Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ο καταρράκτης

Ποια είναι η επιδημιολογία του καταρράκτη;
Ο καταρράκτης είναι πολύ συχνός στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (γεροντικός καταρράκτης). Μέχρι την ηλικία των 80 ετών, περισσότερα από τα μισά άτομα αυτής της ηλικίας, είτε θα έχουν καταρράκτη, είτε θα έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καταρράκτη.
Πλην του γεροντικού, υπάρχουν άλλοι τύποι καταρράκτη;
Βεβαίως. Εκτός του γεροντικού, υπάρχουν και οι εξής τύποι καταρράκτη:
•    Δευτεροπαθής καταρράκτης: Πρόκειται για μορφή καταρράκτη, που σχηματίζεται μετά από χειρουργική επέμβαση στο μάτι, για κάποια άλλη αιτία, όπως το γλαύκωμα. Καταρράκτης μπορεί επίσης να εμφανισθεί σε άτομα που έχουν άλλα προβλήματα υγείας. όπως είναι ο διαβήτης. Τέλος, καταρράκτης μπορεί να εμφανισθεί, ακόμη και από την χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως είναι τα στεροειδή.
•    Τραυματικός καταρράκτης: Καταρράκτης μπορεί να εμφανισθεί μετά από κάκωση στο μάτι, καμιά φορά μετά από μερικά χρόνια.
•    Συγγενής καταρράκτης: Καμιά φορά, μερικά βρέφη γεννιούνται με καταρράκτη, ή αναπτύσσεται καταρράκτης κατά την παιδική ηλικία, συχνά και στα δύο μάτια. Οι μορφές αυτού του καταρράκτη είναι τόσο μικρές σε έκταση, που δεν επηρεάζουν την όραση. Εάν όμως την εμποδίζουν σοβαρά, το παιδί θα πρέπει να υποβληθεί σε εγχείρηση.
•    Καταρράκτης λόγω ακτινοβολίας: Μερικοί τύποι ακτινοβολίας, μπορεί να προκαλέσουν καταρράκτη.

Τι προκαλεί τον καταρράκτη;
Ο κρυσταλοειδής φακός αποτελείται, σε μεγάλο ποσοστό, από νερό και πρωτεΐνες. Τα μόρια των πρωτεϊνών του φακού, είναι  τοποθετημένα με έναν ακριβή και συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να διατηρείται ο φακός διαυγής και να επιτρέπεται η ανεμπόδιστη δίοδος του φωτός. Όμως, με την πάροδο της ηλικίας, μερικές πρωτεΐνες μπορεί να συσσωρευθούν μεταξύ τους, και να αρχίσουν να προκαλούν θόλωση σε μιά μικρή περιοχή του ματιού. Αυτός είναι ο καταρράκτης. Με την πάροδο του χρόνου, ο καταρράκτης μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος και να προκαλέσει μεγαλύτερη θόλωση στο μάτι, καθιστώντας δύσκολη την όραση. Διάφοροι ερευνητές, τέλος, πιστεύουν ότι, στην εμφάνιση του καταρράκτη, συμβάλλουν και άλλες αιτίες, όπως το κάπνισμα και ο διαβήτης.
Ποια είναι η πιθανότερη ηλικία για την εμφάνιση καταρράκτη;
Ο όρος «γεροντικός καταρράκτης», μπορεί να οδηγήσει στο λανθασμένο συμπέρασμα, ότι ο καταρράκτης εμφανίζεται μόνο σε υπερήλικες. Αυτό είναι λάθος, αφού ο καταρράκτης μπορεί να εμφανισθεί ακόμη κι από την ηλικία των 40 και 50 ετών. Όμως, κατά την μέση ηλικία, οι περισσότεροι καταρράκτες είναι πολύ μικρού μεγέθους και δεν επηρεάζουν την όραση. Οι περισσότεροι καταρράκτες προκαλούν προβλήματα στην όραση, μετά την ηλικία των 60...
Ποια άτομα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για καταρράκτη;
Ο κίνδυνος για καταρράκτη, αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καταρράκτη, περιλαμβάνουν:
•    Ορισμένες ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης.
•    Ορισμένες επιβλαβείς συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα και η υπερβολική χρήση αλκοόλ.
•    Το περιβάλλον, όπως η παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φώς.

alt













Πως μπορεί να προληφθεί ο καταρράκτης;

Η χρήση γυαλιών ηλίου, καθώς και καπέλου με προστατευτικό γείσο, μπορεί να προλάβει την δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας και να καθυστερήσει την εμφάνιση του καταρράκτη. Η διακοπή του καπνίσματος, επίσης. Οι ερευνητές επίσης τονίζουν ότι, η σωστή διατροφή(φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και άλλες τροφές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση), μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την εμφάνιση του καταρράκτη.
Για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, απαιτείται πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος, κάθε δύο χρόνια.
Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;
Τα συχνότερα συμπτώματα του καταρράκτη είναι:

•    Θολή όραση
•    Τα χρώματα μπορεί να φαίνονται ξεθωριασμένα
•    Κακή νυκτερινή όραση
•    Τα φώτα, οι λάμπες μπορεί να εμφανίζονται πολύ λαμπερά και να προκαλούν θάμβος
•    Καμιά φορά, διπλή εικόνα ή πολλαπλές εικόνες στο ένα μάτι (το σύμπτωμα αυτό, μπορεί να εξαφανισθεί καθώς ο καταρράκτης μεγαλώνει)

Ποια είναι η θεραπευτική αγωγή για τον καταρράκτη;
Η μόνη αποτελεσματική αγωγή γιά τον καταρράκτη,είναι η χειρουργική επέμβαση.Σήμερα υπάρχουν εξαιρετικά αποτελεσματικές μέθοδοι,με τις οποίες τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Πηγή: Υγείαonline.gr
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου