Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Θεοφάνεια



Το φως στην υμνολογία της εορτής των Θεοφανείων

Θεοδώρου Ρόκα
Θεολόγου
MΑ Ερμηνευτικής Θεολογίας

Έφτασε ο καιρός του εορτασμού της Μεγάλης Δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων, κατά την οποία στην υμνολογία της Ορθοδόξου εκκλησία, αναφορικά με την παρούσα εορτή, προβάλλεται διαρκώς η έννοια του φωτός, η οποία είναι ταυτισμένη με το θεανδρικό πρόσωπο του Ιησού Χριστού, ο οποίος μέλλει να προσέλθει προς τον Ιορδάνη ποταμό για να βαπτιστεί από τον τελευταίο των Προφητών τον Ιωάννη τον Βαπτιστή (τε παραγνεται ησος π τς Γαλιλαας π τν ορδνην πρς τν ωννην το βαπτισθναι π' ατο" Ματθ. 3,13).

Έτσι λοιπόν αναφέρει η υμνολογία: ν φωτισμν μν, τν φωτίσαντα πάντα νθρωπον" (Στιχηρό Ιδιόμελο του Εσπερινού), " ναβαλλόμενος φς ς μάτιον, δι μς καθ μς γενέσθαι κατηξίωσε" (Ιδιόμελο της Λιτής του Εσπερινού)ς κ φωτός, λαμψε τ κόσμ, Χριστς Θες μν" - "τ ληθινν φς πεφάνη, κα πσι τν φωτισμν δωρεται" (Στιχηρά των Αίνων) "πεφάνης σήμερον τ οκουμέν, κα τ φς σου Κύριε, σημειώθη φ μς, ν πιγνώσει μνοντας σε, λθες φάνης τ Φς τ πρόσιτον" (Κοντάκιο εορτής)

Η έννοια του φωτός και η ταύτισή τη με την παρουσία και το πρόσωπο του ίδιου του Θεού απαντά αρχικά στην Παλαιά Διαθήκη, από την οποία θα αναλυθούν ορισμένα παραδείγματα. Η πρώτη αναφορά του όρου "φως" στην Παλαιά Διαθήκη γίνεται στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της Γενέσεως στην ιστορία της δημιουργίας, εκεί προβάλλεται το φυσικό φως το οποίο όταν δημιουργείται από το Θεό διαχωρίζεται απ΄ το σκοτάδι: "κα επεν Θες· γενηθτω φς· κα γνετο φς, κα εδεν Θες τ φς, τι καλν· κα διεχρισεν Θες τ φς, τι καλν· κα διεχρισεν Θες ν μσον το φωτς κα ν μσον το σκτους" (Γεν. 1,3-4). Είναι ξεκάθαρο λοιπόν στην Παλαιά Διαθήκη ότι η δημιουργία του φωτός, υποδηλώνει μια από τις πρωταρχικές ενέργειες του Θεού-Δημιουργού, με την οποία ενέργεια Του οριοθετεί το χαώδες σκοτάδι, το περιορίζει κατά τη διάρκεια της νύκτας η οποία εναλλάσσεται με την ημέρα, και το διαχωρίζει μέσω του φωτός το οποίο κυριαρχεί την ημέρα. Το σκοτάδι είχε συμβολική σημασία, τη σημασία του κινδύνου και η αναγκαιότητα προκειμένου να παρέλθει και να ακυρωθεί αυτός ο κίνδυνος ήταν άμεση. Την αναγκαιότητα αυτή την κάλυψε η δημιουργία του φωτός.

Σύμφωνα με τη διήγηση του βιβλίου της Εξόδου, όταν ο Μωυσής έβοσκε τα πρόβατα του Ιοθόρ του ιερέως της Μαδιάμ, αξιώθηκε να γευτεί θεοπτία, να δει το Θεό. Ο Μωυσής είδε μια βάτο να φλέγεται χωρίς να καίγεται και μέσα στη φωτιά παρουσιάστηκε ο ίδιος ο Θεός: "φθη δ ατ γγελος Κυρου ν πυρ φλογς κ το βτου, κα ρ τι βτος καεται πυρ, δ βτος ο κατεκαετο" (Εξ. 3,1-2). Κατά την οδοιπορία του Ισραηλιτικού λαού προς την έρημο και την Ερυθρά θάλασσα, ο Θεός ήταν μαζί του και παρών φανερώνοντας την παρουσία του με τη μορφή της φωτεινής νεφέλης κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία τη νύκτα μετατρεπόταν σε στήλη πυρός: " δ Θες γετο ατν, μρας μν ν στλ νεφλης, δεξαι ατος τν δν, τν δ νκτα ν στλ πυρς, οκ ξλιπε δ στλος τς νεφλης μρας κα στλος το πυρς νυκτς ναντον το λαο παντς" (Εξοδ. 13,21-22).

Σε αντίθεση με την Παλαιά Διαθήκη όπου το φώς δηλώνει άμεσα την παρουσία του Θεού μέσω των θεοφανειών Του στην Καινή Διαθήκη το φως συνδέεται άρρηκτα με την παρουσία του ίδιου του Θεού. Λαμβάνει πλέον νέες εκτάσεις κυρίως εσχατολογικές και προϋποτίθεται η πίστη στον Ιησού Χριστό ο οποίος είναι το φως του κόσμου. Η αναφορά του ευαγγελιστή Ιωάννη για το πρόσωπο του Ιησού Χριστού ως το φως του κόσμου που γίνεται στον πρόλογο του τετάρτου Ευαγγελίου ("ν ατ ζω ν, κα ζω ν τ φς τν νθρπων, κα τ φς ν τ σκοτίᾳ φανει, κα σκοτα ατ ο κατλαβεν" Ιωαν. 1,4-5) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ολόκληρη την ευαγγελική διήγηση του Ευαγγελίου του Ιωάννη αναφερόμενο ευθύς εξ΄ αρχής στην προαιώνια ύπαρξη του Υιού και Λόγου του Θεού καθώς και στις ιδιότητές του ως της μόνης αληθινής ζωής και αληθινού φωτός και παροχέως της ζωής και του φωτός προς τους ανθρώπους.

Στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο ξεπροβάλλει μια φωτοειδής χριστολογία όπου η παροχή της ζωής και του φωτός προέρχεται και συνδέεται με την παρουσία του Θεού Λόγου ο οποίος είναι το φως και η ζωή των ανθρώπων καθώς "λήλυθεν ες τν κόσμον" (Ιωαν. 3,19). Το φως λοιπόν "λήλυθεν ες τν κόσμον" για να φωτίσει και να τον αγιάσει.

Το γεγονός της φανέρωσης του Ιησού Χριστού ως το φως του κόσμου και του φωτισμού των ανθρώπων που πιστεύουν σε Αυτόν πραγματοποιείται με το μυστήριο της σάρκωσης του Υιού και Λόγου του Θεού όπως αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά στο στίχο 1,14 του κατά Ιωάννην ευαγγελίου ("κα Λγος σρξ γνετο κα σκνωσεν ν μν, κα θεασμεθα τν δξαν ατο, δξαν ς μονογενος παρ πατρς, πλρης χριτος κα ληθεας") ο οποίος αποτελεί το κυριότερο θέμα του τετάρτου Ευαγγελίου, δηλαδή την ενσάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού τη φανέρωση της θέας του φωτός και της δόξας του Θεού στο θεανδρικό πρόσωπο του Ιησού Χριστού υποδηλώνει τον τρόπο με τον οποίο το φως του Θεού κατέστη γνωστό στους ανθρώπους. Το "θεασμεθα τν δξαν ατο" υποδηλώνει ότι στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού η Εκκλησία έγινε μέτοχος αυτού που θέλει ο Θεός από τον άνθρωπο.

Ακολουθώντας οι άνθρωποι τον Υιό και Λόγο του Θεού, δεν περιπατούν πλέον στο σκοτάδι αλλά στο φως διότι ο Υιός και Λόγος του Θεού είναι το μόνο αληθινό φως που παρέχει φως και ζωή σε όλους τους ανθρώπους που τον αποδέχονται όπως αναφέρει και ο ευαγγελιστής Ιωάννης για τον Υιό και Λόγο του Θεού, ο οποίος είναι: φς τ ληθινν, τ φωτζον πντα νθρωπον, ρχμενον ες τν κσμον" (Ιωαν. 1,9).
ΠΗΓΗ: http://naxioimelistes.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου