Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Τά μάτια μας

Οφθαλμικές αλλεργίες 
και τρόποι αντιμετώπισης




altΕαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα: Η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα, είναι μία αρκετά σπάνια κατάσταση, η οποία έχει την τάση να εμφανίζεται σε αγόρια, προεφηβικής ηλικίας (αναλογία αγοριών προς κορίτσια 3:1), που συνήθως την ξεπερνούν κατά το τέλος της εφηβείας ή την αρχή της ενηλικίωσης.
Η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα, εμφανίζεται συνήθως κατά το τέλος της άνοιξης, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές, εκεί όπου επικρατούν συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας ξηρασίας και ανέμων. Εμφανίζεται έντονος κνησμός στα μάτια, φωτοευαισθησία και βάρος στα βλέφαρα. Τα μάτια παράγουν ένα παχύρρευστο έκκριμα και κατά την εξέταση, η κάτω επιφάνεια του άνω βλέφαρου, εμφανίζει εικόνα λιθόστρωτου. Κατά την λεπτομερή οφθαλμολογική εξέταση, αποκαλύπτεται σοβαρού βαθμού φλεγμονή, λόγω του μεγάλου αριθμού συσσωρευμένων ιστιοκυττάρων και ηωσινοφίλων (τα οποία είναι μία κατηγορία λευκών αιμοσφαιρίων που συμμετάσχουν στην εκδήλωση της αλλεργίας) τα οποία και δημιουργούν τα σημεία ή κηλίδες του Τράντα (Tranta’s dots), προς τιμήν του Έλληνα οφθαλμίατρου Αλέξιου Τράντα (1867-1960), ο οποίος πρώτος τα περιέγραψε.

Η ανεπαρκής θεραπευτική αντιμετώπιση της εαρινής κερατοεπιπεφυκίτιδας, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες της όρασης
Θηλωματώδης επιπεφυκίτιδα: Πρόκειται για μια μορφή επιπεφυκίτιδας, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία μεγάλων θηλών επί του επιπεφυκότα, κάτω από το άνω βλέφαρο. Αυτά τα μορφώματα, αποτελούν πιθανώς το αποτέλεσμα ερεθισμού από ξένο σώμα, όπως είναι οι φακοί επαφής. Η αντίδραση πιθανώς οφείλεται είτε στην συσσώρευση πρωτεϊνών στην επιφάνεια επαφής των φακών, είτε στον ίδιο τον φακό επαφής, είτε στο συντηρητικό που υπάρχει στο διάλυμα των φακών επαφής. Εμφανίζεται ερυθρότητα και κνησμός στο μάτι, μαζί με παχύρρευστο υγρό. Η αλλεργία προς τους φακούς επαφής, είναι συχνότερη ανάμεσα στα άτομα που χρησιμοποιούν σκληρούς φακούς επαφής παρά σ’ αυτούς που χρησιμοποιούν φακούς περιορισμένης διάρκειας, ιδιαίτερα μιας ημέρας ή μιας εβδομάδας. Εάν το άτομο συνηθίζει να κοιμάται φορώντας τους φακούς επαφής, αυξάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής επιπεφυκίτιδας.

alt











Ο αποτελεσματικότερος τρόπος θεραπείας, είναι η άμεση διακοπή της χρήσης των φακών επαφής. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε η αλλαγή του τύπου των φακών και η εφαρμογή συχνότερου καθαρισμού ή η χρήση φακών της μιας ημέρας, μπορεί να εμποδίσουν την υποτροπή αυτής της κατάστασης. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει επί μήνες, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα, όπως το cromolyn  και η λοδοξαμίδη, τα οποία χρησιμοποιούνται, ενώ βεβαίως δεν γίνεται συγχρόνως χρήση των φακών επαφής.

Ποιες είναι οι αλλεργίες των βλεφάρων;
Η δερματίτιδα εξ επαφής των βλεφάρων, προέρχεται από άμεση επαφή με ορισμένα αλλεργιογόνα. Οι γυναίκες ιδιαίτερα, μπορεί να εμφανίσουν αυτό το πρόβλημα, λόγω αλλεργικής αντίδρασης προς ορισμένα συντηρητικά που υπάρχουν στα προϊόντα περιποίησης του προσώπου και των ματιών (για παράδειγμα, κρέμες προσώπου, eyeliners, mascara, eye pencils, κλπ). Επίσης, διάφορες φαρμακευτικές αλοιφές, όπως εκείνες που περιέχουν νεομυκίνη, βακιτρακίνη, πολυμυξίνη, μπορεί να προκαλέσουν εξάνθημα μέσα σε διάστημα 24 έως 48 ωρών μετά την επαφή τους με τα βλέφαρα. Εμφανίζεται κνησμός, ερυθρότητα, δακρύρροια και μπορεί να εμφανισθούν μικρές φυσαλίδες στα βλέφαρα. Εάν τα βλέφαρα έρχονται συνεχώς σε επαφή με τα αλλεργιογόνα, τότε εγκαθίσταται χρόνια φλεγμονή και τα βλέφαρα γίνονται παχύτερα.
Ποιες άλλες μορφές επιπεφυκίτιδας υπάρχουν;
Εκτός από τις επιπεφυκίτιδες αλλεργικής αιτιολογίας, μπορεί να υπάρξουν και επιπεφυκίτιδες από βακτηρίδια ή ιούς. Στις βακτηριακές επιπεφυκίτιδες, οι οφθαλμοί  έχουν συχνά έντονο κόκκινο χρώμα και τα βλέφαρα είναι συχνά κολημμένα μεταξύ τους, ιδιαίτερα το πρωί, λόγω παχύρρευστου, άχρωμου υγρού που παράγεται. Οι ιογενείς επιπεφυκίτιδες, προκαλούν ελαφρά ερυθρότητα των οφθαλμών και έντονη δακρύρροια. Κύρια αιτία των ιογενών λοιμώξεων του επιπεφυκότα, είναι οι αδενοϊοί. Είναι πολύ μεταδοτικοί(είτε με άμεση επαφή, με χειραψία ή σε μολυσμένα κολυμβητήρια). Επίσης, οι ιοί του έρπητος μπορούν να προσβάλλουν τον οφθαλμό, προκαλώντας βαρέα συμπτώματα.
Ποια είναι η θεραπευτική αγωγή των οφθαλμικών αλλεργιών;
Η θεραπευτική αγωγή, είναι απλή και εύκολη. Σε τυχαία επαφή με αλλεργιογόνο, συνιστάται αμέσως πλύσιμο με άφθονο χλιαρό νερό και η χρήση απλών αντιισταμινικών σκευασμάτων. Αν εμφανισθούν σοβαρά συμπτώματα, θα χρειασθεί εξέταση από τον ειδικό ιατρό.
Πηγή: Υγείαonline.gr
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου