Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Το χαρτονόμισμα! Πώς να ξεχωρίζετε τα πλαστά χαρτονομίσματα;
Πολλά πλαστά ευρώ κυκλοφορούν στην Ευρώπη! Μόνο μέσα στο 2012 κυκλοφόρησαν συνολικά 531.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ, γεγονός που δείχνει την αδυναμία των παραχαρακτών στο ευρωπαϊκό νόμισμα!!...
Τα χαρακτηριστικά – στοιχεία ασφαλείας των χαρτονομισμάτων του ευρώ είναι:

Το χαρτί
Η ανάγλυφη εκτύπωση
Το υδατογράφημα
Το ημιτελές σχέδιο
Η ταινία ασφαλείας
Το διάτρητο σχεδίασμα
Το ολόγραμμα σε λωρίδα ελάσματος
Το ολόγραμμα σε τμήμα ελάσματος
Η ιριδίζουσα λωρίδα
Η μελάνη μεταβλητού χρωματισμού

-Η ανάγλυφη εκτύπωση, η οποία υπάρχει μόνο σε ορισμένα σημεία της μπροστινής όψης των χαρτονομισμάτων ευρώ (στα αρχικά της ΕΚΤ, στις πέντε γλωσσικές παραλλαγές, στην κάθετη γράμμωση, στην ονομαστική αξία του χαρτονομίσματος και στο αρχιτεκτονικό μοτίβο (σχέδιο) που απεικονίζεται στα χαρτονομίσματα) μπορεί να αναγνωριστεί, αν ο πολίτης ψηλαφίσει το χαρτονόμισμα που κρατά στα χέρια του.

-Bάζοντας κάποιος το χαρτονόμισμα στο φως μπορεί να διακρίνει καθαρά το υδατογράφημα, καθώς και την ταινία ασφαλείας, η οποία είναι ενσωματωμένη στο χαρτί.

-Στη δεξιά πλευρά της μπροστινής όψης όλων των χαρτονομισμάτων, υπάρχει το ολογράφημα. Συγκεκριμένα, γυρίζοντας κάποιος το χαρτονόμισμα υπό γωνία, μπορεί να δει καθαρά το αρχιτεκτονικό μοτίβο και την αξία του χαρτονομίσματος, σε χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας (50, 100, 200, 500), ενώ στα χαρτονομίσματα μικρής αξίας (5,10,20) μπορεί να διακρίνει το σύμβολο του ευρώ, καθώς και την αξία του χαρτονομίσματος που κρατά στα χέρια του. Το συγκεκριμένο αυτό χαρακτηριστικό, εάν παρατηρηθεί υπό γωνία, αλλάζει όψη και μπορεί καθαρά κάποιος να διακρίνει τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

-Στην πίσω όψη των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας, στην κάτω δεξιά γωνιά, υπάρχει αναγραμμένος ο αριθμός της αξίας του χαρτονομίσματος, όπου, γυρίζοντας το υπό γωνία, μπορεί κάποιος να δει την αλλαγή του χρώματος από μωβ σε λαδί ή καφέ.

-Στα χαρτονομίσματα μικρής αξίας (5,10,20), στο κέντρο περίπου της πίσω όψης, υπάρχει η ιριδίζουσα λωρίδα χρώματος χρυσού, η οποία εμφανίζεται όταν γυρίζει κάποιος υπό γωνία το χαρτονόμισμα. Μέσα στην ταινία αυτή φαίνεται το σύμβολο του ευρώ και η ονομαστική αξία του χαρτονομίσματος.

Σε περίπτωση που το κοινό έχει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη γνησιότητα χαρτονομισμάτων που τυχόν να έχει στην κατοχή του, καλείται να επικοινωνήσει με την Τράπεζα με την οποία συνεργάζεται, ή με οποιονδήποτε Αστυνομικό Σταθμό.

Parapona-Rodou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου