Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Βιβλιοθήκη Μονῆς Πάτμου


ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ  ΠΑΤΜΟΥ
Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 11:10 |
 Γράφτηκε από την Patmostimes

Κατά το διάστημα μεταξύ 9 και 13 Ιουλίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Πάτμο μια πρώτη αποστολή ελλήνων ερευνητών (μερικώς χρηματοδοτούμενη από την Γαλλική Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες: Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού), στα πλαίσια της συνεχιζόμενης έρευνας για την ολοκλήρωση του καταλόγου των Οθωμανικών και νεοελληνικών εγγράφων του πλούσιου Αρχείου της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Αγίου Θεολόγου και Ευαγγελιστού Πάτμου.
Ας σημειωθεί ότι στα πλαίσια αυτής της έρευνας έχει δημοσιευτεί ήδη ο Α΄ τόμος του καταλόγου των Οθωμανικών εγγράφων από τους καθηγητές Nicolas Vatin, Gilles Veinstein και Ελισάβετ Ζαχαριάδου [= Catalogue du fonds ottoman des archives du monastère deSaint-Jean à Patmos. Les vingt-deux premiers dossiers, (στα γαλλικά), Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών, Αθήνα 2011, 673 σελ.], ενώ πρόκειται να εκδοθεί εντός του 2018 και ο Β΄ τόμος από τον καθηγητή Michael Ursinus.
Η έρευνα -με στόχο την έκδοση του Γ΄ τόμου του Καταλόγου των Οθωμανικών εγγράφων- διεξήχθη στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής, από τους κ. Ηλία Κολοβό, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και Ευθύμιο Μαχαίρα, μεταπτυχιακό φοιτητή του ίδιου Τμήματος. Η έρευνα αυτή επικεντρώθηκε εν πρώτοις κυρίως στη μελέτη των δίγλωσσων ορισμών (φιρμάνια) που εξέδιδαν οι Οθωμανοί αρχιναύαρχοι (καπουδάν πασάδες) στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με παραλήπτες το κοινό της Πάτμου, μεταφρασμένους μάλιστα στα ελληνικά από τους Έλληνες διερμηνείς (δραγουμάνους).
Να σημειωθεί ότι τα έγγραφα αυτά αποτελούν πολύτιμη πηγή για την ιστορία όχι μόνο της Μονής και της Πάτμου, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας.
[Στην εικόνα: Δίγλωσσο διάταγμα (μπουγιουρντί) που εξέδωσε στα 1800 ο Γαζή Χουσεΐν Πασάς ελέω Θεού βεζίρης και καπουντάν πασάς απευθυνόμενος στους προεστώτες και επίτροπους της νήσου Πάτμου για να αποσταλούν από το νησί είκοσι ναύτες «νέοι και επιδέξιοι» και να συμμετάσχουν με μισθό στη ναυτική εκστρατεία του οθωμανικού στόλου εναντίον των Γάλλων του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο. ©Αρχείο Ιεράς Μονής Αγίου Θεολόγου και Ευαγγελιστού της Πάτμου].
ΠΗΓΗ: ΙΩΑΝΝΗΣ Μ. ΜΕΛΙΑΝΟΣ
https://www.patmostimes.gr/lifestyle0/10822-apokleistiko-arxeiaki-erevna-sti-vivliothiki-tis-ieras-monis-patmou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου