Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Αρμπαρόριζα:



 ....και μας Χαλαρώνει…
 και Διώχνει τα Κουνούπια!!!
Συντακτ_130604194842Φύτεψε μια αρμπαρόριζα και θα πετύχεις «μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια» : θα πίνεις το αφέψημα σου και θα ηρεμείς, ενώ τα κουνούπια θα φεύγουν μακριά!!!
Η αρμπαρόριζα είναι το παραδοσιακό φυτό των Ελληνικών κήπων και μπαλκονιών. Φυτεύεται εύκολα, είναι ανθεκτικό και δεν χρειάζεται συχνό πότισμα (περίπου 2 φορές την εβδομάδα). Θέλει όμως, πολύ ήλιο. Συλλέγουμε τα φύλλα της όλο το χρόνο.
Η λαϊκή μας παράδοση λέει ότι το αφέψημα της θεραπεύει τα πεπτικά προβλήματα και ο χυμός της κάνει καλό στα δερματικά νοσήματα.
Από τους ειδικούς θεωρείται το βοτάνι που έχει ηρεμιστική και καταπραϋντική δράση. Επίσης, βοηθάει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τις ημικρανίες.
Οι νοικοκυρές το  χρησιμοποιούν για να αρωματίσουν γλυκά που περιέχουν φρούτα και κυρίως γλυκά του κουταλιού (κεράσι, βύσσινο, σταφύλι). Ειδικά στο γλυκό κυδώνι το άρωμα της αρμπαρόριζας, δημιουργεί έναν ιδανικό συνδυασμό.
Η ομορφιά της είναι το άρωμα που αναδύουν τα φύλλα της και είναι το ιδεώδες φυτό για κρεμαστές γλάστρες. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και τα κλαδιά της, με τα δαντελωτά φύλλα, κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας μια πολύ όμορφη εικόνα.  Το δε καλοκαίρι, εμφανίζει πολύ όμορφα μωβ (αλλά και λευκά) λουλουδάκια.
Τέλος, η αρμπαρόριζα είναι ένα εξαιρετικό φυσικό εντομοαπωθητικό.  Η μυρωδιά που αναδύει, διώχνει τα κουνούπια μακρυά.  Αν θέλεις, μπορείς να παρασκευάσεις και το δικό σου Φυσικό  Εντομοαπωθητικό :
           Συνταγή για  Φυσικό Εντομοαπωθητικό με Αρμπαρόριζα
Θα χρειαστούμε :
50 γραμμάρια αρμπαρόριζας
½ λίτρο οινόπνευμα 40°
Τρόπος παρασκευής:
Βάζουμε την αρμπαρόριζα μέσα σε μισό λίτρο οινοπνεύματος και αφήνουμε το μείγμα σ’ ένα σκοτεινό μέρος για 10-12 ημέρες, ώσπου να λιώσουν τα φύλλα. Στη συνέχεια σουρώνουμε.
Ρίχνουμε λίγες σταγόνες από το φυσικό μας εντομοαπωθητικό σε παράθυρα, περβάζια αλλά και σε λάμπες – πριν τις ανάψουμε.
“Μια λεμονιά κάπου θα ‘χε ανθίσει, μοσκομύριζε το αγέρι λεμονανθό, κι η γης, φρεσκοποτισμένη, μύριζε κι αυτή κοπριά κι αρμπαρόριζα”
Ν. Καζαντζάκης, από το «Καπετάν Μιχάλης».
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.diakonima.gr
"Ο Πάτμιος" σημειώνει ὅτι στήν Πάτμο τήν αρμπαρόριζα  ἀποκαλοῦμε "μυρωδάτο".

1 σχόλιο:

  1. Μπορώ να συμπληρώσω στα παραπάνω ότι το τσάι από φύλλα αρμπαρόριζας, ή το μάσημα και η κατάποση φύλλων βοηθάει στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα!
    Από τη Θεσσαλονίκη με αγάπη Σούλα Τρίγκα-Γιαλελή

    ΑπάντησηΔιαγραφή