Ο θηλασμός βελτιώνει τον εγκέφαλο του βρέφους
Αυτή η νέα μελέτη, πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ειδικού μαγνητικού τομογράφου για βρέφη, και ερεύνησε την ανάπτυξη του εγκεφάλου παιδιών ηλικίας κάτω των 4 ετών. Η έρευνα βρήκε ότι μέχρι την ηλικία των 2 ετών τα βρέφη που είχαν αποκλειστικώς θηλάσει, για τουλάχιστον τρεις μήνες, είχαν ενισχυμένη ανάπτυξη σε κύρια σημεία του εγκεφάλου, σε σύγκριση προς τα παιδιά που είχαν λάβει τεχνητό γάλα αποκλειστικά ή είχαν μικτή διατροφή (θηλασμού και τεχνητού γάλακτος). Η επιπλέον ανάπτυξη ήταν πολύ περισσότερο εμφανής σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την γλώσσα, τη συναισθηματική λειτουργία, και την νοημοσύνη.
Και αυτή δεν είναι η
πρώτη φορά που μια μελέτη αποδεικνύει ότι ο θηλασμός βοηθά την ανάπτυξη του
εγκεφάλου του βρέφους. Μελέτες συμπεριφοράς έχουν δείξει παλαιότερα ότι ο
θηλασμός συνδέεται με καλύτερη διανοητική ανάπτυξη σε μεγαλύτερα παιδιά και σε
ενήλικους. Αλλά όμως αυτή είναι η πρώτη φορά όπου μια απεικονιστική τομογραφία
έρευνα τις διαφορές που προκύπτουν στον εγκέφαλο από το θηλασμό, σε βρέφη και
μικρά παιδιά, δηλώνει ο Sean Deoni, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Brown και επί
κεφαλής της μελέτης.
Τα ευρήματα της
μελέτης δημοσιεύονται στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό NeuroImage.
Οι ερευνητές εξέτασαν 133 βρέφη, αρχίζοντας από την ηλικία των 10 μηνών και φθάνοντας τα 4 χρόνια. Όλα τα παιδιά είχαν γεννηθεί μετά από τον κανονικό χρόνο εγκυμοσύνης, και προέρχονταν από οικογένειες με παρόμοια κοινωνικά και οικονομικά επίπεδα. Η μελέτη απέδειξε, ότι τα παιδιά που αποκλειστικά θήλαζαν, είχαν την ταχύτερη ανάπτυξη της εμμύελης λευκής ουσίας εγκεφάλου τους, με την αύξηση της λευκής ουσίας να γίνεται πολύ ουσιαστική μέχρι την ηλικία των 2 ετών.
Όπως δηλώνει ο
επικεφαλής της μελέτης «βρήκαμε ότι η διαφορά στην ανάπτυξη της λευκής ουσίας
του εγκεφάλου, είναι της τάξεως του 20% έως 30%, σε σύγκριση με τα παιδιά που
δεν θήλαζαν. Πιστεύω ότι είναι εκπληκτικό που έχουμε μια τόσο μεγάλη διαφορά
τόσο νωρίς».Οι ερευνητές εξέτασαν 133 βρέφη, αρχίζοντας από την ηλικία των 10 μηνών και φθάνοντας τα 4 χρόνια. Όλα τα παιδιά είχαν γεννηθεί μετά από τον κανονικό χρόνο εγκυμοσύνης, και προέρχονταν από οικογένειες με παρόμοια κοινωνικά και οικονομικά επίπεδα. Η μελέτη απέδειξε, ότι τα παιδιά που αποκλειστικά θήλαζαν, είχαν την ταχύτερη ανάπτυξη της εμμύελης λευκής ουσίας εγκεφάλου τους, με την αύξηση της λευκής ουσίας να γίνεται πολύ ουσιαστική μέχρι την ηλικία των 2 ετών.
Πηγή: Υγείαonline.gr
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου