Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Εκκλησιαστικη Εκπαίδευση

 Ολες οι αλλαγές στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση
 
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | Ριζικές ανακατατάξεις στη λειτουργία της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στη χώρα φέρνουν οι αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας ύστερα από πολυετή διάλογο με την Εκκλησία αλλά και πολλές αντιδράσεις από πλευράς μέρους των διδασκόντων.
Σήμερα το orthodoxia.info αποκαλύπτει το κείμενο εργασίας πάνω στο οποίο θα στηριχτούν όλες οι αλλαγές, και το οποίο φαίνεται πως θα αποτελέσει τη βάση του Σχεδίου Νόμου που θα προωθηθεί στο Κοινοβούλιο.
Όπως διαπιστώνει κάποιος διαβάζοντας τις 32 σελίδες του εγγράφου που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το orthodoxia.info, αλλάζει ριζικά ο χαρακτήρας της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, ενώ για πρώτη φορά δημιουργούνται Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας στη χώρα από στα οποία θα εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί κληρικοί και στελέχη της Εκκλησίας αφού τα εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια παύουν πλέον να λειτουργούν ως χώρος εκπαίδευσης μελλοντικών κληρικών.
Συγκεκριμένα, τα εκκλησιαστικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα λειτουργούν στο πρότυπο των μουσικών σχολείων. Θα ακολουθούν δηλαδή κανονικά το επίσημο πρόγραμμα του Υπουργείου στο οποίο θα προστίθενται επιπλέον ώρες διδασκαλίας σχετικές με το αντικείμενο τους.
Δικαίωμα να διορισθούν και να διδάξουν στα εκκλησιαστικά σχολεία θα έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί της χώρας χωρίς εξαιρέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως για πρώτη φορά τοποθετείται χαμηλότερο όριο στην λειτουργία των σχολείων αυτών, κάτι το οποίο σημαίνει πως εάν κάποιο εκκλησιαστικό σχολείο δεν συγκεντρώνει τον απαραίτητο αριθμό των 60 μαθητών για δυο συνεχόμενα έτη, θα κλείνει. Οι μόνες μονάδες που εξαιρούνται από την ρύθμιση αυτή είναι η Αθωνιάδα και η Πατμιάδα.
ΚΑΝΕΙΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το πλέον ενδιαφέρον στην μεταρρύθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης που αποκαλύπτει το orthodoxia.info είναι η δημιουργία των Κέντρων Ιερατικής Μαθητείας.
Πρόκειται ουσιαστικά για κέντρα στα οποία θα μπορούν να εγγραφούν όσοι επιθυμούν να γίνουν κληρικοί ή να απασχοληθούν από την Εκκλησία. Η φοίτηση στα Κ.Ι.Μ. θα είναι διετής και θα ξεκινά μετά το Λύκειο.
Τα κέντρα ιερατικής Μαθητείας που θα λειτουργήσουν στη χώρα θα είναι τέσσερα. Σε Αθήνα, Λαμία, Ξάνθη και Χανιά.
Ειδικά για την Αθήνα αξίζει να σημειωθεί πως το Κ.Ι.Μ. θα λειτουργήσει στους χώρους της Ριζαρείου, της κατεξοχήν ιερατικής σχολής της χώρας σύμφωνα με την βούληση του δωρητή όπως αναφέρεται στην διαθήκη του.

Γιά νά διαβάσετε τό «κείμενο εργασίας γιά τήν Ἐκκλησιαστική Ἐκπαίδευση»  ἐπισκεφθεῖτε παρακαλῶ τήν κατωτέρω διεύθυνση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου