Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015

Τα Μαθηματικά

Κάνε το παιδάκι σου να αγαπήσει τα Μαθηματικά
                    από την Μαριάννα Σπυράκου

Τα μαθηματικά θα είναι κομμάτι της εκπαίδευσής του από πολύ μικρή ηλικία, μέχρι και να τελειώσει το σχολείο. 
Καλό θα ήταν, λοιπόν, να το κάνεις να τα αγαπήσει, ακόμα και αν αργότερα ανακαλύψεις ότι δεν έχει καμία κλίση προς τα θετικά μαθήματα. 
Αυτό θα μπορέσει να συμβεί αν ακολουθήσεις μερικά πολύ απλά βήματα. 
- Αρχικά μάθε το να μετράει. 
Ξεκινάμε από το πιο βασικό που είναι και το θεμέλιο για τη συγκεκριμένη επιστήμη. Μαζί με την αλφάβητο μάθε του και τα νούμερα και ζήτησέ του σιγά-σιγά να μετρήσει τους μαρκαδόρους του, τα μήλα στη φρουτιέρα και τα παιδιά στο πάρκο. 
- Αξιοποίησε την αγορά. 
Τα παιχνίδια που προωθούν τη σκέψη και ακονίζουν το μυαλό είναι πλέον πάρα πολλά. Μερικά από αυτά χρησιμοποιούν τους αριθμούς ως πρωταγωνιστές και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα. 
- Παίξτε με το ζάρι. 
Οι κουκκίδες στις επιφάνειές του θα το βοηθήσουν και να μετρήσει και να δει τους αριθμούς γραμμένους με διαφορετικό τρόπο. 
- Κάντε υπολογισμούς. 
Πες του ότι στο σπίτι της γιαγιάς θα έρθουν και οι θείοι του. Άρα πόσα πιάτα πρέπει να πεις στην γιαγιά να βγάλει για το τραπέζι; Αλλά ο μπαμπάς είπε ότι δεν θέλει να φάει, άρα πόσα τελικά; Αμέσως-αμέσως έχεις ένα μαθηματικό πρόβλημα έτοιμο προς λύση!
- Μίλησέ του για τα σχήματα. 
Η γεωμετρία είναι κλάδος των μαθηματικών και τα διάφορα κυκλάκια, τριγωνάκια, τετραγωνάκια κτλ στα παιχνίδια του θα το βοηθήσουν να αντιληφθεί πολύ ευκολότερα το συγκεκριμένο κλάδο.

Πως σχηματίζεται το τρίγωνο και που συναντάμε τριγωνικά σχήματα γύρω μας; Ο Κύριος Σωστός απαντάει σε ερωτήσεις από παιδιά με πολλά βίντεο και τρισδιάστατα γραφικά. Ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ εγκεκριμένο απ' το Υπ. Παιδείας (2009) ως "Κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό για σχολεία" και απ' το Υπ. Πολιτισμού ως "Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες". Παραγωγή Ελευθέριος - Βασίλης Κατσαρός. Σενάριο σκηνοθεσία Λευτέρης Κατσαρός. Δείτε περισσότερα εγκεκριμένα ντοκιμαντέρ για παιδιά, στην ιστοσελίδα μας www.video-books.gr ή στο κανάλι μας στο youtube.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου