Τεντούρα ή μοσχοβολήθρα
Η Τεντούρα ή μοσχοβολήθρα, είναι το
παραδοσιακό ηδύποτο, (γλυκόπιοτο όπως το λέγανε παλιά), της Πάτρας.
Η προέλευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας.
Παρασκευάζεται από απόσταγμα κανέλλας και γαρύφαλλου, έχει μαύρο
χρώμα και πολύ γλυκιά γεύση. Στην Πάτρα, οι περισσότερες παλιές νοικοκυρές, τη φτιάχνουν ακόμη με την παραδοσιακή συνταγή, με τσίπουρο.
Εκτέλεση
Η προέλευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας.
Παρασκευάζεται από απόσταγμα κανέλλας και γαρύφαλλου, έχει μαύρο
χρώμα και πολύ γλυκιά γεύση. Στην Πάτρα, οι περισσότερες παλιές νοικοκυρές, τη φτιάχνουν ακόμη με την παραδοσιακή συνταγή, με τσίπουρο.
Τεντούρα ή
μοσχοβολήθρα
Υλικά
• 1½ λίτρο τσίπουρο
• 500 γρ. ζάχαρη
• 80 γαρύφαλλα
• 20 ξύλα κανέλλας
• 2 μοσχοκάρυδα
• ½ πορτοκάλι, (τη φλούδα)
Για το σιρόπι
• 4 ποτήρια ζάχαρη
• 2 ποτήρια νερό
• 10 γαρύφαλλα
• 3 ξύλα κανέλλας
• 1 μοσχοκάρυδο
• ⅔ κ. σ. χυμό λεμόνι
Υλικά
• 1½ λίτρο τσίπουρο
• 500 γρ. ζάχαρη
• 80 γαρύφαλλα
• 20 ξύλα κανέλλας
• 2 μοσχοκάρυδα
• ½ πορτοκάλι, (τη φλούδα)
Για το σιρόπι
• 4 ποτήρια ζάχαρη
• 2 ποτήρια νερό
• 10 γαρύφαλλα
• 3 ξύλα κανέλλας
• 1 μοσχοκάρυδο
• ⅔ κ. σ. χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζουμε το τσίπουρο, τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα, την κανέλλα, τα
μοσχοκάρυδα και τη φλούδα πορτοκαλιού, σ᾿ ένα γυάλινο δοχείο που να σφραγίζει
αεροστεγώς, το κλείνουμε και το κουνάμε ελαφρά, να ανακατευτούν τα
υλικά. Τ᾿ αφήνουμε σφραγισμένο 40 έως 45 μέρες, κουνώντας το στην αρχή κάθε μέρα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και έπειτα δυο φορές την εβδομάδα. Όταν περάσει ο χρόνος αναμονής, φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5΄ ώσπου να γίνει ένα σφιχτό σιρόπι. Προς το τέλος, ρίχνουμε το λεμόνι.Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και τότε ανοίγουμε, το δοχείο με το ποτό, μυρίζουμε το καταπληκτικό άρωμα που έχει πάρει και ρίχνουμε μέσα το σιρόπι. | |||||||||||
Κλείνουμε πάλι, το κουνάμε ελαφρά να ανακατευτεί και το αφήνουμε άλλες 10 - 15 μέρες να γίνει, κουνώντας το άλλες 4 - 5 φορές.Όταν περάσουν οι μέρες, το σουρώνουμε χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί (απ᾿ τα φίλτρα του καφέ δεν «περνάει») και έπειτα απολαμβάνουμε την ωραιώτερη, για μένα, τεντούρα που υπάρχει.Εναλλακτικά, μπορούμε να τη φτιάξουμε με βότκα ή οινόπνευμα ποτοποιίας. Επειδή όμως, δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, δεν ξέρω να σας πω τις ποσότητες των άλλων υλικών που θα χρειαστείτε. Πιστεύω όμως ότι, επειδή δεν έχουν τόσο έντονο άρωμα όπως το τσίπουρο, θα χρειάζονται τα μισά, περίπου μπαχαρικά. ΠΗΓΗ:http://faghta-giagias.blogspot.com |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου