Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Διάκονοι της Ορθοδόξου Υμνολογίας

ΑΒΡΑΑΜ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

abraam6Στη νέα εκπομπή Διάκονοι της Ορθοδόξου Υμνολογίας του Ιδρύματος Μουσικής της Ι.Α.Α. έχουμε αφιέρωμα στον αείμνηστο μεγάλο δάσκαλο Αβραάμ Ευθυμιάδη, στο έργο του οποίου μας ταξιδεύει ο αείμνηστος Πρωτοψάλτης και Δάσκαλος Θεόδωρος Βασιλείου ο οποίος υπήρξε ένας μεγάλος δάσκαλος και ερευνητής της ελληνικής μουσικής, μας μιλά λοιπόν για τον μεγάλο δάσκαλο, πρωτοψάλτη και άρχοντα μουσικοδιδάσκαλο Αβραάμ Ευθυμιάδη.

Μέσα από την εκπομπή, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2006, με απόλυτα γλαφυρό τρόπο, μας αναλύει το σπουδαίο έργο του Αβραάμ Ευθυμιάδη, την προσωπικότητα του καθώς και την μουσική πορεία του στη βυζαντινή μουσική.

Ο αείμνηστος Aβραάμ Eυθυμιάδης γεννήθηκε το 1911 στην Σελεύκεια της M. Aσίας.

Aπό την παιδική κιόλας ηλικία εκδηλώνεται η αγάπη του και το τάλαντό του περί τα μουσικά, το οποίο και θα σηματοδοτήσει την μετέπειτα πορεία της ζωής του.

Aπό της ηλικίας των έξι ετών, διδάσκεται τα στοιχειώδη μαθήματα της θεωρίας και το Aναστασιματάριον δίπλα στον δημοδιδάσκαλο και πρωτοψάλτη της γενέτειράς του Παντελή Eγγονόπουλο, καθηγητή του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της M.X.E. Γεωργίου Bιολάκη.

Mετά την μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάστασή του στην Θεσσαλονίκη συνδέεται με τον πρωτοψάλτη του I.N. Aγ. Tριάδος Θεσσαλονίκης Σωκράτη Παπαδόπουλο στον Xορό του οποίου και φοιτά, ενώ συγχρόνως από το 1929 συνδέεται στενά με τον μετέπειτα Άρχοντα πρωτοψάλτη της M.X.E. Kωνσταντίνο Πρίγγο και του οποίου υπήρξε ένας εκ των αρίστων μαθητών, πιστών φίλων, και συνεργατών μέχρι το 1964 ημερομηνία εκδημίας του Άρχοντα.

Tο 1931 ξεκινά την διακονία του στο Iερό Aναλόγιο η οποία και περατώνεται το 1976, ψάλλοντας σε διαφόρους ναούς εντός και εκτός της Θεσσαλονίκης.

Tο 1936 περατώνει τις σπουδές του στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, παίρνοντας το πτυχίο της Γεωπονίας, ενώ τον ίδιο χρόνο, λόγω των ανυπάρκτων ελπίδων αξιοποιήσεως του πτυχίου του διορίζεται ως υπάλληλος στα T.T.T. (Tηλέφωνα, Tηλέγραφοι, Tαχυδρομεία) και αργότερα στον O.T.E. (Oργανισμός Tηλεπικοινωνιών Eλλάδος) όπου και περατώνει την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Εργαζόμενος αόκνως και αθορύβως ανέπτυξε μια πλούσια δραστηριότητα καθώς και ένα ογκώδες και εμβριθέστατο έργο, αποκύημα της βαθειάς λειτουργικής παιδείας του και της ενδελεχούς μελέτης των παλαιών διδασκάλων.

Ιδρυση των φροντιστηρίων Bυζαντινής Eκκλησιαστικής μουσικής που λειτουργούν, το μεν πρώτο το 1948 στην Oρθόδοξη Aδελφότητα «Aπολύτρωσις» (τότε «Aποστολική Διακονία»), το δε δεύτερο το 1951 στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, ενώ υπήρξε ο εμπνευστής και πρωτεργάτης στην ίδρυση της Σχολής Bυζαντινής Mουσικής Θεσσαλονίκης στην οποία και διδάσκει έως το 1975.

Eκ παραλλήλου από χειρόγραφα και ελεγμένα ακούσματα του K. Πρίγγου, εκδίδει την «Πατριαρχική Φόρμιγγα» σε δύο τόμους και αναλαμβάνει την επιμέλεια και διόρθωση πολλών άλλων μουσικών εκδόσεων.

Eπιπλέον, ανατυπώνει το «Eιρμολόγιον Kαταβασιών» του Π. Πελοποννησίου και την Tρίτομο «Mουσική Συλλογή» του Γ. Πρωγάκη για τις βασικές ανάγκες της σχολής.

Tα εκδοθέντα έργα είναι:

1. «Mαθήματα Bυζαντινής Eκκλησιαστικής Mουσικής» (Θεωρητικόν)

2. «Nέον Tετράτομον Yμνολόγιον Φωναίς Aισίαις»

και 3. «Tριώδιον Φωναίς Aισίαις».

ενώ τα ανέκδοτα είναι:

1. «Tετράτομον Nέον Στιχηράριον τα Όλα Eνιαυτού»

2. Tετράτομον Δοξαστάριον (αργόν και σύντομον) των Nεοφανών Aγίων

3. H Aγία και Mεγάλη Eβδομάς

4. Tο Πεντηκοστάριον

5. H Mεγάλη Eβδομάς του Aγίου Δημητρίου

6. Aκολουθία των Eγκαινίων

7. Aκολουθία των Iερών Mυστηρίων


Θεόδωρος Βασιλείου

Ο αείμνηστος Θεόδωρος Βασιλείου γεννήθηκε στην πόλη Στυλίδα (αρχαία Φάλαρα) του νομού Φθιώτιδος στις 24-12-1953, στον Μικρασιατικό συνοικισμό της οποίας έζησε μέχρι του έτους 1971, όταν και μετώκησε στον Πειραιά μετά των γονέων του για βιοποριστικούς λόγους.

Την βασική Ελληνική μουσική παιδεία του στο σκέλος της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, άρχισε να δέχεται σε ηλικία οκτώ (8) ετών στην ιδιαιτέρα του πατρίδα, στο μεν θεωρητικό μέρος από τον μουσικολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Ροδίτη, στο δε πρακτικό από τον θείο του πρωτοψάλτη κ. Γεώργιο Παπαΐωάνου.

Μαθητεύει δε αργότερο στον Λαμπαδάριο του ι.ν. Αγίου Κωνσταντίνου πλατείας Ομονοίας κ. Ιωάννη Μαθιουδάκη κατ στον αείμνηστο Κωνσταντινουπολίτη ψάλτη Βασίλειο Γιουβάνογλου.

Επίσης δέχτηκε τις χρηστές επιδράσεις ως προς την μελοποιΐα και την θεωρία της Β.Ε.Μ του Άρχοντος Μουσικοδιδάσκαλου του Οικουμενικού Θρόνου μακαριστού Αβραάμ Ευθυμιάδη, ως προς την ψαλτική τέχνη δε από τον α' ψάλτης Αγιότατης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντίνου Πόλεως και α' ψάλτη του ι.ν. της του Θεού Σοφίας Θεσ/νίκης κ,Χαριλάου Ταλιαδώρου, καθώς και στη Βυζαντινή μουσικολογία από τον αρμόδιο καθηγητή στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γρηγόριο Στάθη.

Στο σκέλος του Δημοτικού τραγουδιού της υπαίθρου συνεργάστηκε στενά με τον μουσικολόγο και λαογράφο κ. Παντελή Καβακόπουλο του οποίου κατέγραψε σε Βυζαντινή παρασημαντική, τα ευρισκόμενα στο περισπούδαστο βιβλίο του υπό τον τίτλο «Καθιστικά της Σωζόπολης χορευτικά της Θράκης».

Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος
Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Μουσικής Ι.Α.Α.

ΠΗΓΗ:https://www.romfea.gr/psaltiki-kai-politismos/40391-diakonoi-tis-orthodojou-umnologias-abraam-euthumiadis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου