Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Επιτήρηση!




Μια ελληνική "επανάσταση" στο τομέα της επιτήρησης χώρων και εγκαταστάσεων έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, με την εφαρμογή ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο συνδυάζει όχι μόνο την επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο, αλλά και την "ζωντανή" επέμβαση των επιτηρητών εξ αποστάσεως!
Το σύστημα ονομάστηκε από τους εμπνευστές του Virtual Guard® δηλαδή Εικονικός Φρουρός και κάνει αυτό που δεν μπορούν να κάνουν τα άλλα συστήματα επιτήρησης: Να ανιχνεύει με πολλαπλά αλληλεπικαλυπτόμενα ηλεκτροοπτικά συστήματα πιθανές απειλές, για την ασφάλεια του χώρου πριν καν αυτές πλήξουν την εγκατάσταση.
Αυτό επιτυγχάνεται με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιώντας μαθηματικές αναλύσεις που μπορεί να επεξεργάζεται ταυτόχρονα σε πραγματικό χρόνο, πολλαπλά σήματα video από διάφορους αισθητήρες ή κάμερες. Σε περίπτωση προσέγγισης του προστατευόμενου χώρου και σε διάστημα μικρότερο των 10 δευτερολέπτων, το σύστημα ειδοποιεί τον επιβλέποντα χειριστή και του μεταφέρει την εικόνα της απειλής.
Από εκείνη τη στιγμή ο άνθρωπος–απειλή είναι σε συνεχή και στενή «παρακολούθηση». Εάν απομακρυνθεί από την εγκατάσταση, τότε το σύστημα επανέρχεται στη κανονική του κατάσταση «ηρεμίας». Εάν δεν απομακρυνθεί και προσπαθήσει να μπει σε περιοχές που έχουν κριθεί εκ των προτέρων "κόκκινες" ή “απαγορευμένες”, τότε παρεμβαίνει ο χειριστής.
Ο εποπτεύον χειριστής αφού αξιολογήσει την απειλή μπορεί να προχωρήσει στις διαδικασίες αποτροπής της βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου ασφαλείας που έχει συμφωνηθεί με τον εκάστοτε πελάτη.
Μέσω της συνεχούς παροχής εικόνας από τη συστοιχία CCTV σε πραγματικό ή πλησίον του πραγματικού χρόνου, έχει τη δυνατότητα τόσο της άμεσης ενεργοποίησης του συναγερμού όσο και των φωνητικών εντολών (μέσω προ-εγκατεστημένων ηχητικών συστημάτων) προς τον εισβολέα, για την άμεση αποχώρησή του από τον φυλασσόμενο χώρο.
Όλα αυτά όμως γίνονται σε πραγματικό χρόνο (real time), προληπτικά, πριν καν υπάρξει προσέγγιση ή παραβίαση του χώρου και όχι μετά. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη, να μην προχωρήσει ο χειριστής σε φανερό συναγερμό ή φωνητικές εντολές - ακόμα και αν έχει διαπιστωθεί η παραβίαση - αλλά να ειδοποιηθεί η ομάδα ασφαλείας του χώρου για τη σύλληψη του δράστη, παράλληλα με την Αστυνομία, στην οποία μπορεί ήδη να μεταδίδονται μέσω link εικόνες της εγκατάστασης.
Κλειδί όλων των παραπάνω είναι το ειδικό λογισμικό ανίχνευσης κίνησης και παραβίασης περιμέτρου βάσει συγκεκριμένων σεναρίων ασφαλείας, ειδικά για κάθε εγκατάσταση.
Το σημαντικότερο όμως χαρακτηριστικό της μεθόδου, είναι ότι δεν ανιχνεύεται η ύπαρξή της και συνεπώς δεν μπορεί κανείς από τους επίδοξους κακοποιούς να αντιληφθεί ότι τον παρακολουθούν σε απευθείας (live) μετάδοση και η κίνησή του έχει εντοπιστεί πριν καν πλησιάσει την περίμετρο ασφαλείας.
Το σύστημα έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές σε τρία ευρωπαϊκά συνέδρια και εκθέσεις ασφαλείας (Βαρκελώνη, Ντίσελντορφ, Λονδίνο), καθώς πρακτικά θεωρείται αδύνατη η παραβίασή και η εξουδετέρωσή του.
Σε πραγματικές συνθήκες "υπηρεσίας", έχει να παρουσιάσει 100% επιτυχία σε πάνω από 600 περιπτώσεις απόπειρας διάπραξης εγκληματικών ενεργειών.
Στην παρούσα φάση η ομάδα που το ανέπτυξε και το εφάρμοσε, αναπτύσσει μια ειδική έκδοση με προδιαγραφές ΝΑΤΟ ειδική για στρατιωτικές εγκαταστάσεις των μετόπισθεν (αποθήκες, στρατόπεδα βασικής εκπαίδευσης κλπ), προκειμένου να εξοικονομηθεί μεγάλος αριθμός προσωπικού, με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα...
Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί, την αποτελεσματικότητα του συστήματος:

ΠΗΓΗ:http://www.pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου