Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Συνέδριο για το Γέροντα Παΐσιο



Μεγάλο συνέδριο για τον Γέροντα Παϊσιο στη Ρουμανία-Βράβευση του καθηγητή Γ. Μαντζαρίδη
Μεγάλο συνέδριο για τον Γέροντα Παϊσιο στη Ρουμανία-Βράβευση του καθηγητή Γ. Μαντζαρίδη
Μεγάλη Συνέδριο για τον Γέροντα Παΐσιο Αγιορείτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 10-17 Νοεμβρίου στο Ιάσιο της Ρουμανίας, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Μολδαβίας και Μπουκοβίνας της Ρουμανίας. 
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου η Θεολογική Σχολή του Ιασίου ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα τον ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Γεώργιο Μαντζαρίδη, παρουσία του τοπικού Μητροπολίτου Μολδαβίας κ. Θεοφάνους, του Πρυτάνεως και των Κοσμητόρων του Πανεπιστημίου Ιασίου και πλήθους συμμετασχόντων.
Τον Καθηγητή παρουσίασε με πολύ επαινετικούς λόγους ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Ιασίου Βασίλειος Ἰσάν στήν aula magna του Πανεπιστημίου. Τον έπαινο διάβασε ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Βικοβάν.
Σημειωτέον ότι στη Θεολογική Σχολή του Ιασίου, που είναι μία από τις 4 Θεολογικές Σχολές της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας, φοιτούν σήμερα 1.200 φοιτητές.
Ο Καθηγητής εκφώνησε την επί διδακτορία ομιλία του με το πολύ ενδιαφέρον θέμα «Ετερονομία και Αυτονομία».
Το γεγονός καλύφθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό του Πατριαρχείου Ρουμανίας. Μετά την τελετή παρετέθη πλουσία δεξίωση προς τιμήν του Καθηγητή κ. Μαντζαρίδη, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του και γνωστή συγγραφέας κυρία Καίτη Μαντζαρίδη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου έγινε μεγάλη σύναξη προς τιμήν του μακαριστού Γέροντος Παϊσίου, η οποία εντασσόταν στις λοιπές εκδηλώσεις για την εικοσαετία από την κοίμηση του Γέροντος.
Εν τω μεταξύ σε ειδική εκδήλωση στη μεγάλη αίθουσα της Θεολογικής Σχολής μίλησε προς τους φοιτητές ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Ανέστης Κεσελόπουλος με θέμα την εκκοσμίκευση της Εκκλησίας και τα γενεσιουργά της αίτια. Μετά την ομιλία επακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Στην ιστορική Ιερά Μονή Νεάμτς διεξάχθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου για τον πατέρα Παΐσιο, ο οποίος σημειωτέον είναι πασίγνωστος και πολύ αγαπητός στους ορθοδόξους Ρουμάνους. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στην ρουμανική γλώσσα και διαβάζονται με απληστία από τον ορθόδοξο κλήρο και λαό.
Στο συνέδριο, την έναρξη του οποίου κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μολδαβίας κ. Θεοφάνης, συμμετείχαν εισηγητές από τη Ρουμανία, την Ελλάδα και το Λίβανο. Τις εργασίες παρακολούθησαν, εκτός των άλλων, και 70 ηγούμενοι των Ιερών Μονών της Μητροπόλεως Μολδαβίας, καθώς και αντιπροσωπείες μοναζουσών των πολυπληθών επιτοπίων μονών.
Στο Καθολικό της Μονής Νεάμτς τελέστηκε πανηγυρική αγρυπνία προς τιμήν του οσίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκι, το λείψανο του οποίου ανακομίστηκε πρόσφατα και τιμάται στην μονή, και ο οποίος υπήρξε ο ανανεωτής του ρουμανικού και σλαβικού μοναχισμού τον 18ο αιώνα. Όπως είναι γνωστό ο άγιος Παΐσιος έζησε πρώτα στο Άγιον Όρος και είναι ο μεταφραστής της Φιλοκαλίας στα σλαβικά.
Την πολύ ωραία ακολουθία έψαλλαν αντιφωνικά Ρουμάνοι, Έλληνες και Άραβες μοναχοί.
Στο διορθόδοξο αρχιερατικό συλλείτουργο προέστη ο Μητροπολίτης Μολδαβίας, και συμμετείχαν πλήθος ιερομονάχων, πρεσβυτέρων και ιεροδιακόνων, ενώ συγκινητική ήταν η προσέλευση πλήθους πιστών Ρουμάνων.
Οι εργασίες του Συνεδρίου έληξαν με την παράθεση πανηγυρικής τραπέζης.
Οι εισηγήσεις, περί του προσώπου του μακαριστού π. Παϊσίου Αγιορείτου προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση.
ΠΗΓΗ: http://www.agioritikovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου