Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Φαγητό καί ... Παίδί!

 
altΗ Κέλλη Σπυριδάκη MSc, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Πτυχιούχος Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, με ποιους τρόπους οι γονείς μπορούν να εκπαιδεύσουν το παιδί τους να τρώει σωστά.
Το φαγητό αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη αλλά και πηγή ευχαρίστησης ήδη από τη βρεφική ηλικία. Πολύ συχνά όμως αποτελεί και πηγή σημαντικής ανησυχίας ή εκνευρισμού στους γονείς, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα παιδί που δεν τρώει ή είναι αρκετά επιλεκτικό.
Αν και οι διατροφικές ιδιοτροπίες είναι συχνότερες στη νηπιακή ηλικία δεν είναι σπάνιο να παρατείνονται ως την εφηβεία ή ακόμη και την ενήλικη ζωή. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπουν εξαρχής σωστές βάσεις.
Προγραμματισμένα γεύματα
Τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη σταθερότητας και προγραμματισμού κάτι που ισχύει και για τα γεύματα τους. Καθορίστε συγκεκριμένες ώρες για κάθε γεύμα ή κολατσιό (κάθε τρεις με τέσσερις ώρες) και μην επιτρέπετε στο παιδί να τρώει ενδιάμεσα ακόμα κι αν παραπονεθεί ότι πεινάει. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα μάθει να ελέγχει την πείνα του αλλά επίσης θα έχει μεγαλύτερο κίνητρο να φάει το φαγητό του αν ξέρει ότι το επόμενο γεύμα θα έρθει σε τρεις ώρες και όχι νωρίτερα.
Μεγάλη σημασία έχει επίσης να καθόμαστε όλοι μαζί στο τραπέζι και όχι μπροστά από την τηλεόραση ή να τρώει ο καθένας όποτε πεινάσει. Το φαγητό αποτελεί άλλωστε μια σημαντική οικογενειακή στιγμή, όπου μοιραζόμαστε όχι μόνο το γεύμα μας αλλά κυρίως περνάμε χρόνο όλοι μαζί και συζητάμε για τη μέρα μας και για ότι μας απασχολεί.
alt
Παραχωρήστε ένα βαθμό ελευθερίας στο παιδί

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώθουν κάποιο βαθμό ελέγχου στη ζωή τους κάτι που ισχύει και για το φαγητό. Προκειμένου να αποφύγετε ανώφελους καβγάδες φροντίστε να μην αγοράζετε μεγάλη ποσότητα από γαριδάκια ή γλυκά και να παρέχετε μια ποικιλία υγιεινών σνακ. Έτσι, το παιδί θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα τι προτιμάει να φάει αφού θα έχετε ήδη βεβαιωθεί ότι πρόκειται για κάτι θρεπτικό.  Σε ότι αφορά το κυρίως γεύμα φροντίστε να συμπεριλάβετε φαγητά που προτιμά το παιδί στο εβδομαδιαίο μενού αλλά μην μαγειρεύετε ξεχωριστό φαγητό μόνο για εκείνο και μην του επιτρέπετε να τρέφεται μονάχα με 2-3 πιάτα που του αρέσουν. Ζητείστε του να δοκιμάσει τουλάχιστον 1-2 μπουκιές από το φαγητό αλλά μην το αναγκάζετε να το φάει όλο για να σηκωθεί από το τραπέζι.
Αποφύγετε τους "εκβιασμούς" και τις "δωροδοκίες"
Όσο δελεαστικό κι αν είναι μην διαπραγματεύεστε το τι και πόσο θα φάει το παιδί υποσχόμενοι δώρα, βόλτες, γλυκά ή απειλώντας με τιμωρίες. Με αυτόν τον τρόπο, το φαγητό γίνεται πεδίο για μάχες εξουσίας και ελέγχου. Το παιδί πρέπει να μάθει να τρώει όταν και όσο πεινάει βάσει του προγράμματος και των επιλογών που του προσφέρετε.
Φαγητό και συναίσθημα
Φυσικά, το φαγητό είναι για όλους τους γονείς και ένας τρόπος φροντίδας και έκφρασης αγάπης. Έτσι, έχουμε την τάση να μπουκώνουμε τα παιδιά μας, να ανησυχούμε όταν δεν τρώνε αρκετά ή να πληγωνόμαστε όταν απορρίπτουν αυτό που τους προσφέρουμε. Τα παιδιά γρήγορα αντιλαμβάνονται την εξουσία που ασκούν στο περιβάλλον μέσα από τη διατροφή τους και το χρησιμοποιούν για να κερδίσουν προνόμια ή για να ελέγχουν τη σχέση με τους γονείς. Προσπαθήστε να είστε ψύχραιμοι και να μην αγχώνεστε υπερβολικά αν το παιδί δεν τρώει όσο θα θέλατε. Επιτρέψτε του να φάει όσο θέλει και θυμηθείτε ότι όταν ένα παιδί πεινάσει θα δεχτεί να φάει αυτό που είναι διαθέσιμο.

alt

Μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας

Συχνά οι γονείς προσφέρουν φαγητό σε ένα παιδί που φαίνεται λυπημένο, νευρικό ή κακόκεφο. Έτσι, το παιδί μαθαίνει ότι όποτε δε νιώθουμε καλά το φαγητό μπορεί να μας ανακουφίσει και δημιουργούνται οι βάσεις για κακές μελλοντικές διατροφικές συνήθειες. Χρειάζεται το παιδί να μάθει να ακούει το σώμα του, να τρώει δηλαδή όταν πεινάει και να σταματάει όταν χορτάσει ακόμα κι αν δεν άδειασε το πιάτο του.
Δώστε το παράδειγμα
Ανεξάρτητα από το τι λέμε στα παιδιά η δική μας συμπεριφορά αναπόφευκτα τα επηρεάζει. Έτσι, ότι ισχύει για εκείνα θα πρέπει να ισχύει και για εμάς. Αυτό σημαίνει ότι φροντίζουμε κι εμείς να τρώμε στο τραπέζι, σε τακτικές ώρες, ισορροπημένες μερίδες από μια ποικιλία τροφών.
Γίνετε δημιουργικοί
Πάρτε τα παιδιά μαζί σας στα ψώνια και συζητήστε μαζί τους για τη θρεπτική αξία κάθε τροφής. Αφήστε τα να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα και να σερβίρουν το πιάτο τους όπως τους αρέσει. Αν το παιδί σας αντιπαθεί συγκεκριμένες ομάδες τροφών ψάξτε νέες συνταγές που τα περιλαμβάνουν και κάντε αρκετές δοκιμές προτού παραιτηθείτε.
Κέλλη Σπυριδάκη, MSc
Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος
Πτυχιούχος Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
Master Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Université Paris Descartes

www.kellyspyridaki.gr
ΠΗΓΗ:http://www.ygeiaonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=13115&catid=162
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου