Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Καλοφωνικό Ειρμός

 «Το όμμα της καρδίας μου».
Πρόκειται για τον Καλοφωνικό Ειρμό «Το όμμα της καρδίας μου» σε μελοποίηση του Νικολάου Γεωργίου, Πρωτοψάλτου Σμύρνης (ακμή περ. 1790 - 1887), και διασκευή του Κωνσταντινουπολίτου Πρωτοψάλτου και μουσικοδιδασκάλου Νηλέως Καμαράδου (1847-1922) κατ' εκτέλεσιν του αοιδίμου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Θρασυβούλου Στανίτσα (1910 - 1987).

Την ηχογράφηση την είχα, δυστυχώς, μόνο από μια πηγή, από την εκπομπή «Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Μουσική Παράδοση» που μεταδόθηκε στις 15-6-2008 από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης με παρουσιαστές τον κ. Μανώλη Σουργιαδάκη και το μακαριστό Ευάγγελο Λιναρδάκη έχοντας ως θέμα τα Κρατήματα. Την εκπομπή αυτή ανέβασε ο δεύτερος παρουσιαστής εδώ: analogion.com/forum/showpost.php?p=9034, σε πολύ χαμηλή, όμως, ποιότητα (40 kbps). Από αυτή την ανάρτηση απομόνωσα τον ήχο σε αρχείο που ανέβηκε εδώ: http://analogion.com/forum/showpost.p....

Το κείμενο της διασκευής του Νηλέως Καμαράδου προέρχεται από χειρόγραφη συλλογή του μακαριστού Πρωτοψάλτου Αθηνών Μηνά Μηναΐδη, την οποία φωτογράφησε ο φίλος Δημήτρης Σκρέκας και ανήρτησε εδώ: http://analogion.com/forum/showpost.p.... Για το βίντεο προτιμήθηκε η ανάρτηση του χειρογράφου αντί κάποιας απόπειρας δακτυλογραφήσεως διότι διασώζει την ιδιόμορφη ορθογραφία του Νηλέως, με καινοφανή φθορικά σημεία (ένα διακρίνεται) και πολλαπλές τελείες στις μαρτυρίες αναλόγως του τονικού ύψους του μέλους, στοιχεία που δεν υποστηρίζουν οι τυποποιημένες γραμματοσειρές. Διασώζει, ακόμη, και το μουσικό γραφικό χαρακτήρα του Νηλέως και των μαθητών του.

Σε κάποιο σημείο του κρατήματος ο Άρχων ψάλλει εμβόλιμες θέσεις σε σχέση με το χειρόγραφο. Πρόκειται είτε για παραλειψη κατά την αντιγραφή του μαθήματος, είτε για αυτοσχεδιασμό του Στανίτσα. Δυστυχώς, άλλη πηγή για να αντιπαραβάλουμε το μέλος της διασκευής δε γνωρίζουμε προς το παρόν, ούτε υπάρχει κάτι σχετικό στο αναρτημένο αρχείο του Νηλέως Καμαράδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου