Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Καρκίνος!

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του στομάχου, του δέρματος και του μαστού – Αίτια και συμπτώματα

Στυλιανή Π. Στυλιανίδου, Ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγος MD, MSc Ιατρικής Α.Π.Θ. – Επιμελήτρια Α’, Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ. –

 Θεολόγος Α.Π.Θ., MSc Θεολογίας Α.Π.Θ.

 

ε) Καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως είναι ο ένατος συχνότερος στον κόσμο. Στους άνδρες είναι 4 φορές συχνότερος από ότι στις γυναίκες. Το 2012, εκτιμήθηκε ότι 14,1 εκατομύρια άνθρωποι παγκοσμίως έπασχαν από καρκίνο της ουοροδόχου κύστεως, από τους οποίους οι 330.000 αφορούσαν νέες διαγνώσεις. Στην Ευρώπη, η επίπτωση της νόσου είναι 10 έως 29 περιστατικά ανά 100.000 ασθενείς ετησίως και η θνησιμότητα 5 έως 8 περιστατικά ανά 100.000 ασθενείς ετησίως.

Τα αίτια της πρόκλησης του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Πάντως, παράγοντες κινδύνουν που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του είναι:

  • Το κάπνισμα. Οι καπνιστές διατρέχουν 2.5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους μη καπνιστές. Επιπλέον εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής.
  • Η έκθεση σε χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας.
  • Η μεγάλη ηλικία, διάφορα φάρμακα και μακροχρόνιες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστεως.

Συμπτώματα που παρουσιάζονται στους ασθενείς είναι η αιματουρία, η συχνουρία και η επώδυνη ούρηση. Ωστόσο πολλές φορές ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης δεν παρουσιάζει συμπτώματα και μπορεί να εντοπιστεί σε τυχαίους ελέγχους. Επιπλέον, τα συμπτώματά του μπορούν να εμφανιστούν επίσης σε πολλές άλλες παθήσεις. (Καραγιάννης, 2016).

 


στ) Καρκίνος του στομάχου. Ο καρκίνος του στομάχου (ο οποίος ονομάζεται και «γαστρικός καρκίνος») είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου παγκοσμίως, αλλά λιγότερο συχνός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου έχει μειωθεί σταθερά. τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει εκτιμηθεί ότι η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται στην ευρεία χρήση της ψύξης που αύξησε την πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα χωρίς συντηρητικά και βακτηριακή μόλυνση.

Στον καρκίνο του στομάχου, τα καρκινικά κύτταρα  δημιουργούνται συνήθως στην εσωτερική επένδυση των τοιχωμάτων του στομάχου και στη συνέχεια διεισδύουν βαθύτερα στα τοιχώματα του στομάχου καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται. Ο όγκος μπορεί να αναπτυχθεί για να προσβάλει περιβάλλοντα όργανα όπως το ήπαρ και το πάγκρεας.

Παράγοντες που ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο του στομάχου είναι:

  • Κάποια μέλη της οικογένειας του ασθενούς να έχουν, επίσης, νοσήσει από την ασθένεια αυτή.
  • Το κάπνισμα.
  • Η μόλυνση από βακτήρια Helicobacter pylori (H pylori).
  • Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
  • Διατροφή με ελάχιστα φρούτα και λαχανικά.

Το άτομο που προσβλήθηκε από καρκίνο του στομάχου παθαίνει συχνά ναυτία και κάνει εμετούς. Έχει, επίσης, δυσκολία στην κατάποση φαγητών ή υγρών. Συχνά το φαγητό του προκαλεί καύσο στο στομάχι και στον οισοφάγο. Όμως το φαγητό το τρώει σε μικρές ποσότητες, καθώς νιώθει απώλεια όρεξης, κάτι που έχει σαν συνέπεια την απλώλεια βάρους. Το αίσθημα της κόπωσης είναι, επίσης, έκδηλο. Τέλος, όταν η αρρώστεια έχει φτάσει πλέον σε προχωρημένο στάδιο, ο ασθενής κάνει συχνά εμετό, ο οποίος είναι ανακατεμένες με αίμα.  (Μπάκος, 2018).

ζ) Καρκίνος του δέρματος. Ο καρκίνος του δέρματος στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι απειλητικός για την ανθρώπινη ζωή, ωστόσο υπάρχει πάντα η περίπτωση να εκδηλώσει μετάσταση. Προκαλείται συνήθως από τη χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, η συχνή έκθεση σε συνθήκες τεχνητού μαυρίσματος (solarium, tanning beds), διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσής του. Συγκεκριμένα, όσοι καταφεύγουν σε τεχνητό μαύρισμα, έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος σε σχέση με αυτούς που τις αποφεύγουν. Μια επιπλέον αιτία είναι τα τραύματα του δέρματος. Αυτά μπορεί να είναι εγκαύματα, ουλές, έλκη, χρονίζουσες πληγές και σημεία του δέρματος, τα οποία έχουν εκτεθεί είτε σε ακτινοβολία είτε σε συγκεκριμένα χημικά, όπως π.χ. αρσενικό και υποπροϊόντα πετρελαίου.

Όμως, πέρα από τις παραπάνω περιπτώσεις, καρκίνος του δέρματος ενδέχεται να εμφανιστεί – αν και σπάνια – ακόμη και σε φυσιολογικό, υγιές δέρμα. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στις περιπτώσεις αυτές οι ασθενείς έχουν κληρονομική προδιάθεση ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. (Κωστάκη, Νικολάου, 2012).

η) Καρκίνος του μαστού. Πρόκειται για τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες, 1 σε κάθε 9-12 γυναίκες, ανάλογα με τη χώρα που ζει, θα εμφανίσει κάποια στιγμή τη νόσο αυτή.

Η αιτιολογία της νόσου οφείλεται σε γενετικούς, μεταβολικούς και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι οι εξής:

  • Η μεγάλη ηλικία. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες άνω των 50 ετών καλό είναι να προβαίνουν σε προληπτικό έλεγχο.
  • Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού στον καρκίνο του μαστού.
  • Γενετικές μεταλλάξεις σε γονίδια που κληρονομούνται από τους γονείς στα παιδιά. Αυτά τα προβληματικά γονίδια είναι δυνατόν να εντοπιστούν με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.
  •  Η ύπαρξη σε προηγούμενη βιοψία μαστού διηθητικού ή μη διηθητικού καρκινώματος ή άτυπης υπερπλασίας.
  • Η έκθεση της περιοχής του στήθους σε ακτινοβολία, ειδικά κατά τη νεαρή ηλικία, προκειμένου να θεραπευτεί κάποια άλλη πάθηση.
  • Η έναρξη της περιόδου σε μικρή ηλικία και η παύση της σε μεγάλη ηλικία.
  • Η μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών και oρμoνικής υπoκατάστασης.
  • Η ατεκνία ή η απόκτηση πρώτoυ παιδιoύ σε μεγάλη ηλικία.
  • Η μεγάλη κατανάλωση oινoπνεύματoς και η παχυσαρκία. (Φιλόπουλος, 2019).

Το πιο σύνηθες προειδοποιητικό σημείο του καρκίνου του μαστού είναι ένα συμπαγές ογκίδιο που συνήθως δεν μπορεί να μετακινηθεί και μπορεί να πονάει ή όχι. Επίσης, η γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει έκκριση ορώδους ή αιμορραγικού υγρού ή σκουρόχρωμου υγρού από τη θηλή, η οποία μπορεί να εμφανίσει εισολκή, δηλαδή να γυρίσει προς τα μέσα. Άλλο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού είναι το δέρμα πάνω από τον όγκο να μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού ή να παρουσιάζει εσοχές (κοιλότητες) στις περιοχές όπου έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος. Τέλος, ενδέχεται η εξωτερική καμπύλη του μαστού να έχει αλλάξει σχήμα.

Βέβαια, η αλλαγή στο μέγεθος ή στην υφή του μαστού μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια, όπως οι αλλαγές στον ιστό του μαστού που συμβαίνουν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του καταμήνιου κύκλου, οι κύστεις, τα αδενώματα κ.α. (Νοσοκομείο Άγιος Σάββας, 2019).

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

ΠΗΓΗ: https://www.pemptousia.gr/2020/10/karkinos-tis-ourodochou-kistis-tou-stomachou-tou-dermatos-ke-tou-mastou-etia-ke-simptomata/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου