γνωστό από τον μήνα Οκτώβριο ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα έφερνε στην ΔΙΣ το θέμα Περιστερίου και θα έπαιρνε απόφαση για αποστολή της ειδικής επιτροπής. Όμως όλως αιφνιδίως, ο Αρχιεπίσκοπος άλλαξε γνώμη. Και όταν κάποια στιγμή ετέθη από Συνοδικά μέλη ο Αρχιεπίσκοπος το απέφυγε με το σωτήριο… « Δι ´ ευχών..»
Στην απόφαση αυτή, λένε οι πληροφορίες ότι κατέληξε επειδή άκουσε και κάποιες ψυχραιμότερες γνώμες… Όπως για παράδειγμα του Σεβ. Σύρου Δωροθέου, ο οποίος είναι θιασώτης των οικειοθελών παραιτήσεων των Μητροπολιτών και εντελώς αρνητικός με την ενεργοποίηση του νόμου αποστολής επιτροπής σε ανήμπορους Αρχιερείς.
Οι ίδιες πληροφορίες που έχουμε λένε πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προέβη σήμερα στην επίσκεψη στον Σεβ. Περιστερίου, πιεζόμενος από τα γεγονότα αλλά και μετά την δημοσιοποίηση φωτογραφικού υλικού, που παρουσιάζει τον ανήμπορο Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομο σε αθλία κατάσταση.
Πώς είναι δυνατόν να παραμένει εν ενεργεία ποιμενάρχης της μεγάλης αυτής αστικής επαρχίας ενώ πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του;
Ο Αρχιεπίσκοπος κινήθηκε με πολύ σεβασμό προς τον φίλο του. Άλλωστε η χηρεία της Μητρόπολης Περιστερίου του δίνει την ευκαιρία να προαγάγει στελέχη της Εκκλησίας και να τακτοποιήσει και συνεργάτες του που περιμένουν… σαν έτοιμοι από καιρό, να αναλάβουν την ευθύνη της μεγάλης αυτής Μητρόπολης.
Οπως όλα δείχνουν ο Αρχιεπίσκοπος έφυγε από το Περιστέρι στενοχωρημένος μεν αλλά και ανακουφισμένος αφού έχει πλέον στα χέρια του την παραίτηση του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, γεγονός που του λύνει τα χέρια για εκλογή του διαδόχου .
ΠΗΓΗ: https://www.vimaorthodoxias.gr/ekklisia-tis-ellados/o-geron-peristeriou-chrysostomos-paraitithike

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΠΑΤΜΙΟ":  Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος εἶναι ἀπόφοιτος τῆς Πατμιάδας Ἐκκλησιαστικῆς Σχολῆς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου