Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Η Θεία Λειτουργία


Η Θεία Λειτουργία και τι συμβολίζει
Η Θεία Λειτουργία και τι συμβολίζει


Με ρώτησε πρόσφατα Πνευματικός Πατέρας της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας μας:''Τι είναι για μένα η Θεία Λειτουργία''.Είναι πολύ δύσκολο να δώσουμε ένα συγκεκριμένο ορισμό, για τη Θ. Λειτουργία . Μπορούμε όμως σίγουρα να πούμε πως:
Η προσφορά της αναίμακτου θυσίας του Κυρίου από μέρους ολοκλήρου της Εκκλησίας.
Η Ανάμνηση της Σταυρικής θυσίας του Γολγοθά, που δεν αναπαριστάνει απλώς την θυσία του Σταυρού, αλλά κατά ένα τρόπο υπερφυσικό κάνει παρόντα όλα τα μεγάλα και θαυμαστά γεγονότα, που έκανε και βίωσε ο Κύριος για την σωτηρία όλου του κόσμου. 
Η Θ. Λειτουργία είναι ο τόπος και ο χώρος της σωτηρίας των πιστών. Με κέντρο της και ουσία της το μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας, η Θ. Λειτουργία θεωρείται και είναι το πλήρωμα όλων των Μυστηρίων.Το Βάπτισμα και το Χρίσμα π.χ.( τελούνται κατά την ώρα της Θ. Λειτουργίας),όπως και ο Γάμος και το Ευχέλαιο γίνονταν μέσα στα πλαίσια της Λειτουργίας. Η χειροτονία των ιερέων επίσης, γίνεται μέσα στην Θ. Λειτουργία. Η Εξομολόγηση δε έχει κάποια εξάρτηση από την Θ. Ευχαριστία.
Η συμμετοχή του πιστού χριστιανού δεν θα πρέπει λοιπόν, να είναι μία πράξη τυπική,αλλά μια πράξη πίστεως. Είναι μια πράξη μυστηριακή, που έχει ένα βαθιά μεταμορφωτικό χαρακτήρα. Εδώ στην Θ. Λειτουργία Ισχύουν πολύ περισσότερο και βρίσκουν την πλήρη εφαρμογή τους όλα όσα είπαμε για το Πνεύμα της Ορθοδόξου Λατρείας και την σημασία της Λατρευτικής Συνάξεως.
Η Θ. Λειτουργία είναι δεσμός αγάπης και ειρήνης, δεσμός ενότητας . Συμμετέχει ο κάθε πιστός  σαν μέλος του σώματος του Χριστού, μαζί με όλη την Εκκλησία. Με την στρατευόμενη και την θριαμβεύουσα Εκκλησία.
Στην Θ.Λειτουργία οι νεκροί μνημονεύονται  μαζί με όλους τους άλλους. Και η μνημόνευση αύτη  είναι η συνείδηση, ότι όλοι μαζί οι πιστοί, οι ζώντες και οι νεκροί, είμαστε η μυστική αδελφότης ''Η Έν Χριστώ Ιησού''. Η Θεία Λειτουργία είναι μία δογματική μαρτυρία και αναγνώριση του λυτρωτικού έργου του Κυρίου μας.

Γιώτα Παμπάλου,
ΠΗΓΗ:Greekpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου