Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

Ο «κουρκούταυλος»

Ο γνωστός μας «κουρκούταυλος» στη Σητεία!Ένα νέο είδος ερπετού καταγράφεται πλέον επίσημα ως πρώτη παρουσία στην Κρήτη, στην περιοχή της Σητείας.... Ο λόγος για το Stellagama stellio, το οποίο πριν περίπου ένα χρόνο είχε εντοπιστεί στην πλαγιά των Κοκκίνων.
Πριν λίγο χρονικό διάστημα υπήρξε επιστημονική ανακοίνωση – δημοσίευμα στο επιστημονικό περιοδικό «Herpetology Notes» – για την καταγραφή του είδους στην Σητεία, μοναδική περιοχή στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα, ο γεωπόνος κ. Βαγγέλης Περάκης σε μία παρατήρηση είχε εντοπίσει στην πλαγιά των Κοκκίνων το συγκεκριμένο είδος ερπετού, το οποίο φωτογράφισε και απέστειλε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου έγινε και ταυτοποίηση από τον κ. Πέτρο Λιμπεράκη. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, είχε καταφθάσει στη Σητεία με κάποιο πλοίο (εμπορεύματα) ή με λαθραία εισαγωγή και υπολογιζόταν ότι ο αριθμός του ήταν μικρός. Τελικά, κατόπιν ερευνών των μελετητών και από μαρτυρίες κατοίκων αποδείχτηκε ότι είχε ενδημήσει στην περιοχή της Σητείας εδώ και μία δεκαετία, όμως δεν είχε γίνει αντιληπτό μέχρι πριν περίπου ένα χρόνο.
Το συγκεκριμένο ερπετό είναι ακίνδυνο, άκακο για τον άνθρωπο, τρέφεται με έντομα και ενδημεί από το βόρειο Αιγαίο ως την περιοχή της Ρόδου, τις Κυκλάδες αλλά και την Κέρκυρα.
Στην Σητεία είναι πιθανόν να έφθασε μέσω κάποιου πλοίου αρχικά και αυτήν την ώρα υπολογίζεται – έγινε έρευνα πεδίου – ότι ο πληθυσμός του είναι περισσότερα από 500 άτομα, που εμπλουτίζουν τη βιοποικιλότητα της περιοχής.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ,
ΠΗΓΗ: anatolh.com
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: Παράπονα Ρόδου
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ " ΠΑΤΜΙΟ" :  Στήν Πάτμο τόν ὀνομάζουμε "Κουρκούδιαλο", ἐπειδή μοιάζει μέ κροκόδειλο. Εἶναι πράγματι ἀκίνδυνο ἐρπετό, μόνο πού μᾶς προέτρεπαν πάντοτε νά μήν τό πιάνουμε μέ  γυμνά χέρια, γιατί, ἀν μᾶς "κατουροῦσε θά βγάναμε φοῦσκες". Τό κακό εἶναι ὅτι μᾶλλον μειώνεται ὁ ἀριθμός τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου