Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Τα φραγκόσυκα...


Ελληνική τεκίλα από φραγκόσυκα

Από την Αμοργό στα ποτήρια μας 
Κοιτώντας μια φραγκοσυκιά το μόνο που βλέπει κάποιος είναι ένα κακτοειδές φυτό γεμάτο καρπούς με αγκάθια. Ο ποτοποιός... Αντώνης Βεκρής από την Αμοργό μιλώντας στο newsbeast.gr δηλώνει πώς μια φραγκοσυκιά τον έκανε να δει κάτι πέρα από το προφανές.

«Κοιτούσα τις αμέτρητες φραγκοσυκές που έχουμε στην Αμοργό και σκέφτηκα γιατί να μην φτιάξουμε και εμείς ένα ποτό όπως οι Μεξικανοί έφτιαξαν την τεκίλα από τον κάκτο;» Και κάπως έτσι ήρθε η ιδέα για την Αμοργιανή τεκίλα. Ο Αντώνης Βεκρής με το μεράκι του ποτοποιού έκανε απόσταξη από φραγκόσυκα και μετά από αρκετούς πειραματισμούς έφτασε το 2012 να κρατά στα χέρια του την ελληνική τεκίλα. Και το όνομα αυτής… μεκίλα. Η ελληνικότατη λευκή και κίτρινη τεκίλα και το φραγκοσυκόμελο ένα είδος λικέρ με εξωτική γεύση φτιαγμένο από φραγκόσυκα και μέλι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εφευρετικός Αμοργιανός εκπλήσσει με τις αλχημείες του αφού είναι ο δημιουργός του ρακόμελου «Αμόργιον» το πρώτο που εμφιαλώθηκε στην Ελλάδα και για το οποίο απέσπασε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Πώς όμως έφτασε το ρακόμελο στα ποτήρια μας; Η ιστορία ξεκινά από τα παλιά χρόνια… «Οι κάτοικοι των Κυκλάδων έφτιαχναν ένα βραστάρι µε ρακή, ζάχαρη κανέλα και γαρύφαλλο και το έπιναν όταν πονούσε ο λαιμός τους. Από εκεί εμπνεύστηκα και ξεκίνησα πειραματικά το 2000 με ένα κατσαρολάκι να κάνω αμέτρητες δοκιμές στην κουζίνα του σπιτιού μου» δήλωσε ο… αλχημιστής Αντώνης Βεκρής και συνεχίζει προσθέτοντας «Συνδυάζοντας τσίπουρο, μέλι και αρωματικά βότανα, κατέληξα στο ρακόμελο η συνταγή του οποίου μου εξασφάλισε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Έτσι από τον Ιούλιο του 2003 ξεκίνησα την εμφιάλωση στο ποτοποιείο που δημιούργησα στον Αγ. Δημήτριο και κυκλοφόρησα δύο μορφές το «Ρακόμελο» και τη «Ψημένη».



Προκειμένου να δημιουργηθεί ζήτηση για το ρακόμελο, ο Αντώνης Βεκρής άρχισε να οργώνει τις ελληνικές αλλά και τις διεθνείς εκθέσεις. Κίνηση ματ αν σκεφτεί κανείς ότι πλέον το «Αμόργιον» ρακόμελο φιγουράρει στις κάβες εστιατορίων σε Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Αυστρία.

Η έμπνευση για τον Βεκρή δεν σταμάτησε στο απλό ρακόμελο. «Θέλω να δημιουργώ πάντα ποτά βασισμένα σε παραδοσιακές, πατροπαράδοτες συνταγές και με αγνά προϊόντα. Απόδειξη των λεχθέντων του είναι το «Μαστιχάτο» ρακόμελο με μαστίχα, το « Lemontelo» ρακόμελο με λεμόνι, το «Portomelo» ρακόμελο με πορτοκάλι και το «Μελίκρατον» οινόμελο από κόκκινο κρασί, μέλι, βότανα, ρακί όπως ακριβώς το έφτιαχναν οι αρχαίοι.

Για του λάτρεις του ουίσκι ο κυκλαδίτης ποτοποιός προτείνει το ρακόμελο Deluxe που με δύο παγάκια γίνεται ουισκάτο όπως το ονομάζει. «Είναι καιρός οι Έλληνες να προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα».

Το ανήσυχό του πνεύμα έχει εξαπλωθεί και στον τομέα της ζαχαροπλαστικής αφού παράγει παστέλι μόνο με μέλι και σουσάμι χωρίς συντηρητικά και λουκούμια με τριαντάφυλλο και ρόδι.

Όσο για τα σχέδια του για το μέλλον… «Ετοιμάζω το κρασί της Αμοργού, λιαστό λευκό γλυκό κρασί και λιαστός οίνος ερυθρός που οι παλιοί τον έλεγαν και μπρούσκο».

Parapona-Rodou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου