Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης:


Όταν πήρε το βραβείο, σκέφθηκα την Ελλάδα και την τραγωδία στην Αττική


Όταν πριν από κάποια χρόνια ήταν ακόμη μαθητής ή φοιτητής στην Αθήνα, δεν μπορούσε ποτέ να διανοηθεί ότι θα κατακτούσε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή μαθηματικά βραβεία. Και τώρα που το βραβείο Nevanlinna είναι πλέον δικό του, το μυαλό του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, στρέφεται στην πατρίδα του, την Ελλάδα.
Όπως δήλωσε ο 37χρονος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, από το Ρίο της Βραζιλίας, όπου την Πέμπτη τού απονεμήθηκε το βραβείο μαθηματικών «Rolf Nevanlinna 2018», στη διάρκεια του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών, «το Nevanlinna είναι από τα βραβεία για τα οποία μαθαίνεις όταν είσαι μικρός, ύστερα κοιτάς τη λίστα με τους βραβευθέντες και αποφασίζεις ότι οι πιθανότητες να το λάβεις ποτέ, είναι μηδαμινές. Όταν έμαθα ότι το έργο μου αναγνωρίστηκε με αυτήν την τεράστια διάκριση, αισθάνθηκα μεγάλη τιμή και χαρά. Ύστερα σκέφτηκα όλους τους ανθρώπους ,χωρίς τους οποίους δεν θα είχα φτάσει ως εδώ: τους γονείς και τον αδερφό μου, τη γιαγιά μου, την κοπέλα μου, τους φίλους, τους δασκάλους και τους μαθητές μου».
«Μετά», πρόσθεσε, «ήρθε στο μυαλό μου η Ελλάδα που η συνεισφορά της τόσο στα μαθηματικά όσο και την ευρύτερη ανθρώπινη σκέψη ήταν έμπνευση σε όλη μου τη ζωή. Τέλος, θυμήθηκα την πρόσφατη τραγωδία με τις φωτιές της Αττικής και τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων. Όλες αυτές οι σκέψεις συνυπήρχαν στο μυαλό μου, όταν ανέβηκα στη σκηνή για να λάβω το βραβείο και μου έφεραν μεγάλη συγκίνηση».
«Είμαι χαρούμενος που μπόρεσα να προσφέρω στην ελληνική σκέψη. Η Ελλάδα έχει πολύ ταλέντο και ελπίζω να δημιουργηθούν σύντομα οι συνθήκες για να μειωθεί η "διαρροή εγκεφάλων" και οι νέοι μας να μπορούν να δημιουργούν μέσα στην Ελλάδα χωρίς περισπασμούς» τόνισε ο κ. Δασκαλάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Κ. Δασκαλάκη στρέφονται κυρίως στα υπολογιστικά θεμέλια της Θεωρίας Παιγνίων, σε υπολογιστικά προβλήματα στο σχεδιασμό αγορών, στη θεωρία πιθανοτήτων και στη στατιστική σε υψηλές διαστάσεις, καθώς και τα μαθηματικά και υπολογιστικά θεμέλια της τεχνητής νοημοσύνης. Εκτός από τα διδακτικά καθήκοντά του, είναι κύριος ερευνητής στο Εργαστήριο Επιστήμης και των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory-CSAIL) του ΜΙΤ. Το ερευνητικό έργο του εστιάζει τελευταία στο «πάντρεμα» των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης με την οικονομία.
Το βραβείο, που δημιουργήθηκε το 1981 προς τιμή του Φινλανδού μαθηματικού Ρολφ Νεβανλίνα και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 ευρώ, απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια (μαζί με το βραβείο Fields) σε έναν επιστήμονα έως 40 ετών, ο οποίος έχει σημαντική συμβολή στα μαθηματικά της επιστήμης των υπολογιστών. Στο σχετικό σκεπτικό της βράβευσης του Κ. Δασκαλάκη, η Διεθνής Μαθηματική Ένωση αναφέρει ότι το έργο του «έχει μεταμορφώσει την κατανόησή μας για την υπολογιστική πολυπλοκότητα των θεμελιωδών προβλημάτων στις αγορές, στις δημοπρασίες, στις καταστάσεις ισορροπίας και σε άλλες οικονομικές δομές».
«Ο Κωστής συνδυάζει την εντυπωσιακή τεχνική δεξιoτεχνία με το σπάνιο χάρισμα να εργάζεται πάνω σε προβλήματα που είναι τόσο θεμελιώδη όσο και πολύπλοκα. Είμαστε όλοι τόσο χαρούμενοι, που μάθαμε για την πανάξια αναγνώριση του συναδέλφου μας» δήλωσε η Ντανιέλα Ρας, διευθύντρια του Εργαστηρίου CSAIL του ΜΙΤ.
Ο Κ. Δασκαλάκης, παιδί δύο κρητικής καταγωγής εκπαιδευτικών, είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, όπου εμπνεύσθηκε από το έργο ενός άλλου διακεκριμένου Έλληνα της διασποράς, του καθηγητή Χρήστου Παπαδημητρίου. Το βραβείο Νεβανλίνα είναι η κορυφαία διεθνής διάκρισή του μέχρι σήμερα και του ανοίγει το δρόμο για να συμμετάσχει πλέον στο «Φόρουμ της Χαϊδελβέργης», όπου κάθε χρόνο παίρνουν μέρος οι κάτοχοι των κορυφαίων μαθηματικών βραβείων (Fields, Abel, Turing και Nevanlinna).
Πριν το Nevanlinna, είχε κατακτήσει διάφορα άλλα βραβεία, μεταξύ των οποίων τα «2007 Microsoft Graduate Research Fellowship», «2008 ACM Doctoral Dissertation Award», «Game Theory and Computer Science (Kalai) Prize», «2010 Sloan Fellowship in Computer Science», «2011 SIAM Outstanding Paper Prize», «2011 Ruth and Joel Spira Award for Distinguished Teaching», «2012 Microsoft Research Faculty Fellowship», «2015 Vatican Giuseppe Sciacca Foundation Research and Development Award» και «2018 Google Faculty Research Award».
Τον Έλληνα επιστήμονα συνεχάρησαν χθες με μηνύματά τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Παιδί καί ... συμπεριφορά


Βασικοί κανόνες ευγένειας που πρέπει

 να μάθουν τα παιδιά

Η καθημερινή υπενθύμιση θα γίνει κάποια στιγμή συνήθεια

Ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ζωής του, το παιδί ανακαλύπτει τον κόσμο και μαζί μ' αυτόν, τα όρια τα δικά του και τα δικά σας. Κατά συνέπεια, δεν γνωρίζει τους κανόνες και τους τρόπους ως έννοιες, γι’ αυτό πρέπει εσείς να προσπαθείτε να του τα εξηγείτε διαρκώς. Ναι, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση το μυστικό είναι η επανάληψη. Έτσι, η συμπεριφορά και η στάση που θα έχετε απέναντι στο παιδί σας, πρέπει να είναι σταθερή καιεπαναλαμβανόμενη για να εντυπώνεται στο υποσυνείδητο του και σιγά-σιγά να υιοθετείται από αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει πιο εύκολο για το παιδί να ξεχωρίζει τι σημαίνει καλή συμπεριφορά και τι όχι κάθε φορά που πρέπει να αναδείξει τους κανόνες ευγένειας που έχει μάθει.
Ποιοι είναι οι βασικότεροι;
Κανόνας Νο 1
Κάθε φορά που ζητάς κάτι στο τέλος της πρότασης να λες «Παρακαλώ».
Κανόνας Νο 2
Όταν σου δίνουν ή σου προσφέρουν κάτι θα πρέπει να λες «Ευχαριστώ».
Κανόνας Νο 3
Προσπάθησε να μην διακόπτεις ενήλικες που μιλούν μεταξύ τους, εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Μόλις παρατηρήσεις ότι η συνομιλία έχει ολοκληρωθεί, μπορείς να πάρεις τον λόγο.
Κανόνας Νο 4
Σε περίπτωση που χρειάζεται να αποσπάσεις την προσοχή κάποιου θα πρέπει να πεις «Με συγχωρείτε».
Κανόνας No 5
Δεν θα πρέπει να σχολιάζεις τα φυσικά χαρακτηριστικά και εν γένει την εξωτερική εμφάνιση άλλων ανθρώπων, εκτός κι αν θέλεις να κάνεις κάποιοκομπλιμέντο το οποίο είναι φυσικά ευπρόσδεκτο.

Κανόνας Νο 6
Όταν μένεις στο σπίτι ενός φίλου μην ξεχάσεις φεύγοντας να ευχαριστήσειςτόσο τον ίδιο αλλά και τους γονείς του για την φιλοξενία.
Κανόνας Νο 7
Μην ξεχνάς πρώτα να χτυπάς τις κλειστές πόρτες και μετά να εισέρχεσαι μέσα.
Κανόνας Νο 8
Όταν παίρνεις στο σπίτι ενός φίλου σου τηλέφωνο, θα πρέπει πρώτα να χαιρετήσεις, να πεις ποιος είσαι και στη συνέχεια να ζητήσεις τον φίλο σου.
Κανόνας Νο 9
Να είσαι ευγνώμον και να λες "ευχαριστώ" για κάθε δώρο που λαμβάνεις, ακόμα κι αν είναι από άτομα του περιβάλλοντός σου όπως ο μπαμπάς ή η μαμά. Ακόμα και αν το δώρο δε σου άρεσε και τόσο.
Κανόνας Νο 10
Ακόμα κι αν μια παράσταση είναι βαρετή προσπάθησε να καθίσεις ήσυχαστην καρέκλα σου μέχρι το τέλος της. Οι ηθοποιοί είναι πάνω στην σκηνή και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Κανόνας Νο 11
Αν πέσεις πάνω σε κάποιον ή τον πατήσεις κατά λάθος στο πόδι, οφείλεις να ζητήσεις συγγνώμη.
Κανόνας Νο 12
Σε περίπτωση που χρειαστεί να βήξεις ή να φτερνιστείς σε δημόσιο χώρο, θα πρέπει να καλύψεις το στόμα σου με το χέρι ή τον αγκώνα σου.
Κανόνας Νο 13
Όταν λαμβάνεις βοήθεια από κάποιον θα πρέπει σίγουρα να τον ευχαριστήσεις. Πάντοτε.
Κανόνας Νο 14
Κατά τη διάρκεια του φαγητού κράτησε μια χαρτοπετσέτα στο ένα χεράκι, ώστε να σκουπίζεσαι στο στόμα όποτε είναι απαραίτητο.
Κανόνας Νο 15
Σε περίπτωση που την ώρα του φαγητού χρειαστείς κάτι που βρίσκεται στην άλλη μεριά του τραπεζιού, ζήτησέ το ευγενικά από κάποιον που κάθεται δίπλα σε αυτό που θέλεις. Μην σηκωθείς να το πάρεις εσύ.
Πατουχέα Μαριάννα
mothersblog.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Ιεροψαλτικά θέματα

 Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΡΑΙΣΑΚΗ ΕΧΕΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ
ΤΟΝ ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΣΤΡΟΥΝΗ ΤΟΝ ΧΑΡΗ ΖΑΓΟΡΑ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ.

Τα ... Αυτιά μας!!!

Γιατί βουτιές και πτήσεις βουλώνουν τα αυτιά μας;
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Το καλοκαίρι σημαίνει παραλίες, βουτιές σε θάλασσες και πισίνες, ταξίδια με αεροπλάνο ή άλλα μέσα, ανεμελιά αλλά και ατυχήματα. Εκτός από τα ηλιακά εγκαύματα, το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι ότι «βουλώνουν» τα αυτιά μας από τις βουτιές ή ο πόνος που νιώθουμε όταν «πετάμε».
Η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου -ΠαιδοΩΡΛ κα Ανατολή Παταρίδου, μας εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό και πως ακριβώς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε για να μη χαλάσουμε τις διακοπές μας.
Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας στο νερό;
Όπως λέει η γιατρός, πάρα πολλοί άνθρωποι επειδή έχουν λιπαρό δέρμα παράγουν πολύ κερί και το αυτί τους γεμίζει ασφυκτικά. Aυτό το κερί πρέπει να καθαριστεί από τον ωτορινολαρυγγολόγο και η πιο ιδανική περίοδος είναι το Μάιο πριν ξεκινήσουμε τα μπάνια στη θάλασσα, γιατί όταν ξεκινήσουμε βουτιές και τα παιχνίδια με το νερό τότε, αυτό το κερί παθαίνει ότι και η σταφίδα στο νερό, φουσκώνει πιέζει και ενοχλεί. Έτσι, αρχίζει η φαγούρα, ο πόνος, το βουητό και για κάποιους μια ήπια ζαλάδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βουλώνουν τα αυτιά. Τι κάνει κανείς όταν απελπίζεται; Αρχίζει και πειράζει το αυτί του με το δάχτυλο με τις μπατονέτες και με διάφορα άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Έτσι λοιπόν εμφανίζονται οι εξωτερικές ωτίτιδες οι οποίες ζουν και βασιλεύουν το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης υγρασίας, από συχνή επαφή με το νερό, περισσότερα λουσίματα, περισσότερο ιδρώτα, χρήση πισίνας κ.λπ. Το αποτέλεσμα είναι να βουλώνει το αυτί και πάνω στην απελπισία του ο ασθενής, κάνει τελικά τις χειρότερες δυνατές κινήσεις για να ξεβουλώσει τα αυτιά του.
Ποια είναι η πιο ιδανική λύση;
Σύμφωνα με την κα Παταρίδου, πριν μπλέξουμε με διάφορες σταγόνες και φάρμακα, που πολλές φορές αλλάζουν την εικόνα και δυσκολεύουν την διάγνωση, καλό θα είναι να κάνουμε ένα σωστό και ολοκληρωμένο ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο.
Ο καθαρισμός γίνεται με διάφορους τρόπους, γι’ αυτό και μερικοί ασθενείς μπερδεύονται και ρωτάνε «γιατί μου το καθαρίζετε με αναρρόφηση και όχι με νερό;».
Επίσης, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν καλά, είναι ότι κάθε περίπτωση ασθενούς είναι εξατομικευμένη, είτε μιλάμε για ένα καθαρισμό αυτιού, είτε μιλάμε για ένα χειρουργείο, είτε για οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα.
Κάποιοι ασθενείς διαμαρτύρονται, καθώς ο καθαρισμός των αυτιών δεν έχει γίνει συνείδηση στο ευρύ κοινό, που επισκέπτεται τον ωτορινολαρυγγολόγο μόνο όταν έχει φτάσει πλέον η κατάστασή στο μη περαιτέρω.
Όμως, είναι καιρός, όπως λέει η κα Παταρίδου, να εκπαιδευτούν οι ασθενείς έτσι ώστε να αποδεχθούν ότι ένας καθαρισμός στα αυτιά είναι πρόληψη που θα τον γλιτώσει από ταλαιπωρίες και προβλήματα πιο σοβαρά αν δεν το κάνει.
Τι νόημα έχει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους;
Ο καθένας, όπως λέει η γιατρός, είναι μια μοναδική περίπτωση και πρέπει να αποδεχτούμε με ωριμότητα και ευχαρίστηση αυτή την διαφορετικότητα. Καλό θα είναι η πρόληψη και η συνέπεια στα θέματα υγείας να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας μας γιατί θα μας προσφέρουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Γιατί πονάνε τα αυτιά μας όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο;
Το δεύτερο θέμα που απασχολεί πολύ συχνά τους ταξιδιώτες με αεροπλάνο είναι ότι τα αυτιά τους πονάνε αρκετά ή βουλώνουν κατά τη διάρκεια της πτήσης ή κυρίως κατά την προσγείωση.
Αυτό είναι πάρα πολύ συχνό σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα, ένα στραβό διάφραγμα στη μύτη, ιγμορίτιδες, πολύποδες, προβλήματα με την κροταφογναθική άρθρωση κ.λπ..
Μέτρα προφύλαξης πριν το ταξίδι:
Λίγες ημέρες πριν το ταξίδι μας καλό θα είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό μας και να λάβουμε τα απαραίτητα αντισταμινικά και τοπικά ρινικά σπρέι και οπωσδήποτε 1ώρα πριν από την πτήση να βάζουμε αγγειοσυσπαστικά σπρέι στη μύτη ή τις αντίστοιχες σταγόνες όταν πρόκειται για παιδιά. Αυτό βοηθάει την ευσταχιανή σάλπιγγα να έχει καλύτερη λειτουργία στη διάρκεια του ταξιδιού.
Επίσης, βοηθητική είναι η τσίχλα, γι’ αυτό μασάμε περιστασιακά στη διάρκεια ταξιδίου ή να πίνουμε ροφήματα μικρές γουλιές σταδιακά μέσα στο αεροπλάνο.
Αν τώρα παρά την εφαρμογή αυτών των μέτρων 1 ώρα πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο ή μισή ώρα πριν, αισθανόμαστε πάλι ενοχλήσεις μπορούμε να επαναλάβουμε τους ψεκασμούς. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι αν έχουμε κάποιο κρυολόγημα που αφορά το ανώτερο αναπνευστικό, πρέπει να επισκεφθούμε έγκαιρα το γιατρό έτσι ώστε να λάβουμε έγκριση για το αν μπορούμε να ταξιδέψουμε. Ο λόγος είναι, ότι σε κάποιες περιπτώσεις απαγορεύεται το ταξίδι με αεροπλάνο για να αποφθεχθούν επιπλοκές όπως μια διάτρηση στο τύμπανο ή μια ιγμορίτιδα. Όσον αφορά τα μικρά παιδιά, όταν αυτά έχουν ιστορικό με συχνά επεισόδια οξείας μέσης ωτίτιδας ή παρουσία υγρού στο αυτί, καλό είναι να ζητήσουμε οδηγίες από το γιατρό και να εφαρμόσουμε όποια μέτρα προφύλαξης μας δώσει πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη επικοινωνία με το γιατρό που μας παρακολουθεί θα μας βγάλει από πολλούς μπελάδες και θα εξασφαλίσει ένα απολαυστικό ταξίδι χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.
 Πηγή: naftemporiki.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.dia

ΤΑ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΤΑ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
 Δ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
 Σημαντικοί άνθρωποι στην επαγγελματική τους ζωή, μπορεί να μην υπερασπίζονται αντίστοιχα την προσωπική οικογενειακή τους ζωή και λησμονούν να την ομορφαίνουν με τα πολύτιμα καρυκεύματα της ζωής. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΗΓΕΣΙΑΣ ΕΑΣΕ 2018

Ο Σταυρός


Ιταλία: 
Ο Σταυρός σε όλα τα δημόσια κτίρια 
και με νόμο


Ένα νομοσχέδιο εισήχθη στο ιταλικό κοινοβούλιο, το οποίο απαιτεί την ορατή απεικόνιση του Σταυρού σε δημόσια κτίρια, σύμφωνα με ιταλικό περιοδικό L’Espresso.
Το νομοσχέδιο με την ονομασία «Διατάξεις σχετικά με την απεικόνιση του σταυρού στα σχολεία και στα γραφεία της δημόσιας διοίκησης» προτείνει να υπάρχουν κρεμασμένα σταυροί σε χώρους όπως σχολεία, πανεπιστήμια, φυλακές, δημόσιες υπηρεσίες, προξενεία, πρεσβείες και λιμάνια.
Η πρόταση προτείνει την επιβολή προστίμου μέχρι 1.000 ευρώ για την μη συμμόρφωση. Το νομοσχέδιο αναμένει τώρα να προγραμματιστεί για συζήτηση στην Βουλή και τη Γερουσία.
Το νομοσχέδιο εισήχθη από το κόμμα της Λίγκας του Βορρά και τον επικεφαλής του τον Matteo Salvini, νέο υπουργό εσωτερικών και αναπληρωτή πρωθυπουργό, παράλληλα με τον ηγέτη του κινήματος των Πέντε Αστέρων Luigi di Maio.
Λίγκα του Βορρά και Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός που προέκυψε μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το Μάιο.
Παρόμοια απόφαση έλαβε η κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας.
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder ανακοίνωσε στις 24 Απριλίου ότι στις εισόδους των κτιρίων των υπηρεσιών του κράτους θα πρέπει να εμφανίζεται ο Σταυρός. Το γραφείο του Söder δήλωσε ότι η απόφαση αποσκοπεί στο «να εκφράσει τον ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα της Βαυαρίας» και να παρουσιάσει «μια ορατή δέσμευση τις βασικές αξίες της νομικής και κοινωνικής τάξης στη Βαυαρία και τη Γερμανία».
ΠΗΓΗ: https://www.vimaorthodoxias.gr/