Πώς μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας;
Λίβια Σάλζι Βιοτεχνολόγος
Το ραδίκι (Cichorium intybus) είναι ένα ποώδες φυτό που αναπτύσσεται σε εύκρατο κλίμα, κυρίως στις Μεσογειακές χώρες και έχει πλούσια διατροφική και θεραπευτική αξία. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας μάλιστα το ραδίκι ανήκει στα 4 κορυφαία, από άποψη διατροφικής αξίας, είδη τροφής.
Μερικές από τις βιοδραστικές ουσίες που περιέχει το ραδίκι είναι η ινουλίνη, τα παράγωγα καφεϊκού οξέος, οι σεσκιτερπενικές λακτόνες, τα φλαβονοειδή, τα αλκαλοειδή, οι βιταμίνες, κλπ.
Η ρίζα και τα φύλλα είναι τα μέρη του ραδικιού που χρησιμοποιούνται για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δράση ως ηπατοπροστατευτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, ηρεμιστικό, καρδιαγγειακό, υπολιπιδαιμικό, αντιδιαβητικό, αντικαρκινικό, γαστροπροστατευτικό και αντιμικροβιακό.
Στην παραδοσιακή ιατρική, τα φύλλα, τα άνθη και η ρίζα του ραδικιού έχουν χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό, μερικώς χολαγωγό, αντιπυρετικό, καθαρτικό, διουρητικό, διεγερτικό της όρεξης και καθαρτικό αίματος, ενώ επίσης συχνή είναι η χρήση αυτών στην αντιμετώπιση παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, η νεφρίτιδα, οι ασθένειες του ήπατος και της χολής, κλπ.
Εκτός από τις θεραπευτικές ιδιότητές του, μια ακόμη ενδιαφέρουσα χρήση του ραδικιού είναι αυτή ως υποκατάστατο του καφέ. Στην περίπτωση αυτή η ρίζα του φυτού ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία δίνει προϊόν με παρόμοια γεύση με τον καφέ, αλλά χωρίς καφεΐνη.
Ποια είναι τα οφέλη υγείας του ραδικιού;
- Ηπατοπροστατευτική δράση
Η ηπατοπροστατευτική δράση του ραδικιού έχει αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες και έχει συσχετιστεί με διάφορα δραστικά συστατικά του.
Οι Li et al. ανακάλυψαν πως το εκχύλισμα οξικού αιθυλεστέρα του ραδικιού έχει την ικανότητα να προστατεύει από την ηπατική ίνωση, που προκαλείται από τετραχλωράνθρακα, σε αρουραίους.
Τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης συνέδεσαν την ευεργετική δράση των φύλλων του ραδικιού ενάντια στην ηπατίτιδα Β με το κιχωρικό οξύ, ενώ τα φλαβονοειδή που αυτό περιέχει φαίνεται επίσης να παίζουν σημαντικό ηπατοπροστατευτικό ρόλο.
- Υπογλυκαιμική δράση
Η καθημερινή χορήγηση αιθανολικού εκχυλίσματος ραδικιού σε διαβητικά ποντίκια για 14 μέρες είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, σύμφωνα με έρευνες. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση της γλυκόζης στο αίμα κατά 20%, των τριγλυκεριδίων κατά 91% και της συνολικής χοληστερόλης κατά 16%. Η ευεργετική αυτή δράση αποδόθηκε στην ινουλίνη του ραδικιού, ενώ επισημάνθηκε επίσης η πιθανότητα αυτή να ευθύνεται για την επαγωγή της έκκρισης ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος.
Το ραδίκι φαίνεται να παρουσιάζει τόσο βραχυπρόθεσμή (περίπου 2 ώρες) όσο και μακροπρόθεσμή (28 ημέρες) δράση ενάντια στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, από μελέτες σε ποντίκια. Αυτό το καθιστά ένα πολλά υποσχόμενο φυσικό τρόπο επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και καθυστέρησης της εμφάνισης των επιπλοκών του.
- Αντιμικροβιακή δράση
Η ύπαρξη φαινολικών ενώσεων, φλαβονοειδών και σεσκιτερπενικών λακτονών στα φύλλα, τη ρίζα και τους σπόρους του ραδικιού, καθιστούν τα διάφορα εκχυλίσματά του εξαιρετικά αποτελεσματικά ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί σημαντική αντιμικροβιακή δράση του ραδικιού, η οποία αφορά την αναστολή Gram θετικών και αρνητικών βακτηρίων, όπως τα Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Pseudomonas fluorescens, Rhizobium leguminosarum, Escherichia coli και Vibrio cholera, του ζυμομήκυτα Sachharomyces cerevisiae και του μύκητα Aspergillus niger.
- Αντιοξειδωτική δράση
Τα φύλλα, τα άνθη και η ρίζα του ραδικιού παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στις φαινολικές ενώσεις που αυτό περιέχει. Ενδεικτικά, τα καφεοϋλκινικά οξέα υποστηρίζεται πως είναι η κυριότερη φαινολική ένωση που προσδίδει αντιοξειδωτικές ιδιότητες στα εκχυλίσματα ρίζας ραδικιού.
Απ’ όλα τα μέρη του φυτού, τα φύλλα φαίνεται πως περιέχουν το μεγαλύτερο επίπεδο ολικών φαινολικών, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν και ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση.
+ 2 πηγές
©2019 WikiHealth All Rights Reserved
ΠΗΓΗ: https://wikihealth.gr/radiki-pos-mporei-na-ofelisei-tin-ygeia-mas/?utm_source=pentapostagma.gr&utm_medium=network&utm_campaign=homepage
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου