Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ἐκκλησιαστική Ἐκπαίδευση



ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
Επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο απέστειλαν οι υπεύθυνοι του Γενικού Εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Λυκείου Λαμίας εκφράζοντας την αγωνία τους για τη βιωσιμότητα του σχολείου. 

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Μακαριώτατε,

Με αφορμή τους περιορισμούς που επιβάλλονται στη χρηματοδότηση της Εκκλησιαστικής Εστίας λόγω της δεινής οικονομικής συγκυρίας και τις συνακόλουθες δηλώσεις Σας κατά την πρόσφατη επίσκεψή Σας στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών όσον αφορά στη χρηματοδότηση και, κατ’ επέκταση, στη βιωσιμότητα των Εκκλησιαστικών Εστιών, επομένως και των Εκκλησιαστικών Σχολείων, θα θέλαμε να Σας καταθέσουμε κι εμείς, ως εκπαιδευτικοί του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας, τις απόψεις μας και τους προβληματισμούς μας επί του θέματος. Όχι σαν υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά σαν άνθρωποι που ζούμε καθημερινά την πραγματικότητα τόσο της σχολικής ζωής σε ένα Εκκλησιαστικό Σχολείο, όσο και της ζωής στην Εστία φιλοξενίας των ιεροσπουδαστών.

Η συζήτηση γύρω από την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, τη σκοπιμότητα της ύπαρξής της, τη χρηματοδότησή της και το χαρακτήρα που πρέπει τελικά αυτή να λάβει έχει χρονίσει και κινδυνεύει να καταστεί ατελέσφορη. Κατά την άποψή μας αυτό συμβαίνει επειδή, μεταξύ άλλων,  παραβλέπονται σημαντικές παράμετροι του όλου ζητήματος, οι οποίες καθιστούν την ύπαρξη και τη λειτουργία των Εκκλησιαστικών Σχολείων και των Εστιών τους επιβεβλημένη και κάθε άλλο παρά άσκοπη. Αυτές ακριβώς τις παραμέτρους επιθυμούμε να Σας εκθέσουμε με την παρούσα.

Όσον αφορά λοιπόν στη γεραρά Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας, «τη Χάλκη της Ρούμελης», όπως την οραματιζόταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδος Δαμασκηνός, η οποία οδεύει προς τη συμπλήρωση εκατό ετών αδιάλειπτης λειτουργίας, το έργο που επιτελείται σ’ αυτήν είναι πράγματι σημαντικό, αξιόλογο και  πολυεπίπεδο.

Κι αν κάποιοι, ηθελημένα και με προφανείς προθέσεις, επιλέγουν να καταλογίζουν στασιμότητα και οπισθοδρομικότητα, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Σχολείου μας: http://lyk-ekkl-lamias.fth.sch.gr! Εκεί θα δουν πως πρόκειται για ένα σχολείο ισότιμο σε όλα με τα σχολεία της λοιπής δευτεροβάθμιας εκπαιδευτικής κοινότητας, το οποίο δραστηριοποιείται σε όλα τα επίπεδα. Καλλιεργεί τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα Εκκλησιαστικά και όχι μόνο σχολεία, Μητροπόλεις και την τοπική κοινωνία. Καταφέρνει, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα πενιχρά οικονομικά του, να οργανώνει πολυήμερες επιτυχημένες εκπαιδευτικές εκδρομές (Κωνσταντινούπολη, Άγιον Όρος  κλπ), εκπαιδευτικές επισκέψεις (Μουσείο Ακροπόλεως, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Ευγενίδειο Ίδρυμα κλπ), εκδηλώσεις προβολής των δράσεών του στην τοπική κοινότητα, ανοιχτές επετειακές εκδηλώσεις με προσκεκλημένους εκλεκτούς ομιλητές (Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, αίθουσα εκδηλώσεων Εργατικού Κέντρου Λαμίας κ.ά.). Συμμετέχει, επίσης, ενεργά σε πολλά  και ποικίλης θεματικής  εκπαιδευτικά προγράμματα (Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Κινηματογράφου, Comenius κ.ά.), στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιήθηκαν και πολυήμερες εκπαιδευτικές επισκέψεις ολοκλήρου του Γυμνασίου μας, ενισχύοντας τη δραστηριοποίηση των μαθητών μας και το άνοιγμα του Σχολείου μας στην κοινωνία. Και κοντά σ’ όλα αυτά τους εφοδιάζει, ως Εκκλησιαστικό Σχολείο, με αρετές σπάνιες και πολύτιμες στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε: πίστη στο Θεό, εγκράτεια, ταπεινοφροσύνη, ελεημοσύνη, αγάπη για το συνάνθρωπο.

Και μήπως πράγματι δεν αποτελεί η Σχολή αυτή καταφύγιο και σανίδα σωτηρίας για παιδιά που σε άλλη περίπτωση «δε θα είχαν στον ήλιο μοίρα»; Κοντά μας βρίσκουν συμπαράσταση παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, ανθρώπων οικονομικά αδύναμων, που έμειναν ξαφνικά χωρίς εργασία, παιδιά από πολύτεκνες οικογένειες και οικογένειες που διαλύθηκαν από απρόσμενα γεγονότα. Η κοινωνική λοιπόν αποστολή της Εκκλησίας και η φιλάνθρωπος δράση της επιβεβαιώνεται και διατυμπανίζεται ηχηρά στην τοπική, και όχι μόνο κοινωνία, μέσα από την ύπαρξη καθεαυτή της Σχολής μας.

Επομένως η Σχολή μας όχι μόνον καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στην αποστολή της, αλλά επίσης, ασκεί ένα κατεξοχήν κοινωνικό έργο.

Αποφασιστικός στην εκπλήρωση αυτής της αποστολής είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, οι οποίοι ανταποκρίνονται στο έργο τους με επάρκεια όχι μόνον επειδή  διαθέτουν όλα τα τυπικά προσόντα, και μάλιστα αυξημένα, αλλά και επειδή διακρίνονται για το ήθος και την επίμονη προσήλωση στο έργο τους. Γι’ αυτό και φροντίζουν να επιμορφώνονται συνεχώς (συμμετοχή σε εκπαιδευτικά ευρωπαϊκά προγράμματα, Συνέδρια, Σεμινάρια κ.ά), ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν ακόμη περισσότερα στους μαθητές μας.

Ο επιχώριος Μητροπολίτης και πρόεδρος της Σχολικής μας Εφορείας κ. Νικόλαος έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει δημοσία την ικανοποίησή του για το έργο που επιτελείται στη Σχολή μας, την ευαρέσκειά του για την αποτελεσματικότητα με την οποία εργάζονται η  Διευθύντρια, οι καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό, τους οποίους έχει πολλάκις επαινέσει ενώπιον πολλών (ραδιοφωνικές εκπομπές, δηλώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς, εορταστικές εκδηλώσεις κλπ). Έχει ακόμη κατ’ επανάληψη τονίσει την αμέριστη και θερμή συμπαράστασή του στη Σχολή μας, διαβεβαιώνοντάς μας ότι θα στέκεται πάντοτε αρωγός και συναντιλήπτωρ,  ακόμη και αν έλθουν περιστάσεις δύσκολες. Οι πατρικές επισκέψεις του άλλωστε στο σχολείο μας είναι πολύ συχνές και χαροποιούν ιδιαιτέρως τόσο εμάς όσο και τους μαθητές. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι σε συνδυασμό και με τη δική Σας υποστήριξη, Μακαριώτατε, καθώς και ολόκληρης της Σεπτής Ιεραρχίας, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την αποστολή μας.

Ας μην παραβλέπεται το γεγονός ότι η Σχολή μας είναι η μοναδική στην ευρύτερη περιφέρεια της Κεντρικής Ελλάδας που μπορεί να εκπληρώσει μια τέτοια αποστολή, κυρίως μάλιστα μετά την κατάργηση των Εκκλησιαστικών Λυκείων Βόλου και Καρπενησίου το 2010. Ο νομός Φθιώτιδας γειτνιάζοντας με τους νομούς Ευβοίας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας, εξυπηρετεί, πλέον, μια μεγάλη σε έκταση περιοχή και έναν εξίσου μεγάλο αριθμό μαθητών.

Κι εδώ υπεισέρχεται και το ζήτημα της χρηματοδότησης και της λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Εστίας. Πώς είναι δυνατόν η επιβίωση των Εκκλησιαστικών Σχολών να συναρτάται με τον αριθμό των μαθητών τους και παράλληλα να «πριονίζεται» η χρηματοδότηση της Εστίας τη στιγμή που σε ένα σχολείο όπως αυτό της Λαμίας, το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών, ακριβώς λόγω της μεγάλης γεωγραφικής μας εμβέλειας, πρέπει αναγκαστικά να φιλοξενείται στην Εστία; Η απρόσκοπτη και πλήρης λειτουργία της Περιφερειακής Εκκλησιαστικής Εστίας Λαμίας συνιστά όρο επιβίωσης για τη Σχολή μας και εγγύηση για τη συνέχιση και αποτελεσματικότητα του έργου της.

Μακαριώτατε,

Και η λογική και το συναίσθημα υπαγορεύουν μόνο μια επιλογή: την με κάθε τρόπο και κάθε θυσία διατήρηση και ενίσχυση των Εκκλησιαστικών Εστιών, οι οποίες αποτελούν conditio sine qua non, για την επιβίωση των Εκκλησιαστικών Σχολείων. Είναι βέβαιο πως, αν σταματήσει να κρέμεται ωσάν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τη σκέπη  των σχολείων μας η απειλή της τελευτής τους, θα μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα στο έργο τους και να πραγματοποιήσουν όλες εκείνες τις προσαρμογές που επιβάλλουν οι ανάγκες των καιρών, εις τρόπον ώστε να καταστούν σχολεία αριστείας, πολλαπλασιαστές ορθοδόξου ήθους, φυτώρια ανάδειξης ικανών και καταρτισμένων κληρικών και στελεχών της Εκκλησίας.

Ευλαβώς ασπαζόμεθα την δεξιάν Σας

Οι εκπαιδευτικοί

  Η Διευθύντρια 
ΠΗΓΗ: http://www.agioritikovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου