Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Πανάγιος Τάφος!



Εγινε στη Ρόδο η παρουσίαση του έργου της αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου
7 Μαρτίου 2017 8:43 πμ |  Πέγκυ Ντόκου
Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και θαυμασμού για τα εντυπωσιακά ευρήματα, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η παρουσίαση του έργου της αναστήλωσης του ιερού κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, το οποίο έχει αναλάβει το ΕΜΠ με επικεφαλής την Ροδίτισσα καθηγήτρια κα Τόνια Μοροπούλου.
Στην τελετή παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης κ. Θεόφιλος Γ’, ο αρχιεπίσκοπος Αρμενίων στην Ελλάδα Comidas Ohaniam, ο εκπρόσωπος του Αρμένη Πατριάρχη F. Sauel Ahoyan, ο καθολικός επίσκοπος Ιερουσαλήμ Πιέρο Μπατίστα Πίτσα Μπάλλα, ο εκπρόσωπος του Τάγματος των Φραγκισκανών όλης της Ελλάδα, εκπρόσωποι των Φραγκισκακών από την Ρόδο, ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, κληρικοί του νησιού, οι Πρέσβεις Ιορδανίας κ. Fawwaz Al- Eitan, Ισραήλ κα Ιρίτ Μπεν-Άμπα και της Παλαιστίνης κ. Marwan EmileToubassi στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, οι βουλευτές Δωδεκανήσου του Σύριζα κ.κ. Δημήτρης Γάκης, της Ν.Δ. κ. Μάνος Κόνσολας, του Πασόκ κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο αντιπεριφερειάρχης (εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο) κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, οι πρώην βουλευτές της Ν.Δ. Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννης Παππάς, του Πασόκ κ. Νίκος Ζωίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, η συμπατριώτισσά μας καθηγήτρια του ΕΜΠ κα Τόνια Μοροπούλου, η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στην Ρόδο κα Αλίκη Μοσχή, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ.κ. Γιώργος Υψηλάντης και Χατζής Χατζηευθυμίου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας, ο πρόεδρος του ΙΣΡ κ. Χρήστος Μαντάς, ο πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Νίκος Μπόνης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Βασίλης Μηναϊδης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε κυριολεκτικά την περίφημη ‘Αίθουσα Χορού’ στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που άνοιξε τις πύλες του για να φιλοξενήσει το κορυφαίο αυτό γεγονός τόσο από ιστορικής όσο και από θρησκευτικής σημασίας.
Οι ομιλίες
Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων, την σημασία που έπαιξε η Ρόδος ανά τους αιώνες λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και της ιστορικής: «Ο επετειακός εορτασμός της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος. 70 χρόνια μετά από τόσα ιστορικά, πολιτικά γεγονότα και διεθνείς συνθήκες, απαντούν στις μεγάλες προκλήσεις που διαδραματίζονται στην μεγάλη νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου στην οποία ο Ελληνισμός ανέκαθεν μετέφερε μηνύματα Πολιτισμού, δημιουργίας, έμπνευσης και ειρήνης», είπε και υπογράμμισε πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε η παρουσία της Εκκλησίας σε όλη την πορεία της ιστορίας. «Η εκκλησία παραμένει φάρος παρηγορίας, πηγή πνευματικότητας, οδός αγάπης, προσφοράς και αδελφοσύνης. Ο χριστιανικός λόγος του Αποστόλου Παύλου όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος. Η εκκλησία του Χριστού τον 21ο αιώνα, καλείται να εκπληρώσει την αποστολή της και να συνδράμει στην επίλυση των πανανθρώπινων ζητημάτων που έχουν σχέση με την φτώχεια, την συμφιλίωση, τον διάλογο και την ειρήνη. Ο Απόστολος Παύλος, περνώντας από την Λίνδο, διδάσκει την θρησκεία της αγάπης, τον χριστιανισμό. Η Ρόδος, κοιτίδα πολιτισμού, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, υπήρξε πάντα σταυροδρόμι διαλόγου για τον Χριστιανισμό. Στον δρόμο για τους αγίους τόπους, προωθώντας τα θρησκευτικά μηνύματα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η Ρόδος εδραιώνει τον ρόλο του Χριστιανισμού. Η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου με τους δεσμούς της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, με πνεύμα ενότητας, συνέβαλε και συμβάλλει καθοριστικά στην αδιάσπαστη συνοδοιπορία των Ροδίων».
Αναφορά έκανε ακόμη στην ανάγκη ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, στην έξαρση της τρομοκρατίας και στο προσφυγικό, όπου οι νησιώτες κλήθηκαν να συνδράμουν: «Η μεταναστευτική αυτή πλημμυρίδα έχει μετατρέψει τα νησιά του Αιγαίου με τα ατυχώς δυσφύλακτα θαλάσσια ευρωπαϊκά σύνορα μας, σε υπνωτήρια ανθρώπων. Σ’ αυτούς όμως, οι νησιώτες δείχνουν το ανθρώπινο πρόσωπο της Ελλάδας…», είπε ο δήμαρχος και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να παρέμβει για συνεργασία. Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσίαση στην Ρόδο, του έργου της αναστήλωσης του Παναγίου Τάφου ως ένα πολύ σημαντικό γεγονός και χαιρέτισε την εκδήλωση απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, λέγοντας: «Με την προσδοκία ότι η προσευχή και η μεσιτία σας θα φέρει την παγκόσμια ειρήνη μέσα από την οποία θα προωθείται ο διάλογος, η αλληλεγγύη και ο πολιτισμός της αγάπης που αποτελούν τις αυθεντικές πτυχές του Χριστιανισμού».
Ο Μητροπολίτης
Ρόδου κ. Κύριλλος

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την εκδήλωση, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου. «Περιποιεί σ’ εμάς ιδιαίτερη τιμή για την παρουσίαση του έργου της αναστήλωσης του ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Κι αυτό γιατί ο σεβασμός του ευσεβούς ροδιακού λαού προς τον Πανάγιον Τάφον του Κυρίου, παραμένει αμείωτος διά μέσου των αιώνων και καθ όλη την διάρκεια των αιώνων, η Ρόδος αποτέλεσε κύριο σταθμό των προς την Αγίαν Γην προσκυνηματικών διαδρομών -μάλιστα δε για την προσκύνηση της εξ Ιεροσολύμων θαυματουργής εικόνας της Παναγίας των Χαρίτων ή Φιλερήμου. Εις εμάς επεφύλαξε ο Αναστάς Κύριος την υψίστην Ευλογίαν της εν συνεργασία με τις άλλες χριστιανικές ομολογίες στα Ιεροσόλυμα, να επιτελεσθεί το μεγάλο τούτο έργο, το οποίο αποτελεί πολύτιμο λίθο εις την μήτραν και το διάβημα της ευλογητής Πατριαρχείας σας» ευχόμενος κάθε επιτυχία στον Πατριάρχη Θερόφιλο Γ’.
Ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’
Στον χαιρετισμό του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ’ εξέφρασε την χαρά και ικανοποίησή του για την πορεία του έργου και υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Με την συνεργασία των χριστιανικών ομολογιών στα Ιεροσόλυμα, καταγγέλλεται η από κοινού μαρτυρία και κηρύττεται εις πάντα τα έθνη το ανέσπερο φως της ελπίδος και της Αναστάσεως του Υιού του Ανθρώπου και του Ηλίου της Δικαοισύνης. Η σημασία για τον σύγχρονο άνθρωπο του μνημείου τούτου οφείλεται στο γεγονός ότι εχώρεσε όχι μόνον τον Ιησού, αλλά και σύμπασα την ανθρωπίνη φύση».
Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη, ο εκπρόσωπος του Αρμένη Πατριάρχη F. Sauel Ahoyan και ο καθολικός επίσκοπος Κουστωδώς του Τάγματος των Φραγκισκακών στην Ιερουσαλήμ Πιέρο Μπατίστα Πίτσα Μπάλλα οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίηση και χαρά τους τόσο για την ολοκλήρωση του έργου, όσο και για την παρουσία τους στην Ρόδο για την οποία τόνισαν πως ο ρόλος της είναι ιστορικός και σημαντικός.
Η Τόνια Μοροπούλου
Η επικεφαλής του μεγάλου αυτού έργου, κα Τόνια Μοροπούλου παρουσίασε την εξέλιξη των εργασιών στο Ιερό Κουβούλιο, χρησιμοποιώντας προτζέκτορες και εξηγώντας βήμα – βήμα τα σχέδια τις εργασίες που εκπονούνται. Η ίδια ομολόγησε ότι ήταν ένα πολύ δύσκολο πόνημα αλλά με την αρωγή του Διεθνούς Ταμείου Μνημείων, ανεξάρτητων χορηγών και ιδιωτών, έγινε πραγματικότητα. Η επίσημη παρουσίαση του έργου θα γίνει στην Ιερουσαλήμ στις 22 Μαρτίου 2017 και η φετινή αφή του Αγίου Φωτός το Πάσχα, θα γίνει στον Πανάγιο Τάφο, που θα είναι σε θέση να υποδεχτεί κόσμο.  «Το έργο είναι λειτουργικό, σέβεται και αναδεικνύει την ιστορία του και την σημασία του. Το ΕΜΠ δίνει όλα τα στοιχεία με διαφάνεια σε όποιον τα ζητήσει και τα ευρήματά μας βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Κοινότητας», είπε η κ. Μοροπούλου. Τόνισε ακόμη την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα (τεχνικού, κυβερνητικού, εκκλησιαστικού και κόσμου) για την συντήρηση και αναστήλωση και άλλων τέτοιων μνημείων ανά τον κόσμο.
Τέλος να σημειωθεί ότι αντίγραφο του Λαβάρου του Πανάγιου Τάφου βρίσκεται ήδη στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού.

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου