Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

+Σιατίστης Παῦλος


Η τελευταία συνέντευξη του Σιατίστης Παύλου 
στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ: Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κυρός Παύλος ήταν από τους Ιεράρχες του οποίου ο λόγος συγκινούσε. Μεστός, ειλικρινής, ξεκάθαρος, απόλυτα κατανοητός, ο Μητροπολίτης της Βορείου Ελλάδας είχε θέση, άποψη και την εξέφραζε με άμεσο τρόπο. Την ίδια στιγμή, οι πράξεις του ακολουθούσαν πάντοτε το λόγο του και γι’αυτό ήταν αγαπητός σε όλους, ειδικά στην περιοχή της Σιάτιστας αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χαλκίδα.
Πάντοτε φώναζε «παρών» στις μεγάλες προκλήσεις για την Εκκλησία και τη χώρα. Το τελευταίο διάστημα με το θέμα της Μακεδονίας αλλά και των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους να κυριαρχούν μιλούσε ανοιχτά και εξέφραζε τις θέσεις του.
Πριν από δύο μήνες ακριβώς, παραχώρησε την τελευταία του συνέντευξη στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ και αναφέρθηκε στη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Αλέξη Τσίπρα και στις συνταγματικές αλλαγές που προωθούσε η κυβέρνηση και σ’αυτή ήταν ξεκάθαρος, εκφράζοντας την αγωνία του για το μέλλον.
Διαβάστε αναλυτικά είχε δηλώσει…
– Σεβασμιώτατε, ακούσαμε το πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα σε Εκκλησία και Κράτος όπως το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Πως κρίνετε αυτά που ειπώθηκαν;
«Τις προηγούμενες ημέρες ήμουν στο Βέλγιο. Σε ένα ουδετερόθρησκο κράτος. Εκεί η Πολιτεία πληρώνει τους Ιερείς ενώ παρέχει άδεια εποχικού οχήματος στον Ιεράρχη. Το μάθημα των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό τόσο στα βελγικά όσο και στα ευρωπαϊκά σχολεία. Το περιεχόμενο το ορίζει μόνο η Εκκλησία. Μπορούμε να έχουμε ένα τέτοιο ουδετερόθρησκο κράτος; Αμφιβάλλω. Στο Βέλγιο μπορεί ο κάθε υπουργός και βουλευτής να έχει τις προσωπικές του απόψεις. Δεν τις περνά στο κράτος, όμως. Στην Ελλάδα, τις ιδεοληψίες προσπαθούν να τις περάσουν στους νόμους. Και το 1952 που έγινε απαλλοτρίωση και το κράτος υποσχέθηκε πέντε πράγματα αλλά τήρησε ένα».
– Επομένως, φοβάστε πως τα συμφωνηθέντα μπορούν να αλλάξουν ή ακόμη και να ακυρωθούν στο μέλλον;
«Το κράτος είναι αναξιόπιστο και κομπλεξικό έναντι της Εκκλησία;. Πως μπορώ να το εμπιστευτώ; Το ταμείο για το οποίο γίνεται λόγο, συστάθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά. Η παρούσα κυβέρνηση όμως το αγνόησε. Η επόμενη γιατί να μην το αγνοήσει; Αν το κράτος πει ότι δε δίνω την επιδότηση ή τη μειώνω; Πρέπει, επομένως, πρώτα να πείσουν τους πολίτες. Θυμάμαι, παλιότερα όταν ήμουν στο Μαντούδι είχαμε συμφωνήσει με την Πολιτεία για ένα θέμα. Ηρθε ο επόμενος γενικός γραμματέας του υπουργείου και ήθελε να το αλλάξει. Στη σύσκεψη όπου ήμουν παρών, του είπε ότι υπήρχε μια υπόσχεση, και αυτός απάντησε πως την υπόσχεση την είχε δώσει κάποιος άλλος. Οι πολιτικοί ηγέτες κινούνται κομματικά και όχι πολιτικά».
– Θεωρείται πως οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους πρέπει να αλλάξουν;
«Πρέπει να ρυθμιστούν τα θέματα, ναι. Υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων, και οι κρατικοί υπάλληλοι τις γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Αυτά τα χρόνια της κρίσης αν δεν υπήρχε η Εκκλησία, δε θα υπήρχε Ελλάδα. Από νομικής πλευράς, το κράτος αν απολύσει 10.000 Ιερείς, πρέπει να τους αποζημιώσει και μετά να περάσουν στο άλλο καθεστώς.
Αν η ιστορία αυτή είχε ξεκινήσει στην αρχή της κυβερνητικής θητείας θα υπήρχε ο χρόνος για μια ουσιαστική συζήτηση. Οταν έρχεται στο τέλος, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για προεκλογικό τέχνασμα. Η επιπολαιότητα και η βιασύνη δείχνει πως γίνεται για προεκλογικούς λόγους. Αυτό το δείχνει και η δήλωση του κ.Τζανακόπουλου για τις 10.000 προσλήψεις. Αυτό είναι αρλούμπα. Αν έχει χρήματα να διορίσει, γιατί δεν το κάνει τώρα; Αλλά το φανερώνει και το γεγονός πως δε συζήτησε ούτε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ούτε με την Εκκλησία της Κρήτης.»
ΠΗΓΗ: https://www.vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου