Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κυρός Παντελεήμων ο Α΄


Γράφει ο Στυλιανός Δ. Χαραλαμπίδης, Θεολόγος (M.Th.) – Νομικός, Υπ. Δρ. Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση τιμής και μνήμης του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Παπαγεωργίου, του από Εδέσσης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012 στη Θεσσαλονίκη. H εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, διοργανώθηκε από το νεοσυσταθέν Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES). Αφορμή στάθηκε η έκδοση και παρουσίαση του τόμου “Μνήμη Μητροπολίτου Παντελεήμονος Παπαγεωργίου. Αναμνήσεις από τη ζωή, το έργο και τη μαρτυρία του” (εκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Έδεσσα 2012). Ο καλαίσθητος τόμος περιλαμβάνει τα πρακτικά επιστημονικής διημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα το 2006 με την ηθική και υλική συμπαράσταση της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως.

  Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, τίμησαν με την παρουσία τους – πλην του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου – ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως  κ. Παντελεήμων και Θερμών κ. Δημήτριος, ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος, Τυρολόης και Σερεντίου κ. Παντελεήμων, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής και τέως Πρύτανης του Α.Π.Θ., Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, και Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ικανός αριθμός κληρικών και λαϊκών, μεταξύ των οποίων Ομότιμοι και εν ενεργεία Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής, παρακολούθησαν την παρουσίαση.
  Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε δι’ ολίγων στα βιογραφικά στοιχεία του τιμώμενου Ιεράρχη και κατέθεσε τη μαρτυρία του για το πρόσωπο και τη διακονία του προκατόχου του. Τον Παναγιώτατο διαδέχθηκε στο βήμα ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Ακαδημαϊκός κ. Αντώνιος – Αιμίλιος Ταχιάος, ο οποίος με αμεσότητα και γλαφυρότητα σκιαγράφησε την προσωπικότητα του αοιδίμου Μητροπολίτου Παντελεήμονος, καταθέτοντας περιστατικά, βιώματα και εμπειρίες που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της διακονίας του δίπλα στον μακαριστό Μητροπολίτη. 
  Ακολούθως το λόγο έλαβε ο κ. Πέτρος Βασιλειάδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος αναφέρθηκε στη σύσταση και τους σκοπούς του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES). Εν συνεχεία, ο κ. Βασιλειάδης, ο οποίος είναι και ο επιμελητής της έκδοσης, παρουσίασε με κάθε δυνατή συντομία τα περιεχόμενα του νεοεκδοθέντος τόμου, τα οποία χωρίζονται σε τρία μέρη: α) προσφωνήσεις – χαιρετισμοί,  β) εισηγήσεις και  γ) παραρτήματα. Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται οι χαιρετισμοί της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του οικοδεσπότη της διημερίδας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, του Επισκόπου Τράλλεων Ισιδώρου, του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής Καθηγητή κ. Αντωνίου – Αιμιλίου Ταχιάου και άλλων πανεπιστημιακών δασκάλων – εκπροσώπων της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθώς και εκπροσώπων των αρχών της Έδεσσας. Το δεύτερο μέρος καλύπτουν οι εισηγήσεις, οι οποίες φθάνουν τις 28 τον αριθμό και αναφέρονται στις διάφορες πτυχές του πολυσχιδούς έργου του Μητροπολίτου Παντελεήμονος, ενώ δεν λείπουν και κείμενα με περισσότερο προσωπικό χρώμα, που προέρχονται από τη γραφίδα ανθρώπων που έζησαν και συναναστράφηκαν τον Ιεράρχη. Τέλος, το τρίτο μέρος καταλαμβάνουν τα παραρτήματα και πιο συγκεκριμένα οι φωτογραφίες της διημερίδας, το πρωτότυπο του προγράμματος και διάφορα ενδεικτικά και ως ένα βαθμό αδημοσίευτα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή και τη δράση του μακαριστού Παντελεήμονος Παπαγεωργίου.
  Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην έκδοση του τόμου αυτού, με τον οποίον όχι μόνο φωτίζεται η προσωπικότητα ενός σύγχρονου εκκλησιαστικού άνδρα και μιας ολόκληρης εποχής, αλλά και εμπλουτίζεται ποιοτικά και ποσοτικά η σχετική με τη νεότερη εκκλησιαστική μας ιστορία βιβλιογραφία, δίνοντας εναύσματα και αφορμές για περαιτέρω έρευνα και εμβάθυνση. 
ΠΗΓΗ:http://www.amen.gr/article11735

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου