Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Η ενδοκαρδίτιδα.

Τι είναι και τι προκαλεί την ενδοκαρδίτιδα;




altΕνδοκαρδίτιδα είναι η σοβαρή φλεγμονή που εμφανίζεται σε κάποια από τις βαλβίδες της καρδιάς, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, στο εσωτερικό τοίχωμα της καρδιάς.
Τι προκαλεί την ενδοκαρδίτιδα;
Η ενδοκαρδίτιδα προκαλείται από την ανάπτυξη βακτηριδίων σε κάποια καρδιακή βαλβίδα, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση μιας μάζας με έντονα χαρακτηριστικά φλεγμονής, η οποία ονομάζεται εκβλάστηση. Η λοίμωξη μπορεί να προκύψει από την παρουσία βακτηριδίων στο αίμα, τα οποία εισήλθαν κατά την διάρκεια μιας σύντομης μικροεπέμβασης, όπως κάποιας οδοντιατρικής επέμβασης, κάποιας κολονοσκόπησης, κυστεοσκόπησης κλπ.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδοκαρδίτιδας;
Οι ασθενείς με ενδοκαρδίτιδα, μπορεί να εμφανίσουν:
•    Πυρετό
•    Μεγάλη εξασθένηση
•    Ρίγη
•    Πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις

alt







 



•    Νυκτερινούς ιδρώτες
•    Οίδημα (συλλογή υγρών), στα κάτω άκρα και την κοιλία
•    Δύσπνοια
•    Καμία φορά, μικρές, διάσπαρτες δερματικές βλάβες
Στην ενδοκαρδίτιδα, οι καλλιέργειες αίματος, συχνά μπορούν να εντοπίσουν το βακτηρίδιο που προκάλεσε την ενδοκαρδίτιδα. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν αναιμία, αίμα στα ούρα, αυξημένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, καθώς και νέους καρδιακούς ήχους.
Ποια άτομα εμφανίζουν κίνδυνο για εμφάνιση ενδοκαρδίτιδας;
Τα άτομα που ήδη πάσχουν από παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων (όπως, αορτική στένωση, στένωση της μιτροειδούς, ανεπάρκεια της μιτροειδούς, κλπ), καθώς και άτομα τα οποία έχουν υποβληθεί σε αντικατάσταση των καρδιακών βαλβίδων, έχουν αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση ενδοκαρδίτιδας. Στα άτομα που ανήκουν σε κάποια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες, χορηγούνται συνήθως αντιβιοτικά πριν από οποιαδήποτε επέμβαση, που θα μπορούσε να προκαλέσει την είσοδο βακτηριδίων στο αίμα. Τέτοιες επεμβάσεις, όπως προαναφέρθηκε, είναι οι οδοντιατρικές, αλλά και διάφορες γαστρεντερολογικές, γυναικολογικές, ουρολογικές, κλπ.

alt









Πως γίνεται η διάγνωση της ενδοκαρδίτιδας;

Η χρήση των υπερήχων, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των εκβλαστήσεων που αναπτύσσονται στις καρδιακές βαλβίδες. Όμως, η πιο ακριβής μέθοδος για τον εντοπισμό των εκβλαστήσεων, είναι μία μέθοδος που ονομάζεται δια-οισοφαγικό υπερηχογράφημα. Με την μέθοδο αυτή, εισάγεται μέσω εύκαμπτου ενδοσκοπίου, ειδικό υπερηχογραφικό όργανο, το οποίο μπορεί ,από πολύ κοντινή απόσταση, να λάβει πολύ καθαρή υπερηχογραφική εικόνα των καρδιακών βαλβίδων, που βρίσκονται δίπλα, στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ότι η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να υφίσταται χωρίς ορατές εκβλαστήσεις επί των καρδιακών βαλβίδων. Η ακριβής διάγνωση γίνεται με τον εντοπισμό βακτηριδίων σε καλλιέργεια αίματος, κάτω από τις σωστές κλινικές συνθήκες.
Ποια είναι η θεραπευτική αγωγή της ενδοκαρδίτιδας;
Η θεραπευτική αγωγή της ενδοκαρδίτιδας, συνίσταται στην χορήγηση μεγάλων δόσεων αντιβιοτικών, ενδοφλεβίως, για χρονικό διάστημα 4-6 εβδομάδων. Η διάρκεια και η δοσολογία, εξαρτώνται από τον τύπο του υπεύθυνου μικροοργανισμού και την σοβαρότητα της λοίμωξης. Η ανταπόκριση στη θεραπεία, γίνεται αντιληπτή με την πτώση του πυρετού, τις αρνητικές αιματοκαλλιέργειες, καθώς και από τα ευρήματα του υπερηχογραφήματος.
Πηγή: Υγείαonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου